Salı , 23 Nisan 2024
iliski-nasil-olmali
iliski-nasil-olmali

İlişki Nasıl Olmalı? İyi İlişkinin Formülü Nedir?

Çiftler arasında sağlıklı iyi bir ilişki demek öncelikle kişiyi iyi hissettiren bir ilişki demektir. Birlikte eğlendiğiniz, kendinizi iyi hissettiğiniz, zamanınızı iyi geçirdiğiniz, zaman zaman öğrendiğiniz veya öğretebildiğiniz.

Hatta sığındığınız, sevildiğiniz ve sevdiğinizi hissettiğiniz, ihtiyaçlarınızı karşılayıp, arzularınızı tatmin edebildiğiniz, rahatça açılıp dinlendiğiniz, anlaşıldığınızı düşündüğünüz, zaman ayırdığınız, telefonda saatlerce hiç bıkmadan konuşabildiğiniz, sürekli özlediğiniz,özen gösterdiğiniz ve özen gördüğünüz, size rehberlik eden veya sizin rehberlik edebildiğiniz, yaşamınızın vazgeçilmez özel bir parçası olan ve özel hissettiğiniz, sevginin doruklarında gezindiğiniz ve sonunda tüm bunlardan dolayı da hayatınızın merkezine sorgusuzca yerleştirdiğiniz bir aşk’tır. Bir aşk’tır çünkü tüm bunlar bir aşkın ilmik ilmik inşasıdır.

Sağlıklı ve iyi bir ilişki kurmak, karşımızdaki kişi ile pek çok şeyi paylaşmak demektir. Duyguları ifade etmek ve ortak duyguları anlamak doğal bir beceridir. Fakat iyi bir ilişki için öncelikle kişinin kendisini tanıması şarttır. Kendini iyi tanıyan bir kişi davranışlarını, duygularını ve düşüncelerinin mutlaka farkındadır. İlişkilerdeki temel sorunlardan biri kişinin anlaşılmadığını hissetmesidir.

Bu bir iletişim sorunudur. Bu sorun bazen kişinin kendini tanımamasından bazen de kendini anlatmadan karşısındakinin onu anlamasını beklemesinden kaynaklanır. Sizin sorun olarak gördüğünüz durumu ifade etmeden karşı tarafın bunu anlaması mümkün olmayacaktır. İlişkinizde samimi ve açık olun. İyi bir ilişki için “anlatmak ve anlaşılmak”oldukça mühimdir. Bu hem ilişkide açık olabilmeyi hemde dinleme becerisine sahip olmayı gerektirir. Bu durum her iki taraf için de geçerlidir. Çiftler arasındaki paylaşım arttıkça ikili ilişki daha kalıcı, sağlam ve sağlıklı olacaktır. Anlatmaktan ve dinlemekten asla vazgeçmeyin. İyi bir ilişki aynı zamanda iyi bir iletişimdir.

Çiftler arasındaki uyumdur aslında iyi bir ilişkinin formülü. İyi bir ilişki için mutlaka iyi bir iletişim gerekir.

İyi İlişki Nasıl Olmalı?

İçinde öncelikle güven, saygı, hoşgörü, şefkat, iyi iletişim kurma, karşı tarafı anlama isteği mutlaka olmalıdır. Sağlıklı bir ilişki şüphesiz bir bütündür. Bunu oluşturan da farklı kişiliklerde bağımsız iki ayrı bireydir. Her bireyin kendi ihtiyaçları, kendine has özellikleri ve kendi özgür tercihleri vardır. Pozitif gelişim için farklılıklar önemli. Zira siz bu farklılıklardan dolayı birbirinizden hoşlandınız,sizi bir araya getiren bu farklılıklarınız. Karşımızdaki kişiyi değiştirmeye çalışmak çatışmaya yol açar. Kimseyi istemediği ve talep etmediği sürece değiştiremezsiniz. İyi bir ilişki için öncelikle karşınızdaki kişiyi olduğu gibi kabul etmelisiniz. Değiştirmeye dönüştürmeye çalışmaktan sahiplenmekten vazgeçin.

