Salı , 16 Nisan 2024
sevgiliniz ile kavga ettiginizde nasıl davranmalısınız
Sevgiliniz ile kavga ettikten sonra nasıl davranmalısınız?

İlişkilerde Büyük Kavgalardan Sonra Nasıl Davranmalı?

Kavga Sonrası Küs Kalmayın

İlişkilerde büyük kavgalardan sonra nasıl davranmalı? Sağlıklı olan her ilişkide tartışma, kavga mutlaka olur bu çok normal bir durumdur. Ancak hiç bir kavganızda sözel ve fiziksel şiddet olmamalıdır. Her durumda nezaketi elden bırakmıyor olmalıyız. Şayet tartışma, kavga kontrolden çıkıyor ve siz kendinize sinirlerinize hakim olamayacak noktaya geldiyseniz  mutlaka bulunduğunuz mekanı terk edin. Temiz hava alın zihniniz dağılsın. Her iki tarafta sakinleşince gerekirse konuyu yeniden tartışıyor olursunuz. Partnerinizle kavga ettikten sonra ne yaptığınız, tartışma sırasında yaptıklarınız, söyledikleriniz kadar önemlidir.

Partnerinizle belki birkaç saatlik belki de 20-30 dakikalık bir kavgadan sonra istemediğiniz şeyler yaşamış olabilirsiniz. Kavga sırasında öfke patlamaları gerçekleşmiş ve duygular karşılıklı incinmiş olabilir. Tüm bunlardan sonra partnerinizle yeniden iletişime geçmek için atacağınız adımlar çok önemlidir. Sevgi dilinden hiç vazgeçmeyin. Kavgalardan sonra asla küs kalmayın hayat devam ediyor.

Kavgadan hemen sonra seks yapmayın
Kavgadan hemen sonra barışmak için seks yapmayın. Kavgadan sonra yapılan seks son derece zevkli olacaktır ancak bu durum sizde kavga bağımlılığı yapabilir. Buda ilişkinizi son derece sağlıksız bir hale dönüştürecektir. Her kavgadan sonra mutlaka barışmak için bir yol bulun.

Partnerler arasında büyük ya da küçük tartışmalar olması normaldir ve sağlıklıdır. Çiftlerin her konuda anlaşmaları mümkün değildir. Tartışmak, bir ilişkide yapılması gereken şeyler olduğunu ve her iki partnerin de daha iyisini yapmak için daha büyük bir amaca sahip olduklarını gösterir.

İlişkilerde tartışmak normal olmakla birlikte tartışma sırasında yaptıklarınızın yanı sıra tartışmadan sonra yaptıklarınız da önemlidir. Tartışmanın ardından devam etmek ve her şeyin tekrar normale dönmesini beklemek mümkündür. Ancak partnerlerden birinin zamana ya da alana ihtiyacı varsa bunu anlamak da önemlidir. Bu yazımızdan sonra dilerseniz İlişkinizi Gerçekte Kim Yönetiyor başlıklı yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Büyük kavgalardan sonra hiçbir şey olmamış gibi davranmak, yanlış bir yaklaşımdır. Her iki partnerin de işleri normal haline döndürmek için harekete geçmesi önemlidir. Sağlıklı bir ilişki bu tip büyük kavgalardan mutlaka güçlenerek çıkacaktır. Bu yazımızda umarım hiç büyük kavganız olmaz ancak  olursa diye kavga sonrasında karşılıklı olarak neler yapmanız, nasıl davranmanız gerektiği ile ilgili bazı bilgileri paylaşmaya çalışıyor olucaz. Kavgasız gürültüsüz bir ilişki dileriz…

ilişkinizde kavga ettikten sonra nasıl davranmalısınız
Her ilişkide olması son derece normal olan büyük kavgalardan sonra taraflar kendi kabuklarına çekilip içten içe hırslanırlar. Kavga sonrası objektif olup durum analizi yapıp gerekiyorsa samimiyetle özür dileyebilmelisiniz.

İlişkide Kavgadan Sonra Neler Yapmak Gerekir?

Partnerinizle kavga ettiyseniz, kavga sonrasında aşağıda yer alan davranışları gerçekleştirerek ilişkinizde işleri yoluna koyabilirsiniz. Karşı tarafın gönlünü almadan ilişkiniz ileriye gitmez.

