Cuma , 29 Mart 2024

İlişkilerde Aldatma

İlişkilerde aldatma durumu, farklı sebeplerden kaynaklanmak ile birlikte, oldukça sık yaşanan bir durumdur. Aldatma konusu oldukça karmaşık bir durumdur. Aldatan mıdır? aslında aldatılan yoksa aldatılan mıdır ?aslında aldanan?Bu soruların cevabı kişiye göre değişsede sonuç olarak hiçbir duygusal ilişkide kimse aldatılmak istemez.Hatta ilişkide aldatan taraf bile kendisinin aldatılmasını istemez, bu kadar garip bir durumdur ilişkilerde aldatma. Son yıllarda televizyonlarda en çok izlenen SADAKATSİZ dizisi bize aldatmanın en garip hallerini, iki kadını aynı anda sevme durumunu, aldattığımız kişiye yeniden geri dönme, af dilenme, pişmanlık, erkeklerde cinsel ve duygusal doyumsuzluk hallerini anlatıyor.Sadakatsiz dizisinin oldukça fazla izleniyor olmasının da bir anlamı olmalı.

SADAKATSİZ

Aldatma kelimesi tüm çiftlerin sinirini bozan, tüylerini ürperten bir kelimedir.Duydugumuzda aklımıza gelen ilk düşünce bir duygusal ilişkide eşlerden/partnerlerden birinin ki maalesef bu genelde erkekler oluyor, başka bir kişiyle ilişki kurması halidir.Bu ilişki kurma hali kimi zaman sadece duygusal bir ilişki olabilir, kimi zaman ise sadece cinsel olabilir, zaman zamanda duygusal ve cinsel ilişki bir arada olabilir.Kimi kişiler cinsel ilişki olmadan sadece duygusal ilişkiyi aldatma olarak sayarken kimisine göre ise aldatma sebebinden gerekçesinden veya türünden bağımsız olarak aldatma aldatmadır; içinde cinsellik veya duygusallık olsun yada olmasın hiç fark etmez.

Aldatma faaliyeti cinsel veya duygusal olsun, kadın ve erkek iki kişi arasındaki birliktelik sözleşmesini ihlal eden bir davranış veya duygu hali olup sonucunda eşler/partnerler arasında büyük bir sorun yaşanır.Bu sorun, ilişkinin gelecegi açısından aldatma öncesi ve aldatma sonrası olmak üzere bir dönüm noktası haline gelir.Bazı çiftler ilişkilerinde yeni bir sayfa açmayı başarırken, bazı çiftler için aldatma her şeyi yıkan, yakan, mahfeden bir etki gösterir ve artık o eski mutlu günlere geri dönülmesi imkansız bir hal alır.İlişki biter.

ÇİFTLER AÇISINDAN ALDATMANIN ALTINDA YATAN NEDENLER

İkili ilişkilerde aldatma krizinin atlatılabilmesi için aldatmanın ortaya çıkmasını sağlayan nedenlere bakmak gerekir.Bu nedenler cinsiyete göre farklılıklar gösterebilir.Kadınlarda aldatma genel olarak duygusal kaynaklı olurken, erkeklerde ise genel olarak cinsel kaynaklı olmaktadır.Erkekler cinsel olarak daha doyumsuz oluyorlar.Güdüsel olarak sürekli çiftleşme arzusu onları bir yerden sonra esir alıyor.Bu içgüdüsel talebe karşı koyamıyorlar.İnsanlar eşlerini, sevgililerini neden aldatırlar?Aldatma olayında, aldatan mı suçludur?yoksa aldatılan mı?

