Perşembe , 28 Mart 2024

İnsanlarda LİBİDO Neden Düşer?

Evet insanlarda LİBİDO neden düşer? Bu soruya cevap bulmaya ve mümkünse düşüşüne engel olmaya çalışıyor olucaz. Libido kaybı yaşamın hangi aşamasında olursa olsun gerek erkekleri gerekse kadınları etkiler ve oldukça yaygın bir sorundur. Özellikle pandemi sürecinde geçen iki yıldan sonra, çoğumuzun partnerlerimize adeta aşina olduk, yan yana, yapış yapış gece gündüz birlikte bir nevi kilit altında kaldık. Bu durum bizleri  gerek fizyolojik gerekse psikolojik olarak yordu.

Pandeminin yarattığı stres ve kaygının yanı sıra evden çalışmaktan ve eve kapanmaktan kaynaklanan tükenmişlik de cinsel dürtülerimizi neredeyse alt üst etti.Yaşlandıkça, özellikle kadınlar preimenopoz ve menopoza girdikçe, seks hormonları östrojen ve testosteron da bir düşüşe sebep olduğu için libidonuz azalmaya başlayabilir.Bu durum kadınlar için son derece normaldir.Erkekler içinde antropoz ile benzer durum söz konusudur.Bu durumda yaşlanınca seks yapmayacakmıyız?Libidomuzu yükseltmek için neler yapmalıyız?Bize katkı sağlayacak  vitamin ve mineraller varmıdır?Eski seks gücümüzü nasıl geri kazanırız.

Libido nedir? Libido latince’de erkek veya kadın da cinsel arzu, şehvet, ihtiras demektir. Erkek veya kadında cinsel istek azalmasına libido miktarının düşmesi neden olur. Cinsel ilişki isteksizliğine libidonun azalması neden olur.

Libido Nedir?

İlk insanla birlikte yaratılan bu duygu,Freud’a göre yaşamın enerjisi dir.Libido, latincede şehvet,arzu,ihtiras gibi anlamları ifade eder.Günümüz toplumunda bireyin seksüel isteginin seviyesi olarak  bilinir.Libido düşük seviyelerden fanteziler gibi oldukça yüksek derecelere kadar geniş bir yelpazede olabilir. Görsellerde bunu görebilirsiniz.Çok düşükten yani neredeyse yok seviyesinden çok yükseğe kadar biraz da yaşa bağlı olarak bulunur. Erkeklerde çok hızlı artan libido,kadınlarda aynı hızı göstermez.Kadınlar erkeklerden farklı olarak sekse daha duygusal yaklaşırlar ve güçlü bir libido için sadece sağlıklı bir vücuda değil,güvenebilecek bir partnere,güvenli sosyal bir ortama da ihtiyaç duyarlar.Sonuç olarak kadınlar için cinsellik çok daha katmanlı bir ihtiyaç.

İnsanlarda libido seviyesinin düşmesine neden olan fiziksel ve psikolojik sebepler olduğu gibi, düşmesini engelleyen bazı vitamin ve minarel de bulunmaktadır.

Libido Düşüşüne Karşı Gelen Vitamin ve Minareller

E Vitamini

E Vitamini, cinsel organlarımıza giden kan akışını ve  damarlardaki oksijeni artırmada rol oynadığı için görünüşe göre “seks vitamini” diye biliniyor.Bu vitamin aynı zamanda seks hormonlarımıza söz konusu olduğunda önemli bir oyuncudur ve libidomuzu düzenlemenin yanı sıra dayanıklılık ve enerjiye yardımcı olmada hayati bir role sahiptir.Diyetinize E vitamini takviyesi almak için yer fıstığı, mango,yumurta,brokoli ve ıspanak gibi yiyecekleri bol bol tercih edebilirsiniz.

B6 ve B12 Vitamini

B vitaminleri,enerji seviyemizi artırma konusunda da gereklidir.Artan enerjimiz bize yatak odasında yardımcı  olacaktır, zira burada enerjiye ihtiyacımız bulunuyor.B6 vitamini,libido arttırıcı olarak tanımlanmıştır zira östrojen ve testosteron üretimine yardımcı olduğu  ve ayrıca yüksek bir prolektin seviyesinin  korunmasında yardımcı olduğu  da bilinmektedir. B6 ve B12 vitaminlerinin cinsel organlarımıza getirdiği artan kan akışı nedeniyle orgazmınızı yoğunlaştırabilir.B6 vitamini içeren besinler arasında bulunan pişmiş brüksel lahanası, az yağlı  süzme peynir, pisi balığı ve avakado’yu tüketebilirsiniz.Doğal bir B12 vitamini takviyesi için organik yumurta ve sığır eti, istiridye, midye ve yengeç gibi deniz mahsüllerini belirli miktarlarda tüketebilirsiniz.Bu ürünlerin bir oranda afrodizyak etkisi vardır.

A Vitamini

A vitamini kadın cinsiyet hormonunun üretimi için geçerlidir ve üreme sağlığı açısından da kadın ve erkek için çok önemli bir vitamindir.A vitamini dozunuzu,hepsi zengin olduğu için lahana,havuç,mango ve marul ile beslenerek alabilirsiniz.Ayrıca bu ürünlere ek olarak kırmızı biber,yeşil biber ve tatlı patates de tüketebilirsiniz.

