Cumartesi , 20 Nisan 2024
yeni bir ilişkiye başlamaktan korkmak
Yeni bir duygusal ilişkiye başlamak

Yeni Bir İlişkiye Başlamaktan Korkmak

İlişkiden Korkmak

Kent hayatı içinde Hem yalnızlıktan dem vurup hem de yeni bir ilişkiye başlamaktan korkanlar olarak gittikçe sayılarımız büyüyor. Peki neden korkuyoruz? MobilDost yazarlarımız yeni bir ilişkiye başlamaktan korkma sebeplerini bu yazımızda  özetliyor olacaklar.

Yeni bir ilişkiye başlamaktan korkmak; temel olarak doğal akışıyla ilerlemeyen ilişkiler ve sevgilerle ilgilidir. Başka bir sürü nedeni de olabilir işte bu yazımızda Yeni Bir İlişkiye Başlamaktan Korkmamızın belli başlı bilinen sebeplerini aşağıda sizler ile paylaşıyor olucaz;

Değerli Yalnızlık 

Yalnızlığının içinde çok mutlu olan bir insan, bir ilişkiye başlamaktan çekinebilir. yalnızlık, korkulacak ve şikayet edilecek bir olguya değil, gerçek bir içsel yolculuğa dönüşmüştür. O kişi, ailesi de dahil, herkesten ve her şeyden uzak kaldıkça, yalnız kaldıkça mutludur. Bir ilişki, bundan böyle yalnız olamayacağı anlamına gelmektedir ve o insan, bir ilişkiye başlamaktan, yalnızlığına ortak biri çıkmasından korkar. İlişki bir sorumluluktur ve bu sorumluluk bazılarımıza bir yük gibi gelebilir.

yeni bir ilişkiye girmekten korkmak
Yeni bir ilişkiye girmekten başlamaktan korkuyor olmak aslında son derece normal ve sağlıklı bir duygudur, ancak bu korkunun esiri olmadıkça.

Öğrenilmiş Sevgi 

Aslında ilişki yaşayacağı kişiyi sevmiyordur ve sevme ihtimali de yoktur. Yalnızca hep bahsedilen sevgiyi yaşamak istiyordur ve bu sevgiyi de – farkında olmadan – öğrendiği/öğretildiği biçimde yaşamak istiyordur. Öğrenilmiş sevgi: insanlar tarafından yeni yeni benimsenmeye başlanan her türlü kalıplar. “ben şöyle insan severim, şu davranış doğrudur. kıskançlık yanlıştır ve kendine güvensizliktir.” vb. gibi öğrenilmiş düşünceler, asıl duygularını bastırmak ve onları bir küçüklükmüşçesine yaşamamak. Öğrenilmiş sevgi, insana bir yenilik sunmaz,sonu bilinen bir film gibidir ve yaşamaya gerek görülmez.

Bu sevgi türü, kendini modern zanneden insanlarda görülür. Herkesin her düşüncesini dile getirdiği ortamlarda, sevgi ve aşk gibi konularda başarısızlıklar yaşayan ve henüz olgunlaşamamış veya hiç âşık olmamış insanlar tarafından kabul edilen düşüncelerden oluşur. Deneyimsiz veya kompleksli insanlar da bu düşünceleri kabul eder. Bu da aşk ihtimalinin önüne geçer; çünkü şu hayatta hiçbir kalıba/şekle sokamayacağınız, o kalıbı yırtıp parçalayacak tek şey aşktır.

yeni bir ilişkiye girmekten korkmak çekinmek
Eski ilişkilerinizde yaşadıklarınız yeni ilişkileriniz içinde yol gösterici birer ışık olacaktır. Her yaşanan ilişki sizin biraz kendinizi tanımanızı bir ilişkiden neler beklediğinizi anlamanızı sağlar.