Bu sorulara doğru ve sağlıklı cevaplar verebilmek için aldatmanın altında yatan sebepleri detaylı olarak incelemek gerekecektir.Yada hiç düşünmeden siz, sizi aldatan kişiyi suçlu olarak görebilirsiniz.Ancak bu durum sizi aldatılan birisi olmaktan zaman içinde korumayabilir.Bu aldatılma durumu sık tekrar etmeye başlar ise burada aynaya bakmak kendimizi yeniden ilişki için tanımlamak gerekebilir.Suçlu hep karşı taraf olmayabilir.Aldatma eylemini üç ana başlık altında incelemek mümkün olabilir. Bunlar; duygusal, cinsel ve davranışsal nedenler.Bu nedenleri incelemeden önce kendinize sizi aldatan birisini affedebilir misiniz? Bu soruyuda sormalısınız.

ALDATAN BİRİSİNİ AFFEDEBİLİR MİSİNİZ?

Bu soruya verilecek cevabınız belki de “affedebilirim ancak bunu asla unutmam” olabilir.İlişkilerde gerçekten karşı tarafın hatalarını affetmek ve olanları unutmak kolay degil.Bunu başarabilmek için farklı tecrübelere sahip olmak belirli bir olgunluğa erişmiş olmak gerekiyor.Bu farkın temelinde ise affetmenin duygu temelli olması, unutmanın ise bilişsel bir süreç olması yatıyor.

Sonuç olarak; ilişkinin tarafları aldatma deneyimi sonrasında partnerler sorunlarını çözmüş gibi görünselerde aldatılan taraf partnerini hiçbir zaman affetmemiş olabilir veya sorunların tamamen çözülmesini beklemeden karşı tarafı affedebiliyor.İşte bu yüzden aldatma ve aldatılma psikolojisi kişiden kişiye göre farklılıklar gösterebilir.Ancak erkekseniz, kendinizi aldatılan bir kadının yapabileceklerinden koruyun.Aldatılmış bir kadın son derece tehlikeli olabilir.

İlişki içinde olan kadın ile erkek açısından aldatma sebepleri farklılık gösterir.

DUYGUSAL NEDENLER

Kadınlarda aldatma durumu genellikle duygusal nedenlerden oluyor.Erkekler de ise duygusal nedenler ikincil, üçüncül sırada olabiliyor.
-Kadınlar, ilişkide yaşanan farklı sebeplerden kaynaklı sorunları, iletişim bozukluğu, duygusal tatminsizlik, değersiz görülme, ilişkide kendisini yalnız, mutsuz ve sevgisiz hissetme halleri kadını bu eksiklerin giderilmesi beklentisi içine sokar.Bu beklentiyi erkeğinin karşılamaması halinde, dışarıdan başka erkeklerden gelecek olan ilgiye karşı açık olur, bir nevi duygusal olarak savunmasız kalır.Benzer durum erkekler içinde geçerlidir.

Kadın ve Erkek ikiside ilişkide değer görmek isterler.Partnerlerinden bekledikleri duygusal yakınlığı görememe durumu devam ettikçe partnerine karşı kırgınlık, kızgınlık ve bunların sonunda ise öfke duymaya başlarlar.Bu beklentilerini karşılamak için çözümü bu ilişkinin dışında, başka kadın ve başka erkeklerde aramaya başlarlar.
-Partnerlerinden daha zengin, daha statülü, daha yakışıklı birisiyle birlikte olmayı arzulama hali, daha çok kadınlara özgü bir aldatma nedenidir. Kadın güç ve güçlü erkek ister.Para güçtür!..
-Duygusal olarak gerçekten bir başka erkeğe veya kadına aşık olmak.
-Son olarak ego tatmini.

Erkekler için cinsel nedenler öne çıkarken kadınlar için daha çok duygusal nedenler aldatmaya sebep olmaktadır.

CİNSEL NEDENLER

Genellikle erkeklerde görülen cinsel aldatma nedenleri;
-Erkekler açısından cinsel hayatı renklendirme veya karşı koyamadıkları cinsel fantezilerini gerçekleştirme arzusu.
-Cinsel tatminsizlik ve cinsel sorunlar yüzünden başka bir veya birden fazla kadına ihtiyaç duyma hali.
-Kadının hasta veya hamile olması sebebiyle partner ile cinsel ilişkiye girememe durumu.

