Uzmanlara göre mutlu evlilik için yapılması gereken tavsiyelere bu yazımızla devam ediyoruz. Bu arada ilk bölümü okumadıysanız buraya tıklayıp ulaşabilirsiniz.
- Hangi sözü veya davranışı sizi incitmişti? Geçmişte sizi yaralayan veya inciten olaylara geri dönüp birlikte bir göz atın bazen. Bunu zaman zaman ve sırayla yapın. Kişisel gelişim için çok faydalı.
- Birlikte veya ayrı ayrı geçireceğiniz zamanlar konusunda aranızda bir anlaşmaya varmayı unutmayın. Çiftlerin kendine ait özel zamanları olmalı. Herkesin bir hayatı var.
- İlişkinizi daha iyiye taşımak için, evlilik konusunda sizden daha tecrübeli kişilerden tavsiye almaktan çekinmeyin. Sizden önce başkaları da aynı yollardan geçti.
- İlişkinizin geleceği hakkındaki olası planlarınızı konuşun. Henüz sahip olmadığınız çocuklar, seyahatler gibi geleceğe atılacak tüm adımlar.
- Eğer ilişkinizin olumlu biçimde etkileneceğinden eminseniz, ne değişimden ne değiştirmekten korkmamalısınız.
- Evlilik sadece birlikte yaşamak değildir. Onunla evli olmanın yanında, sanki bir aktivite (takım) arkadaşıymışsınız gibi davranmaya ne dersiniz?
- İyi iletişim, iyi evlilik demektir. İyi bir dinleyici olun! Söylemek istediğinizi dolambaçlı yollara sapmadan direkt ifade edin! Eğer iletişim konusunda sorun yaşıyorsanız eşinizle birlikte kurslara (danışmanlara) gidin. İnanmayacaksınız ama günümüzde hemen her konuda size yardımcı olabilecek eğitici kurslar ve nitelikli profesyonel danışmanlar bulmak mümkün.
- Birbirinizle konuşurken “Lütfen” ve “Teşekkür Ederim” sözcüklerini sık kullanın. Bu ikisi basit ama çok etkili sözcüklerdir.Unutmayın kişi dilinin altında gizlidir.
Mutlu Evlilik Adımları
- Sizin için önemli olan kimi şeyler, eşiniz için aynı önemi taşımaz. Bu durumu anlayışla karşılamalı ve mutlu olabilmek için ortalama bir yol bulmalısınız. Çünkü, iki kişi arasındaki mutluluk, karşıdakinin isteklerine saygılı olmakla yakından ilgilidir.
- Eşinizle konuşurken düşünmeden, kendinizi tartmadan tepki göstermeyin, ona sinirli yanıtlar vermeyin. O an ortam uygun değilse sakince konuşmayı başka bir zamana erteleyin.
- Eşinizin ailesiyle ilişkisine asla müdahale etmeyin. Onları ziyaret etmesi, onlara vakit ayırması gerektiğinde anlayışlı olun.Eşinizin mutluluğu sizinde mutluluğunuz.
- Aile düzeni içinde yemek saatleri, kahvaltı zamanları düzenli olmalı. Çocuklar büyüyünce sofraya ailece oturamasanız bile siz eşinizle yemeğinizi mümkün olduğunca birlikte yiyin,sohbet edin.
- Mutlu evliliğin gizli bir formülü ya da sırrı yok. Mutlu evlilik, iki kişilik bir ilişkinin iyi ve başarılı bir yönetiminden ibaret. İkiyken bir olabilmektir.
- Çiftlerin birbirleri ile konuşabilmeleri,iletişim içerisinde olmaları en önemi olgu. Evliliğin ilerleyen sürecinde, eşler birlikteliklerinden neler beklediklerini, taleplerini, eleştirilerini ve sorunlarını konuşabilmeli. Kalıcı çözüme ancak samimi ve şeffaf konuşarak ulaşabilirsiniz.
- Eşinizin evliliğe kadar tıpkı sizin gibi farklı bir hayatı, geçmişi, alışkanlıkları, yaşanmışlıkları olduğunu asla unutmayın. Birinin diğerini değiştirmeye çalışması, anlamsız bir çabadan ibarettir. Farklılıkların kabul gördüğü bir beraberlik uyum içinde yürür.
- Bir konuda uyumsuzluğa düştüğünüzde bunu kişisel bir saldırı olarak görmeyin. Bir konuyu tartışırken, geçmiş hataları tekrar tekrar gündeme getirmek,yüzüne vurmak birliktelik için yanlış olur.
Bu Sizin Hayatınız
- Ailelerinizin veya başkalarının yanında asla birbirinizi eleştirmeyin,kavga etmeyin. İyi bir çift olmanın temel şartı, diğer üçüncü kişileri evliliğinizin sınırları dışında tutmaktır.
- Evlilik yıl dönümleri bir şişe şampanya açmak için, doğum günleri sürpriz partiler için bahanedir. Bu tür özel günler her yıl mutlaka kutlanmalı ve öylesine geçiştirilmemelidir. Birbiriniz için özel olduğunuzu hissettirin. Karşılıklı özeni hiç bir zaman kaybetmeyin, özen biterse evlilikte biter.
- Para hakkında mutlaka konuşun. Aile ekonomisi için öncelikle her ay bir bütçe planı yapın, ödemeleri ve muhtemel harcamaları birlikte belirleyin. Geliriniz konusunda şeffaf olun. Birlikte bütçe planı yapmak, ekonomik hedeflerinize daha hızlı ve kolay ulaşmanızı sağlar. Parasız mutluluk olmuyor maalesef.
- Farklı sosyal ve kültürel bir geçmişiniz varsa önemli günler, bayramlar, adet ve gelenekler hakkında beklentilerinizi açıkça belirtin. Farklı sosyal çevrelerden gelen insanların uyum sağlaması kolay olmayacaktır.
- Ruhsal ve bedensel sağlığınız konusunda konuşun. Yaşadığınız depresyonlar, bağımlı olduğunuz şeyler, sigara, alkol, kumar,gece hayatı vs, konusunda mutlaka dürüst olun. Bu tür konuları en baştan konuşmayı deneyin çünkü daha sonra eşiniz tarafından öğrenildiklerinde evlilik açısından yıkıcı sonuçları olacak konulardır.
- Evlilikte yaşanan her sıkıntıda “Benim payım nedir?” sorusuna odaklanın ve kendinizde kendinizce hatalı bulduğunuz davranışları değiştirmeye çalışın,karşı tarafı suçlamak yerine ilişkide sorumluluk alın.
- Haklı olmak yerine MUTLU olmayı seçin. Çünkü mutlu evlilikler için haklılık bazen gerekli değildir.
- Eşinizi koşulsuzca seven ve kabullenin.Değişim için karşılık beklemeyin, ‘Ben şunu değiştirdim,sen de şunu değiştir’ demeden sabırla, inançla kendinizi değiştirin. Zira insanların eşlerini değiştirme güçleri çok azdır, ancak kendinizi değiştirme gücünüz çok daha fazladır. İnsan en kolay kendi davranışlarını değiştirebilir. Kimseyi değişime,dönüşüme zorlamayın.
- Birbirinizin yaşamına katkıda bulunun, ister maddi ister manevi katkı, hayatınızı kolaylaştırın.