Tüketmek ve tükenmek, tüketirken tükenmek veya tükenirken tüketmek: bu en tehlikelisi. Genelde çok fazla ve sık ilişki yaşayan insanlarda görülür. Aslında bunlar ilişki değil, yalnız kalmamak uğruna geçici takılmalardır. Karşısındaki insana hiçbir şey vermediğini, ondan da hiçbir şey almadığını, yalnızca takılmanın ve seksin hakkını verdiğini düşünür. Gerçek de şudur ki asıl, sevgi olmadan yapılan seks, insandan çok şey götürür. Seks yapılan yatakta, vücut sıvılarıyla birlikte bırakılan çok şey vardır ve işin gerçeği her seferinde ruhundan bir parça, yabancı bir yatakta veya yabancı birinde kalır. Bu da yavaş yavaş tükenmek, inançlarını yitirmektir. Kentleşme ve kent hayatının stresi, kalabalık, mesafeler, gecelik ilişkiler d bu tükenmenin birer parçasıdır. Kentler aşkları, aşıkları tüketir…

Geçmişteki Kötü İlişki Deneyimi

Geçmişte yaşanmış kötü bir deneyim de insanın ilişkiye başlamak istememesine neden olabilir. Uzun sürmüş, karşılıklı olarak çok şey paylaşılmış, hatta belki de evliliğin eşiğinden dönülecek kadar ‘tamam’ olan bir ilişki, bir şekilde bittiği zaman insanın elinde iki şey vardır: Birincisi; bir daha, en azından uzun bir süre, bu derinlikte bir ilişki yaşayamayacağını düşünmek ve o ilişkide yaşanılanların yeni ilişkiye taşınması korkusuyla birlikte, eski ilişkiyi yeni ilişkiyle karşılaştırmak. Bunun sonrası başlayan ilişki, ne yazık ki harcanan bir ilişkidir. Geçmiş ilişkideki ayrılık sebeplerinin de o ilişkinin o kadar uzun ve derin yaşanmasını sağlayan şeylerin de farkında olarak ya da olmayarak tam tersi yapılır.

Kötü ilişki deneyimi
Yeni bir ilişkiye başlamaktan yaşamaktan asla korkmayın, kendinizi ve karşınızdaki karşı cinsi sevin, duygularınıza güvenin varsın yanılın ne çıkar ki, aşk her şeye değmez mi?

Örneğin: günde en az on sefer arayan, soran nereye gittiğinizi, ne yaptığınızı kontrol eden, giydiklerinize karışıp kıskançlık krizleri geçiren, her gün evlenme teklifi eden bir eski sevgiliniz varsa, yeni ilişkinizde bu etkenleri ortadan kaldırmaya çalışırsınız. Bu da maalesef, doğmadan ölen bir ilişki anlamına gelir.

Aşırı ilgiden sıkılmış olarak yeni sevgilinize hiç ilgi göstermezsiniz ki o da size en azından makul bir ilgi göstersin; fakat bu olmaz ve genel bir ilgisizlikle sonuçlanır. Kıskançlıktan çok çektiğiniz için kıskanmamaya yemin edersiniz ve zaten o kadar çok kıskanılmışsınızdır ki kıskançlıkla bir alışverişiniz kalmamıştır. Yeni ilişkinizde, bu kıskanmama durumu, ‘sevmediğiniz’ şeklinde algılanır ve kıskanmadığınız/sevmediğiniz için suçlanırsınız. Oysa siz yalnızca, ilişkide kavga çıkmasının nedenlerinden birini engellemeye çalışıyorsunuzdur. Bu algıdan daha korkuncu ise gerçekten sevmediğinizi ve o nedenle kıskanmadığınızı fark etmek olur. Öpüşürken, sevişirken yakalasanız bile arkadaşça gülümseyip uzaklaşacak kadar umursamazsınız. Geçmişteki kötü deneyim, bir şey daha bırakır ve o da zaten zar zor başladığınız her ilişkinizi geçmiş ilişkinizle ve geçmiş ilişkinizdeki insanla karşılaştırmaktır.