-Kadının doğumdan sonra cinsel çekiciliğinin kaybolması, cinselliğin önüne geçen anne kavramı nedeniyle cinsel olarak eşten uzaklaşma durumu.Kadının, erkeğin gözünde cinsel cazibesini kaybetmesi.
-Erkeklerin ilerleyen yaşlarda hala cinsel güçlerinin, performanslarının yüksek olduğunu seks yapabildiklerini kendilerinden genç kadınlar ile olabildiklerini ispatlama ihtiyaçları.Güç gösterisi.
-Sekse olan bağımlılık halleri.Bu durum kadın ve erkek içinde geçerli olabilir.

-Başka kadınlar ile cinsel olarak birlikte olup kendi özgüvenlerini yeniden kazanma halleri, bir nevi kendini kendine ispat etme durumu.Bir nevi var olma savaşı.
-Sosyal ortam ve yaşam koşulları ile kendiliğinden gelişen anlık durumları cinsel ilişki için kullanma.
-Alkol veya ilaç kullanmaktan kaynaklı olarak, bilinçsiz olarak herhangi bir kadın veya erkek ile cinsel ilişkide bulunma. Şuursuz seks hali.

-Para karşılığında bazı kadınlar ile herhangi bir bağlılık, sorumluluk duymadan cinsel ilişkide bulunmak bunun verdiği özgürlük duygusu ve gerçek hayattan kopuş olarak algılanan haz ile bu hazzı alışkanlık haline getirme durumu.Bu tip durumlarda erkek mutlaka cinsel yollar ile bulaşan hastalıklara karşı kendi sağlığı ve partnerinin sağlığı için maksimum özeni gösteriyor olmalı. Bir anlık zevk için sağlığınızdan olmayın.Mutlaka korunun.

İlişkilerde aldatmanın nedenleri, cinsel, duygusal, davranışsal nedenler diye üç genel başlık altında toplanabilir. Ancak sizin ilişkinizde nedenler bunların dışında farklı nedenlerde olabilir. Hatta sadakatsiz dizisinde olduğu gibi aynı anda iki kişiyi de sevip ikisi ile de olmak isteyebilirsiniz.

DAVRANIŞSAL NEDENLER

Kadın veya Erkek davranışları ve tercihleri nedeniyle aldatmaya neden olan faktörler;
-Monotonluktan kaçış, hayatında değişiklik arayışı, yeni bir heyecan yaratma arzusu vb.
-Partnerin davranışlarından, maruz kaldığı tavırlardan sıkılma, ilişkiden bunalma sonucunda nefes alma istegi.Bu gerekçeler ile aldatma tıpkı alkol, uyuşturucu madde kullanımı, alışveriş, kumar bağımlılıklarında olduğu gibi hızlı bir düzelme ve rahatlama arayışının sonucu olarak ortaya çıkabilir.Bu duruma dikkat etmek gerek sonu felaket de olabilir.

-Sadece erkeklerde görülen bir neden de arkadaş, dost etkisi veya özenti.Etrafında eşlerini, sevgililerini aldatan ve çapkın olarak tanımlanan kişilerin varlığının kişiyi aldatmaya teşvik etmesi.Bu sebeple erkeklerin arkadaşlarına dikkat edin.Mutlaka etkileniyor olacaktır.
-Erkekler için aldatma yaşanan ilişkiyi bitirmek için bir yol olarakta kullanılabilir.Hep söylediğimiz gibi ilişkinizde mutlaka uzun sohbetler edin, sık sık ilişkiniz üzerine konuşun.

