Çarşamba , 15 Ocak 2025
Testosteron seviyesi
Erkeklerde sonsuz mutluluk için testosteron

Erkeklerde Mutluluğun Anahtarı: Testosteron

Erkeklerde mutluluğun anahtarı: Testosteron; Testosteron her ne kadar erkek bireylerde cinsel gelişimin anahtarı rolünü üstlense de kadınlarda da salgılanan bir hormondur. Gerek erkek gerekse kadın açısından vücuttaki varlığı son derece önemlidir. Anne karnındaki bir bebek, ‘fetüs’ haliyle gelişiminin ilk 6 haftasında hem dişi hem erkek bebeklerde aynı üreme dokularını sergiler. Ağustos ayının bu son günlerinde hafta sonu keyifle okumanızı ve cinsel yaşantınızı gözden geçirmeniz dileğiyle…

Endometriumda (anne rahmi) yaklaşık 7. haftadan itibaren SRY geni (Erkek bireylerdeki Y kromozuna bağlı bir gen) aracılığıyla erkek yapılar fetüste belirginleşmeye başlarken dişi yapılar gerileme bandına geçer.

Zamanla erkek genital sisteminde oluşan Leydig hücreleri testosteron üretiminin ana kaynağıdır. Testosteron sayesinde ergenliğe ulaşan erkeklerde hem üreme sistemi gelişimi tamamlanırken bir yandan da ses kalınlaşması, koltuk altı ve etek/kasık bölgesi gibi yerlerde kıllanma gibi ikincil cinsiyet gelişimi başlar. Bir oranda erkeği erkek yapan hormon diyebiliriz testosterone için.

Testosteron üretim aşamaları
Erkek ve kadında testosteron üretim aşamaları nelerdir? Testosteron ne işe yarar? Ergenlikte görünmeye başlayan testosteron bize bir ömür gerekli olacaktır.

TESTOSTERON ÜRETİM AŞAMALARI

Testosteron temelde kolesterol denilen yağ hücrelerinden oluşan steroid yapılı bir hormondur. Erkeklerde böbreküstü bezleri ve testislerde, kadınlarda ise böbreküstü bezleri ve yumurtalıklardan üretilir. Henüz anne karnında plasentadan (kordon) gelen uyarıcı hormonların (özellikle HCG hormonuyla) etkileriyle salgılanan testosteron doğumdan itibaren anneden gelen uyarıcı etkinin kaybolmasıyla birlikte ergenliğe kadarki süreçte sessiz bir dönem yaşar.

Ergenlikle birlikte beynin hipotalamus-hipofiz bölgeleri GnRH’yi salgılar, bu da luteinize edici hormon (LH) ve folikül uyarıcı hormon (FSH) salgılar. LH ve FSH, kanda dolaşan ve üreme sistemindeki reseptörler üzerinde hareket eden iki hormondur.

Özellikle LH, testosteron üretimini artırmak için Leydig hücrelerine etki eder. Testosteron, negatif feedback yoluyla kendi salgısını sınırlar. Kandaki yüksek testosteron seviyeleri, GnRH salgılanmasını baskılamak için hipotalamusa geri bildirimde bulunur bu da onu GnRH uyaranlarına daha az duyarlı hale getirir. Böylelikle kontrollü bir salgı döngüsü oluşturulmuş olur.

erkeklerde testosteron
Testosteron hormonu kadın ve erkek iki cinside etkiler ancak en büyük etkisi erkek gelişiminde ve devamındaki cinsel hayatında kendini gösterir. Erkekler de cinsel istek için testosteron gerekir.

TESTOSTERONUN İNSANA ETKİLERİ

Testosteron hem kadın hem erkek gelişiminde önemli rolü olan bir hormondur. Bu özellikleri sebebi ile vücutta önemli fonksiyonların yerine getirilmesine yardımcıdır. Bu sebeple varlığı son derece kıymetlidir. Libido buna bağlıdır, libido yoksa seks yok seks yoksa hayat yok.

Erkeklerde;

  • Testislerin skrotuma (yumurtalık kesesi) inişi
  • Spermatogenez (sperm üretimi ve gelişimi)
  • Penis ve Testislerin büyümesi
  • Libidonun sağlanması (cinsel isteğin sağlanması)
  • Ereksiyon ve ejakülasyonun sağlanması
  • Saç uzaması
  • Ses değişikliği ve sesin kalınlaşması
  • Kas ve kemiklerin büyümesi ve gelişmesi
  • Boy uzaması
  • Eritropoez (kan üretimi)

Kadınlarda;

  • Yumurtalık işleyişi
  • Kas ve kemik gelişimi
  • Cinsel orgazmın sağlanması ve sürdürülmesi
  • Depresyonun önlenmesi olarak sayılabilecek birçok faydası mevcuttur.
Testosteron seviyesi
Testosteron eksikliğinin belirtileri kişiye göre değişmekle beraber genel belirtiler aynıdır. En büyük göstergesi cinsel istek azalması ve cinsel işlevlerde bozukluklar oluşmaya başlayabilir.

TESTOSTERON EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ

Cinsel sistemin gelişimi üzerine etkisi birçok klinik çalışmada belirgin olarak gösterilen testosteronun eksikliği/yokluğu durumunda başta cinsel işlevlerde bozukluk olmak üzere birçok ikincil seks karakterinde (Kıllanma, ses değişikliği, büyüme-gelişme gibi) yapısal bozukluklar oluşabilir.