Sevmemek ve Sevilmemek 

Yeni bir ilişki yaşanacak kişiyi çekici bulmamak. Olası ilişkinin nasıl yaşanacağını az-çok bilmek. Kalp atışlarının olmaması, birine âşık olmanın en önemli belirtisini kalp gösterir, onu düşündüğünüzde kalbiniz, kendini – sesini duyurmaya başlar. Kalp, sessiz sedasız ve mütevazı yaşayan en önemli/biricik organdır. O kadar sessizdir ki kalpten kaynaklı bir ölüm bile sessizdir. Birdenbire uykuda bile durabilir. İşte bu organ, bir tek âşık olduğunuz kişi için çarpmaya başladığında aslında sesini duyurmak, size seslenmek istiyordur. Kalp atışlarınız, kaleme dönüşür ve hissettiğiniz aşkı yazarsınız, sözlere dönüşür ve aşkınızı anlatırsınız. Dokunuşlara dönüşür ve aranızda olan/olacak sevişme, asla yalnızca sevişme olmayacaktır. İşte kalp, olası biri karşısında tepki vermiyorsa o ilişki, mantığa veya sekse dayalı bir ilişki olacaktır ki buna da gerek yoktur. Sadece seksten cinsellikten ibaret, duygudan duygusallıktan uzak bir ilişki…

sevmek ve sevilmek
Sevmek ve sevilmek ikisi de sağlıklı insanlar için oldukça önemlidir. Sevmekten veya sevilmemekten asla korkmayın, sizi herkes sevecek diye bir şart yok aynı şekilde sizde herkesi sevmek zorunda değilsiniz. Ancak hayat sevip sevilince güzel.

Sevilmeme Korkusu 

Kalbinizin çarpmasını sağlayan biri tarafından sevilmeyeceğiniz korkusu, bu, boş bir korkudur. İçinde pazarlık vardır,aşk, pazarlığı sevmez. Aşk pazarlığa gelmez, pazara kadar değil mezara kadarlık aşk.

İnsanın kendi kendine yetmesi; yukarıdakilerin hepsinin karışımı gibi, farkında olmak, kendi kendini bilmek ve uzak durmak, yalnızlık da varsa bir çeşit bilge olursunuz. Bu yazıdan hemen sonra “Mutlu Bir İlişki Nasıl Kurulur?” başlıklı yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Yine de yeni bir ilişkiye başlamaktan korkmamak gerekir, seksin sevgiden daha önemli olduğu bu zamanda kalbinizin çarpmasına neden olan biri varsa ondan vazgeçmeyin ve her şeyi unutun. Şunu da belirtmek gerekir ki kıskanılmaktan bıkarak, kıskanmamaya yemin etmiş olsanız bile eğer âşıksanız kıskanmak kaçınılmaz oluyor ve o ana kadar kimseyi kıskanmamanızı bir sorun olarak gören siz, aslında ne kadar da kıskanç olduğunuzu fark ederek afallıyorsunuz. ne yapacağınızı bilmiyorsunuz ve kısmen delirip zaman zaman saçmalıyorsunuz. Bununsa karşınızdaki insana güvenmemenizle veya özgüveninizin olmamasıyla bir ilgisi yok.

Bunun yalnızca “biz”e dokulması ihtimaliyle bir ilgisi var, bir ilişkide “biz”, çok zor oluşur ve çoğu zaman hiç oluşmaz. İşte, bir kez oluşunca o “biz”e zarar gelmesinden ölümüne korkarsınız. Kıskanmak, “şöyle özgüvensizliktir, böyle karşındakine güvenmemektir.” diyenlere aldanmayın, muhtemelen onlar, ruhlarını onlarca kirli yatakta ve onlarca kirli bedende bırakan insanlardır ve sırf seksin hazzı için yaşayan tiplerdir. Bu tipler gerçek anlamda sevişmezler/sevişemezler. Çünki sevgiden uzaktırlar…Sevgisiz seks olmaz.