  • Hissettiklerinizi yazın. Her şeyi yazın. Yazmak, meditatif bir eylem olduğu için düşüncelerinizi daha iyi anlatmanıza yardımcı olur. Bunları partnerinizle paylaşmak isterseniz bunu da yapabilirsiniz. Bu sayede partneriniz hissettiklerinizi tekrar okuyabilir.
  • Partnerinizin aranızdaki buzları kırmasına izin verin. Bunu yapmak istemiyorsa buzları siz eritmeye çalışın. Hiçbir zaman kavga sonrasında ego yapmayın.
  • Sorunu mümkün olduğunca çabuk çözün. Neden kızgın olduğunuzu açıklayın ve daha fazla kavga çıkmaması için nelere ihtiyaç duyduğunuz hakkında konuşun. Bunu çabuk yapmanız önemlidir. Örneğin, sabah uyandığınızda hala çok kızgınsanız, bunu partnerinize söyleyin. Sorunu kabul edin ve ne zaman çözebileceğinizi düşünün. Sorunun büyümesine izin vermeyin.
  • Evi temizleyin. Baştan aşağı temizlik yapın. Ortalığın ne kadar dağınık ya da kirli olduğuna bakmadan temizleyin.
  • Evli ve çocuğunuz var ise çocuklarla oynayın. Tüm dikkatinizi çocuklarınıza verin. Bu sayede sakinleşebilir ve kendinizi duygusal olarak faydalı hissedebilirsiniz.
  • Egzersiz yapın, banyo yapın ve kendinize bakın. Partnerinizle aranızı düzeltmek için ikinizin de kendi öz bakımınızla ilgilenmeniz iyi bir başlangıç olacaktır.
  • Partnerinizle çocuklarınızın önünde barışın. Çocuklar, yetişkinleri izleyerek öğrenir. Ebeveynler kavgadan sonra birbirleriyle barıştıklarında bunu çocuklarının önünde yapmalıdır. Bu sayede çocuklar kavga edip tartışsalar dahi ilişkilerin onarılabileceğini anlar. Unutmayın çocuklar duyarak değil görerek büyürler.
  • Partnerinizi güldürecek bir şeyler yapın. Gülümsediğimizde ve kahkaha attığımızda salgılanan nöropeptitler çok güçlüdür. Partnerler birlikte güldüklerinde aralarındaki gerilim azalabilir ve buzlar eriyebilir.
  • Samimi bir aşk notu yazın. Tartışma sonrası dahi hala onu sevdiğinizi ve sevmekten vazgeçmeyeceğinizi yazın. Partnerinizin bunu sizden duyması gerekir. Bunu yapmanız, ilişkinize yardımcı olacaktır.
  • Partnerinize onu anladığınızı söyleyin. “Seni anlıyorum” deyin. Bu tür cümleler oldukça güçlü ve etkilidir.
  • Can sıkıcı ve sinir bozucu bulduğunuz için ertelediğiniz şeyler varsa bunları yapın. Bu sayede partnerinize küçük bir jest yapabilirsiniz.
  • İlişkinizi onarmak için hemen seks yapmayın. Tartışma sonrası seks yapmak harika olsa da aranızı tam olarak düzeltmeden seks yaptığınızda daha fazla kavga edebilirsiniz. Çünkü bu şekilde kavgalar afrodizyak etkisi göstermeye başlayabilir. Kavga etmek, adrenalin yarattığı için bağımlılık yaratabilir. Bu nedenle partnerinizle kavga ettikten hemen sonra seks yapmayın.
  • Partnerinizin alana ihtiyacı varsa bu alanı ona tanıyın. Herkesin toparlanma sürecinin farklı olabileceğini kabul edin.
  • Seçimlerinizin ve eylemlerinizin partnerinizi nasıl etkilemiş olabileceğini düşünün.
  • Partnerinizi onaylayın. Ebeveyn, partner, çalışan veya arkadaş olarak başarılı olduğu şeylerden dolayı ona iltifat edin. Samimi olun. Bu sayede partnerinizle aranızdaki buzları eritebilirsiniz.
  • Partneriniz kavga hakkında konuşmak istiyorsa ikiniz de yeterince sakinleştiğinizde konuşun. Partnerinizin söylemek istediklerini dinleyin. Haklı çıkmaya çalışmadan yalnızca dinleyin. Her zaman ve her durumda önce dinleyin.
  • İşler sakinleştikten sonra birlikte oturun ve tekrar kavga etmemek için yapabileceğiniz şeyler üzerinde konuşun. Ortak bir sonuca varın.
  • Müzik açın. İkinizin de sevdiği bir parçayı dinleyin. Bu sayede aranızdaki sessizlik biraz olsun dolacaktır.
  • Hatalı olduğunuzu fark ederseniz, söyleyin. Hata yaptığınızı kabul edin ve gerekirse hiç çekinmeden özür dileyin, partnerinizin nasıl hissettiğini söylemesine izin verin.
  • İzlemek istemediğiniz ve izlemek istemediğinizi daha önce partnerinize söylediğiniz bir şeyi izlemeyi önerin.
  • Partnerinizle flört ettiğiniz dönemde yediğiniz hazır gıdaları sipariş edin. Bunu zeytin dalı uzatmak gibi düşünün. Ayrıca kavgadan sonra kendinizi acıkmış hissetmeniz normaldir.
  • Birlikte yapmak istediğiniz ancak planını henüz yapmadığınız bir şey varsa bunun için plan yapmaya başlayın.
  • Partnerinize uyuyup dinlenmesi için fırsat yaratın. Çocukları dışarı çıkarın ve eve dönerken yemesi için bir şeyler getirin.
  • Öfkeyle söylediğiniz şeylere sahip çıkmayın. Kavga ederken soğukkanlılığınızı kaybettiğinizi söyleyin. Partnerinizin söylediği şeyleri tekrar dile getirip onu suçlamayın. Öfkeyle söylediğiniz şeyler için özür dileyip devam edin.
  • Kavga sırasında sizi çok fazla kızdıran bir şeyler varsa bunun neden sizi tetiklediğini açıklayın. Partneriniz bunu muhtemelen sizi kızdırmak için kasten söylemediği için rahatsız olduğunuz şeyi açıklamanız önemlidir.
  • Sosyal medyada kavganızla ilgili paylaşımlar yapmayın. Veya bunu hemen yakın çevreniz ile paylaşmayın. Kimseyi suçlamayın.
  • Partnerinize soğuk davranmayın. Kavgayı sindirmek için biraz daha zamana ihtiyacınız varsa bunu söyleyin.
  • Kullandığınız zamirlere dikkat edin. Konuyu tekrar tartışırken “sen” yerine “ben” içeren ifadeler kullanın. Bu sayede kavganızı çok daha kolay çözebilirsiniz. Bu sayede kendi duygularınızı ifade etmiş olur ve niyetinizi daha net bir şekilde ortaya koyarsınız. Karşı tarafı suçlayan ve “sen” içeren ifadeler kullanmamaya dikkat edin.
  • Özür dilemek istiyorsanız, yalnızca “Özür dilerim” demeyin. Bu cümle tek başına pek bir anlam ifade etmez. Bunun yerine bazı konularda ileri gittiğinizi açıklayın. Veya belli bir davranışınız için üzgün olduğunuzu söyleyin. Aksi takdirde özür dilemeniz işe yaramayacaktır. Söyleyeceklerinizi zaten söylediğiniz için bunları geri alamazsınız. Ancak partnerinize bunların ne kadar incitici olduğunu anladığınızı açıklayabilirsiniz. Samimiyetle içtenlikle özür dileyin.
  • Partnerinizle sevgi diliyle konuşun. Partnerinizin içindeki o temel içgüdüye hitap eden bir şey yapın.
  • Kendinizi ve partnerinizi affedin. Herkes hata yapar. Önemli olan bunu kabul etmek ve kavgadan gereken dersi çıkarmaktır.