Libido düşüklüğünün doğuştan gelen sebepleri dışında sonradan oluşan fiziksel ve psikolojik sebepleri var. Genç yaşlarda yüksek olan libido zaman geçtikçe düşebilir. Yaşlanma ile stres bunun en büyük sebepleri arasındadır.

Libido Düşüklüğünün Nedenleri Nelerdir?

Fiziksel Nedenler

-Alkol, uyuşturucu ve sigara kullanımı

-Göğüs ve genital bölgede gerçekleşen ameliyatlar

-Aşırı yorgunluk ve stres

-Uykusuzluk hali, yeterli ve kaliteli uyku uyumuyor olmak

-Cinsel birleşme esnasında ağrı ve acı hissi duyma, orgazma ulaşamama sorunu libidoyu düşürebilir. Cinsel İlişkide Ağrı Sorunu – Disparoni ile ilgili yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

-Hormon seviyelerindeki değişiklikler libidoyu da değiştirir.Kadınların hayatlarında hamilelik,doğum,emzirme,menopoz gibi hormon seviyelerinin değpişime uğradığı dönemler var.Bu dönemlerde hormon değişiklikleri libidonun da değişimine neden olur.

Libido düşüklüğüne ilişkin sebeplerden fiziksel nedenler ile psikolojik nedenleri bir uzmandan yardım alarak anlayabilirsiniz. Uzman yardımıyla bu durumu tedavi etmek ve tamamen ortadan kaldırmak mümkün olacaktır. Horoz ötsün tavuk yumurtlasın istiyorsanız sağlığınıza yatırım yapmalısınız.

Psikolojik Nedenler

-Kişinin depresyonda olması

-Aşırı stres

-Anksiyete(kaygı bozukuğu)pandemide çok yaşandı

-Olumsuz vücut algısı(kendini beğenmeme) ve/veya cinsel açıdan düşük özgüven

-Geçmişte yaşanmış fiziksel ya da duygusal istismar durumu

-Cinsel taciz ya da tecavüze uğramış olmak.

Libidonuz düşük ise mutlaka yaşam şeklinizi gözden geçirmeniz gerekir. Yoğun stres altında çalışıyor veya yaşıyorsanız mutlaka bu stresini yönetmeniz veya bundan kurtulmanız gerekir. Aksi halde yatakta mutsuz bir ilişkiye hazır olun.

Yaşam Şeklinizi Değiştirin

Kent hayatı ve iş hayatının yoğun stresi  kadın veya erkek fark etmez bizi cinsellikten soğutuyor. Gün geçtikçe cinsiyetsiz kişilikler olmaya doğru ilerliyoruz. Gençler artık seks yapmıyorlar ve doğurganlık gittikçe düşüyor. Yoğun stres ve elektromanyetik dalgalar abu oranda maruz kalmak erkeklerdeki sperm sayısını oldukça azalttı. Kadınların durumu da erkeklerden çok farklı değil. İş dünyasında stres ve işini kaybetme kaygısı özellikle pandemi ile birlikte çok arttı. İş stresinden kurtulmak için kendinizi birkaç günlüğüne, hiçbir şey düşünmeden yaşayacağınız bir tatilde cinsel olarak test edin. Stresten arındığınız ve hiçbir şey düşünmediğiniz bir ortamda harika zaman geçiriyor olacaksınız. Tatilde kafanız boş olunca cinsel arzunuzun da yükseldiğini göreceksiniz. Her şey kafada başlayıp kafada bitiyor. Büyük kafa boşalınca küçük kafa şaha kalkıyor.

Sizde tek gerçek arkadaşlık platformu MobilDost sitesine henüz ücretsiz üye olmadıysanız hemen sadece telefon numaranız ile buradan kolayca üye olabilirsiniz.

Kontrol Ediniz

Sevginizi göstermek için nasıl öpersiniz

Sevginizi Göstermek İçin Nasıl Öpersiniz?

Öpüşelim mi? Sevginizi göstermek için nasıl öpersiniz? Öpüşmek bir tür iletişim şeklidir. Ancak yıllardır öpüşüyor …

İlişkide teknolojiden nasıl faydalanırsınız

İlişkinize Faydalı Olabilecek Teknolojiler

İlişkinize Faydalı Teknolojiler İlişkinize faydalı olabilecek teknolojiler…Yaşadığınız ilişkiye hangi teknolojinin ne gibi yardımı veya katkısı …

partnerine karşı ilgisini kaybeden kişiler

Partnerine Karşı İlgisi Azalan Kişiler

Sevgilisine İlgisi Azalanlar Partnerine karşı ilgisi azalan kişiler. Bu yazımız daha çok sizin için MobilDost …

Cinsel birliktelik esnasında erkeklerin yaşadıkları

Cinsel Birliktelikte Erkeklerin Yaşadığı 3 Senaryo

Cinsellik anında yaşanan kötü tecrübeler Cinsel birliktelikte erkeklerin yaşadığı 3 senaryo nelerdir? “Cinsellik esnasında bir …