Kalbinizin Çarpmasını Sağlayan Biri Varsa Ondan Vazgeçmeyin

Yalnızca, kıskanmak/kıskanılmak da dahil her duygunun tadını çıkarın. Zamanınızın ele geçirilmesinin tadını çıkarın, kendinizi ellerine bırakacak kadar güvenmenin tadını çıkarın, uzak olsanız, dokunamasa bile hayali bir dokunuşun bile ne kadar gerçekçi olduğunun tadını çıkarın. Unutmayın hayalsiz  gerçek olmaz…Sessizlikteki konuşmaların tadını çıkarın. Şarkıların içinde başka şarkılar duymanın tadını çıkarın, özlemenin ve beklemenin tadını çıkarın, hepsi çok güzel, birini sevmek çok güzel, günde on kere aranmaktan şikayet eden siz, bir bakmışsınız ki sevdiğiniz kişinin yirmi kere aramasından şikayet etmeyecek noktaya gelmiş sevgi arsızı olmuşsunuz.

Bu da demektir ki, hayatın tek anlamlı gerçeği yalnızca aşk, aşk olmasaydı sevemeyecektiniz, seks bolluğunda aşkı keşfetmenin de tadını çıkarın. Bir kişiyken, iki kişi yaşamaya başlayacaksınız, soyut olarak değil, hem soyut hem de somut olarak o kişiyi içinizde hissedeceksiniz, öyle anlar gelecek ki vücudunuzun içinde iki tane kalp varmış gibi olacak. İkisi de farklı atan ve biri sizin, biri onun kalbi. İkiyken bir olacaksınız.

Tabi bunlar aşktan kaynaklanan sevgi için geçerli, öğrenilmiş sevgide bunları yaşayamaz, bir kalıbın içinde yaşarsınız. Öğrenilmiş sevgide herkes size nasıl seveceğinizi söyler ve öğretir, aksi durumlara tahammül etmemeniz öğütlenir, kendini sıkıp kasmak ön plandadır ve sonra da “aşk yok sevgi yalan!” diye ağlama duvarlarına ağlaya ağlaya kafayı vurmak…Arabesk şarkıların sözleri, kadehlerin içinde kaybolursunuz.Aşk iki kişiliktir.

Aşk Bir Fırsattır

Oysa aşktan kaynaklanan sevgide her şey sizsinizdir ve kendiniz olma özgürlüğünü yaşarsınız. Hissettiğiniz her şey kendi öz duygularınızdır ve hem o’nu ve hem de hiç bilmediğiniz kendi yönlerinizi keşfedersiniz. Aşk bir maceradır, her gün yeni şeyleri bilinmezleri keşif edersiniz. Yaşınız ilerledikçe aşk ile ilgili gençken şikayetçi olduğunuz her şeyi büyük bir özlem ile arıyor olacaksınız. Ama nafile ilerleyen yaşlarda kadın veya erkek olun aşkı bugün ki gibi kolay bulamayacaksınız, bu sebeple aşkınızın, sevmenin, sevilmenin kıymetini değerini bilin…Aşk bir fırsattır yaşamasını bilene…  

MobilDost üyesi olmak ve yeni bir ilişkiye başlamak için hemen buradan gerçek arkadaşlık dünyasına giriş yapabilirsin.

Kontrol Ediniz

14 şubat sevgililer günü

Aşkın Evreleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

14 Şubat Sevgililer Günü Sohbetleri Aşkın evreleri hakkında bilinmesi gerekenler. Haftaya 14 Şubat Dünya Sevgililer …

Sevginizi göstermek için nasıl öpersiniz

Sevginizi Göstermek İçin Nasıl Öpersiniz?

Öpüşelim mi? Sevginizi göstermek için nasıl öpersiniz? Öpüşmek bir tür iletişim şeklidir. Ancak yıllardır öpüşüyor …

İlişkide teknolojiden nasıl faydalanırsınız

İlişkinize Faydalı Olabilecek Teknolojiler

İlişkinize Faydalı Teknolojiler İlişkinize faydalı olabilecek teknolojiler…Yaşadığınız ilişkiye hangi teknolojinin ne gibi yardımı veya katkısı …

partnerine karşı ilgisini kaybeden kişiler

Partnerine Karşı İlgisi Azalan Kişiler

Sevgilisine İlgisi Azalanlar Partnerine karşı ilgisi azalan kişiler. Bu yazımız daha çok sizin için MobilDost …