Perşembe , 25 Nisan 2024
Regl adet nedir
Regl adet nedir

Regl – Adet Kanaması Nedir?

Kadınlar için özel günler olarak adlandırılan, regl veya halk arasındaki adıyla adet kanaması. Her kadın için değişse de ortalama 28 günde bir yaşanan vajinal kanama döngüsüdür. Ayrıca regl veya adet kanaması kadın üreme fonksiyonlarının son derece sağlıklı bir şekilde çalıştığının belirtisidir. Çünkü hormonal yapıdaki değişimlere bağlı olarak oluşan fizyolojik bir durumdur. Fakat bu durum yaşa ve psikolojik yapıya göre farklılıklar gösterir.

Kadının regl döneminde vajinal kanamaya sebep olan bu durum rahmin iç yüzeyinde kalınlaşan dokunun vücuttan atılması ile gerçekleşir. Çünkü kadınlarda yumurtlama, üreme dönemidir. Ergenlik ile menopoz dönemleri arasında gerçekleşen bu süreç bilimsel olarak tıp dünyasında menstrüasyon olarak tanımlanır.

Regl nedir, regl dönemi kadınlar ne yaşar, ne hissederler,regl-adet dönemi ağrıları için ne yapmak gerekir. Bu dönemde seks yapılabilir mi?

REGL NEDİR?

Regl/Adet kanaması kadınlarda fizyolojik olarak gerçekleşen bir süreçtir. Kadın vücudunun olası gebelik/hamilelik için kendisini buna hazırlaması olarak tanımlanır. Cinsel açıdan sağlıklı olan her kadın vücudu ergenlik dönemi ile menopoz dönemi arasında her ay düzenli olarak adet kanaması yaşar. Fakat bu süreç kişiden kişiye farklılıklar gösterir. Kadınların 4/3’ünde bu dönem öncesinde regl sancısı olarak tanımlanan ağrılı bir süreç yaşanır. Kadın açısından sağlıklı bir regl için vücutlarında bulunan dört yapının sağlıklı, sistematik ve uyum içerisinde çalışması gerekir.

Bu dört yapı; hipotalamus, hipofiz bezi, yumurtalık, rahim ve vajinadan ibarettir. Bu dörtlü yapının sağlıklı çalışması üreme için gereklidir. Başlangıçta düzensiz aralıklar ile yaşanan bu sancılı süreç zaman içinde düzene girer. Kadınlarda 8-15 yaş arasında başlayan bu süreç kadına göre değişmekle birlikte 45-55 yaşları arasında son bulur. Kanama miktarının normal olup olmadığını gün içerisinde değiştirilen orkid/kadın pedi sayısına bakarak ortaya çıkar. 3 ile 5 ped değişimi normaldir. Bundan daha fazla değişime ihtiyaç duymanız durumunda doktorunuza danışmalısınız.

Genel Regl Belirtileri Nelerdir?

Adet kanaması regl öncesi fiziksel ve ruhsal belirtiler oluşur. Oluşan bu belirtiler her kadın için farklılıklar arz eder. Belirtiler kadınlar tarafından zaman içinde öğrenilir. Çünkü kadınlar tecrübe ettikçe bu durumu tanımaya başlar.

  • Göğüs/memelerde şişkinlik ve hassasiyet artışı
  • Psikolojik olarak ruhsal durumda değişiklik
  • Fiziksel karın ağrısı, şiddetli olabilir
  • İştah veya şekerli gıda, tatlı isteğinde artış
  • Yüzde sivilcelenme
  • Zaman zaman görülen bacaklara kramp girmesi hali
  • Sinirlilik ve gerginlik hissi
Regl veya adet dönemi her kadının vücut yapısına göre farklı tarihlerde olur. Kadından kadına farklı sürelerde sürer. Bazı kadınlarda bu dönem çok sancılı geçebilir.

Regl Ne Kadar Sürer?

Reglin kaç günde bir olacağı ve ne kadar süreceği kadından kadına değişkendir. Sağlıklı olan bir kadın ortalama 28 günde bir regl olur. Bunun 21 gün ile 35 gün arasında olması normaldir. Ancak bu sürenin 21 günden az ve 35 günden fazla olması risk olabilir. Çünkü bu durum bazı sağlık sorunlarının habercisidir. Bu sebeple gün takibi hem gebelik isteyen kadınların yumurtlama dönemi için hem de adet düzeni için faydalıdır. Adet düzensizliğinin uzun sürmesi halinde mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir.

Adet kanaması cinsel açıdan sağlıklı bir kadında ortalama 3-7 gün kadar sürer. Ayda ortalama bir hafta bu şekilde geçer. Bu dönem içinde eşlerin kadınlara karşı hassas olması gerekir. Bu durum ergenlik döneminde farklılıklar gösterir. Ergenlik dönemindeki kadının vücudunun bu döngüye uyum sağlaması iki yıl sürebilir. İki yılın sonunda vücut düzenli yumurtlamaya ve adet görmeye başlar. Benzer durum kadınlarda menopoz döneminde de görülür. Bu dönem içinde kişisel hijyene ve seks hayatınıza dikkat etmenizde fayda var. Mikrop kapmamak için adet dönemi içinde özellikle yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte açılan havuzlara girmemenizde, genel kullanımlı hamamlara gitmemenizde fayda var. Adet döneminde tüm rahim kanalları açık olduğu için mikrop kapma ve mantar, egzama gibi hastalıklara yakalanma riskiniz artar.

Bu dönemde sizi neyin rahatlattığını biliyor olmalısınız.

Mobil Dost

Kontrol Ediniz

14 şubat sevgililer günü

Aşkın Evreleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

14 Şubat Sevgililer Günü Sohbetleri Aşkın evreleri hakkında bilinmesi gerekenler. Haftaya 14 Şubat Dünya Sevgililer …

Sevginizi göstermek için nasıl öpersiniz

Sevginizi Göstermek İçin Nasıl Öpersiniz?

Öpüşelim mi? Sevginizi göstermek için nasıl öpersiniz? Öpüşmek bir tür iletişim şeklidir. Ancak yıllardır öpüşüyor …

İlişkide teknolojiden nasıl faydalanırsınız

İlişkinize Faydalı Olabilecek Teknolojiler

İlişkinize Faydalı Teknolojiler İlişkinize faydalı olabilecek teknolojiler…Yaşadığınız ilişkiye hangi teknolojinin ne gibi yardımı veya katkısı …

partnerine karşı ilgisini kaybeden kişiler

Partnerine Karşı İlgisi Azalan Kişiler

Sevgilisine İlgisi Azalanlar Partnerine karşı ilgisi azalan kişiler. Bu yazımız daha çok sizin için MobilDost …