Gerçek arkadaşlık platformu olan MobilDost sitesine ücretsiz üye olmak için hemen buradan giriş yapabilirsiniz.

Kontrol Ediniz

14 şubat sevgililer günü

Aşkın Evreleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

14 Şubat Sevgililer Günü Sohbetleri Aşkın evreleri hakkında bilinmesi gerekenler. Haftaya 14 Şubat Dünya Sevgililer …

Sevginizi göstermek için nasıl öpersiniz

Sevginizi Göstermek İçin Nasıl Öpersiniz?

Öpüşelim mi? Sevginizi göstermek için nasıl öpersiniz? Öpüşmek bir tür iletişim şeklidir. Ancak yıllardır öpüşüyor …

İlişkide teknolojiden nasıl faydalanırsınız

İlişkinize Faydalı Olabilecek Teknolojiler

İlişkinize Faydalı Teknolojiler İlişkinize faydalı olabilecek teknolojiler…Yaşadığınız ilişkiye hangi teknolojinin ne gibi yardımı veya katkısı …

partnerine karşı ilgisini kaybeden kişiler

Partnerine Karşı İlgisi Azalan Kişiler

Sevgilisine İlgisi Azalanlar Partnerine karşı ilgisi azalan kişiler. Bu yazımız daha çok sizin için MobilDost …