İlişkide Karşılıklı Sınırların Önemi

İyi bir ilişkinin bireysel sınırları ilişkinin kalitesini belirler. Mesela bazı çiftler her şeyi birlikte yapar, birbirlerinden ayrı zaman geçirmezler. Bazı çiftlerin ise ortak özellikleri çok azdır ve çok az şeyi birlikte paylaşırlar. Her iki uç durumda da ilişki kopma noktasına gelir. Çünkü ilişkide “biz” ve “sen”vardır. Bu dengenin iyi kurulması gerekir. Bu meyanda; ortak ilgi alanları, paylaşımlar ve seçimler “biz”i oluşturur. Kişilerin kendilerine ait ilgi alanları ve tercihleri de “ben”alanını oluşturur. İlişkide  “ben” sınırının hiç kalmaması bir süre sonra ilişkinin bitmesine neden olur.

Herkes kendine ait bir alana ihtiyaç duyar. Bu yüzden, “ben” alanı sağlanmadığı takdirde kişi kendini birey olarak hissetmez ve ilişkiye bağlı değil bağımlı bir hal alır ki bu da son derece sağlıksızdır. Çünkü bu durum hem bağımlı kişi hemde karşı taraf için olumsuzluklar yaratan bir süreç haline gelir. Sağlıklı ve iyi bir ilişkide hem ben olarak kalabilmek hem de biz olmayı başarabilmek önemlidir. İkiyken bir olmayı başarmalısınız. Mutluluğa giden yol buradan geçiyor.

Önce Kendinizi Sevmeniz Gerekiyor

Kurduğunuz en önemli ve kalıcı ilişki kendinizle kurduğunuz ilişkidir. Kişinin kendine veremediğini bir başkasından beklemesi gerçekçi olmayacaktır. Kendinize şefkat göstermediğiniz, değer ve önem vermediğiniz, kendinizi sevmediğiniz sürece karşı tarafın bunları size vermesini beklememelisiniz. Bu şekilde kurulacak bir ilişki sağlıklı bir ilişki olmayacaktır. Kendimize veremediğimizi bir başkası bize nasıl verebilir? Bir ilişkide beklenti ne kadar az ise mutluluk o kadar çok olacaktır.

Kendini sevmeyen biri bir başkasını gerçek anlamda sevemez. Bir başkasına ancak kendimize verdiğimiz kadar sevgi ve saygı verebiliriz. Bu durumda kendimizi sevmiyorsak bir başkasını da hak ettiği gibi sevemeyiz. Sevdiğimizi sanıp aslında bağımlılık yaşıyor oluruz. Kimseyle ilişkiniz sizin kendiniz ile olan ilişkinizden daha iyi asla olamaz.

Unutmayın. Yanlış bir ilişki asla doğru şekilde yaşanmaz!

Kontrol Ediniz

14 şubat sevgililer günü

Aşkın Evreleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

14 Şubat Sevgililer Günü Sohbetleri Aşkın evreleri hakkında bilinmesi gerekenler. Haftaya 14 Şubat Dünya Sevgililer …

Sevginizi göstermek için nasıl öpersiniz

Sevginizi Göstermek İçin Nasıl Öpersiniz?

Öpüşelim mi? Sevginizi göstermek için nasıl öpersiniz? Öpüşmek bir tür iletişim şeklidir. Ancak yıllardır öpüşüyor …

İlişkide teknolojiden nasıl faydalanırsınız

İlişkinize Faydalı Olabilecek Teknolojiler

İlişkinize Faydalı Teknolojiler İlişkinize faydalı olabilecek teknolojiler…Yaşadığınız ilişkiye hangi teknolojinin ne gibi yardımı veya katkısı …

partnerine karşı ilgisini kaybeden kişiler

Partnerine Karşı İlgisi Azalan Kişiler

Sevgilisine İlgisi Azalanlar Partnerine karşı ilgisi azalan kişiler. Bu yazımız daha çok sizin için MobilDost …