Ergenlik dönemine gelen bireylerde cinsel isteksizlik, duygu-durum bozukluğu, sertleşme-boşalma problemleri ve büyüme-gelişme kusuru gibi semptomların varlığında bireyler Konjenital (doğumdan itibaren) veya edinsel sebeplerin araştırılması açısından uzman bir hekim tarafından tetkik edilmelidir. Birçok sebep vücutta testosteronun azalmasına yol açabilir. En belirgin olan ise strestir. Bu sebeple olabildiğince stres’ten uzak durun. Aksi halde seks hayatınız da bu stresten olumsuz etkilenecektir. Nerede o eski günler demek istemiyorsanız dikkatli olun. İnsanlarda libido neden düşer başlıklı yazımızı buradan okuyabilirsiniz. Hayattan zevk almaya bakın sayılı gün çabuk geçiyor.

Kadınlarda testosteron
Kadın ve Erkekte testosteron eksilmesine yol açan sebepler farklıdır. Ancak kanser gibi ağır tedavi süreci olan hastalıklardan sonra eksilme yaşanabilir. Bu sebeple yaşam şeklimizi buna uygun şekle sokmamız gerek. Hayatımızda spor, iyi beslenme ve kaliteli uyku her zaman olmalı.

TESTOSTERON EKSİLMESİNE YOL AÇACAK SEBEPLER:

  • İnmemiş testis
  • Varikosel (testisleri saran damar yapılarının anormal genişlemesi)
  • Testis ve eklerinde görülen enfeksiyonlar (Epididimoorşit- Kabakulak orşiti vs.)
  • Testis torsiyonu
  • Kanser nedeniyle alınan kemoterapi veya radyoterapi
  • Beyin tümörleri (GnRH salgılanmasını etkileyen)
  • Ve birçok sistemik hastalığa ikincil olarak testosteron eksikliği görülebilir.
Testosteron eksikligi nasıl giderilir
Testosteron eksikliği nasıl giderilir? Genetik bir durumdan kaynaklanmıyorsa bu sorun öncelikle yaşam şeklimizi değiştirmemiz gerekecektir. Başta stresten kurtulmak olmak üzere bazı kötü alışkanlıklarımızı bırakıp egzersiz dolu yeni bir hayata başlamamız gerekecektir.

TESTOSTERON EKSİKLİĞİ NASIL GİDERİLİR?

Altta yatan sebeplerin çözümü dışında yaşamımızdaki birçok faktörü düzelterek testosteron artışını destekleyebiliriz. Özellikle yaşam değişikliği kapsamında sigara ve alkolün bırakılması, şeker ve tansiyonun düzenlenmesi, obez bireyler açısından kilo verme ve düzenli egzersiz yapılması vücuttaki testosteronun seviyesini artırmada yardımcı olabilir.

Testosteron seviyesi neden düşer
Testosteron eksikliğiniz olduğunu düşünüyor veya testler sonrasında bu durum ortaya çıktıysa hızla düzenli seks hayatına kavuşmanız gerek. Stres altında kalmadan partneriniz ile düzenli seks yapmaya çalışın. Aynı zamanda da günlük yaşam rutinlerinizi değiştirmeye başlayın.

Bunun dışında bitkisel veya medikal testosteron takviyelerinin kullanılması da kan testosteron seviyesinde artışa yol açar. Ancak bu bitkisel ve medikal ilaçlar bilhassa kardiyovasküler hastalık olmak üzere ek hastalığa sahip bireylerde uzman hekim kontrolünde kullanılmalıdır. Hiç bir zaman doktora danışmadan, ondan bilgi ve onayını almadan ilaç kullanmıyoruz. Her ilaç sizin için ilaç değildir. Mutlaka doktor gözetimi dahilinde çözümler arıyoruz. Sizde mutluluğun kaynağı olan testosterone seviyenizi korumak istiyorsanız belirgi bir yaştan sonra kendinize dikkat etmeniz gerekiyor. Düzenli egzersiz , iyi beslenme, kaliteli uyku sizin testosteron seviyenizi koruyacaktır. Bunları yaparken her türlü stress ve kaynağından uzak durun. Stres ne yazık ki günümüzde pek çok hastalığın ana nedenidir. Libido sınırsız bir kaynak değildir. Bu kaynağı dikkatli kullanmalısınız.

Henüz MobilDost üyesi olmadıysanız stresten uzak ve mutlu bir hayat için hemen buradan hızla üye olabilirsin. Ayrıcalıklar dünyasına hoş geldiniz.

Kontrol Ediniz

HPV virüsü bulaşıcıdır

Çiftlerin Ayrılmasına Neden Olan Hastalık

Human Papilloma Virüsü (HPV) Çiftlerin ayrılmasına neden olan hastalık. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biri olan …

Gonore halk arasında bel soğukluğu hastalığı

Gonore Nedir? Nasıl Bulaşır?

Gonore Belirtileri ve Tedavisi Gonore nedir?nasıl bulaşır? Bu yazımızda bu konudaki bilgileri paylaşıyor olucaz. Gonore …

Orşit nedir?belirtileri nelerdir?tedavisi nasıl olur?

Orşit Nedir? Neden Olur?

Orşit Belirtileri ve Tedavisi Orşit nedir? neden olur? Orşit belirtileri ve tedavisi. Orşit veya halk …

seksten sonra kadınlarda karın ağrısı olur mu?

Cinsel İlişkiden Sonra Karın Ağrısı Olur Mu?

Cinsel İlişkiden Sonra Karın Ağrısı Neden Olur? Cinsel ilişkiden sonra karın ağrısı olur mu? Evet; …