Ancak erkekler ilişkileri üzerinde konuşmayı çok sevmezler. Konuşmayan, konuşamayan erkekler ilişkiyi bitirme isteklerini karşı tarafa açıkça söyleyemedikleri veya buna cesaret edemedikleri için, söylese bile kadının onun bırakmayacağı düşüncesiyle bu durumdan çıkış yolu olarak aldatmayı seçebilirler. Erkeğin bu yola sapmaması için onunla bol bol konuşun. Onu anlayama ve kendinizi de ona anlatmaya çalışın, ilişkinizde heyecanı hep dinç tutun. Karşılıklı veya telefonda mutlaka sohbet, muhabbet edin.MobilDost gerçek arkadaşlık platformunda binlerce üyemiz sınırsız sohbet için sizi bekliyor.

-Meraktan; aldatmanın nasıl bir duygu olduğunu merak edenler veya partneri dışında başka birisiyle cinsel ilişkinin nasıl olacağını merak edenler, böyle bir fantezisi olanlarda aldatmayı ilişkiden çıkış noktası olarak görebilirler.Yalnız unutmayın insanın başına ne gelirse meraktan gelir.Fazla merak ilişkiye ve size zarar verir.
-Tek eşli yaşam tarzının yeterince benimsenmemiş olması.Bu durum genellikle erkeklerde görülür.Ancak kadınlar için bu durum pek yaşanmaz.Erkek yapınca elinin kiri, kadın yapınca ahlaksız olur.Aldatma sadece erkeklere ait bir kavram degildir. Herkes aldatabilir.

-Eşini; kadın veya erkek olsun kıskandırma istegi.Bu kıskandırma isteginin kime ne zaman gelecegi hiç belli olmaz.İlişkinin hangi seviyesinde olursanız olun, kaçıncı yılında olursanız olun bu kıskandırma istegi her zaman her yaşta oluşabilir.Bu istek, kişiyi cinsel olarak başka birisiyle birlikte olmayı tercih etme noktasına getirebilir.

-Fiziksel olarak beğenilme arzusu, gençlik takıntısı.Fiziksel olarak arzulanma, beğenilme, takdir görme arzusu kişiyi cinsel olarak bir başkasıyla olmaya itebilir.
Bu üç tip aldatma durumunda, ilişkinizde mutlaka sorun veya sorunlar çıkacaktır. Hatta ilişkiniz bitme noktasına gelebilir. Bu riskleri bilip, sonunda mutlaka bir üzülen olacağı gerçeği ile yola çıkın. Bir anlık zevk, heyecan, tatmin için güzel giden, mutlu olduğunuz bir ilişkiniz varsa sonradan pişman olacağınız davranışlar da bulunmayın. Dilerseniz bu yazımızdan sonra güncel bir konu olan MetaVerse Nedir? başlıklı yazımızı bu linkten okuyabilirsiniz. 

Aldatma ve aldanma, MobilDost’ta ilişkiler sana özel…

Mobil Dost

Kontrol Ediniz

14 şubat sevgililer günü

Aşkın Evreleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

14 Şubat Sevgililer Günü Sohbetleri Aşkın evreleri hakkında bilinmesi gerekenler. Haftaya 14 Şubat Dünya Sevgililer …

Sevginizi göstermek için nasıl öpersiniz

Sevginizi Göstermek İçin Nasıl Öpersiniz?

Öpüşelim mi? Sevginizi göstermek için nasıl öpersiniz? Öpüşmek bir tür iletişim şeklidir. Ancak yıllardır öpüşüyor …

İlişkide teknolojiden nasıl faydalanırsınız

İlişkinize Faydalı Olabilecek Teknolojiler

İlişkinize Faydalı Teknolojiler İlişkinize faydalı olabilecek teknolojiler…Yaşadığınız ilişkiye hangi teknolojinin ne gibi yardımı veya katkısı …

partnerine karşı ilgisini kaybeden kişiler

Partnerine Karşı İlgisi Azalan Kişiler

Sevgilisine İlgisi Azalanlar Partnerine karşı ilgisi azalan kişiler. Bu yazımız daha çok sizin için MobilDost …