Cuma , 29 Mart 2024
ormanların önemi
ormanların önemi

Ormanların Önemi

Ormanların önemi anlatmakla bitmeyecek kadar çoktur. Temel olarak  tüm canlıların yaşam kaynağıdır. Ekonomik, iklimsel gibi pek çok başlıkta bu konu incelenebilir. Ancak en temel önemi tüm canlılar için temel ihtiyaç olan oksijen kaynağı olmasıdır. Bu sebeple herhangi bir ülke sınırları içinde bulunan ormanlar sadece o ülkenin milli serveti değildir. Tüm dünyanın, yani insanlığın malı olarak görmek doğrudur. Tüm insanlığa ait olan ormanların yaşatılması ve korunması da bu anlamda tüm insanlığın görevidir.

ORMAN YANGINLARI

Son bir hafta içinde ülkemizde Ege, Akdeniz, İç Anadolu illerimizde başlayan ve günlerdir süren bu orman yangınlarını söndürmek tüm insanlığın görevidir. Özellikle yaz ayları! Genellikle en sıcak olan Haziran, Temmuz, Ağustos ayları orman yangınlarının en çok olduğu aylardır. Bu aylarda özellikle turizm bölgelerinde bulunan, Antalya, Marmaris, Bodrum, Ayvalık gibi kalabalık olan bu yerlerde orman yangınları daha sık görülmektedir.

Son yıllarda artan kentleşme ile birlikte yerleşim yerlerinin ormanlık alanlara kadar girmesi sonucu ormanlık alanlar için  tehlike çok arttı. İnsan ormana yaklaştıkça orman için tehlike artmaktadır. Bu turistik yerlerin deniz kenarı olması ve yangın anında rüzgarın çıkması ile orman yangınlarını söndürmek zor bir hal alır.

Bu tip ormanlık alanlarda öncelikle orman köylerinde yaşan vatandaşların olası bir yangına en hızlı şekilde müdahale edecek şekilde eğitilip donatılması gerekiyor. Arkasından asker, yerel yönetimler ve orman genel müdürlüğünün bu konudaki yetişmiş itfaiyecileri ile birlikte söndürme çalışmalarına hız verilmesi gerekiyor. Çünkü orman yangını temel olarak, çıkmadan önlem alınması gereken bir konu. Ormanlık alanları yerleşime açmamak gerekiyor. Giriş ve çıkışların mutlaka kontrol edilmesi  gerekiyor. Belirlenmiş alanlar dışında asla ateş yakılmasına müsaade etmemek gerekiyor.

Tüm bunlardan önce çocukluk yaşında tüm vatandaşlarımızda bir orman ve ormanı koruma bilinci oluşturulmalı. Bu bilinç oluşmadıkça ormanları korumak mümkün değil. Olmayan ormanın yukarıda ifade ettiğimiz gibi ekonomik ve sosyal faydalarından bahsetmekte mümkün olmaz. Hatta orman yanınca tüm hayatlar da yanar.

EGE KIYILARI YANIYOR

Bu hafta ülkemizin Ege kıyıları ve Akdeniz’de bulunan; Marmaris, Bodrum, Manavgat, Antalya, Adana, Mersin ve diğer başka alanlarda çıkan küçüklü büyüklü yangınlarda bunun örneklerini gördük. Büyük orman yangınlarında insan çaresiz kalıyor, sadece izliyor. Oysa yanan bizim nefesimiz, ciğerimiz. Bu ciğer hepimizin. Buna sahip çıkmalıyız. Yanan ormanların yerine yeni ormanlar oluşturmak yıllar alacaktır. Bir kısmımızın buna ömrü yetmeyecektir. Tüm insanlık olarak ormanları korumalıyız. Hatta bunu bir slogan cümle olarak söylemek yerine, gereğini hep birlikte hızla yapmalıyız.

Kişisel olarak bulunduğumuz bölgede veya ülkemizin her hangi bir başka yerinde fidan dikebilir dikimine katkı verebiliriz. Orman yangınlarından sonra başlayan ağaç dikme kampanyalarına maddi ve manevi katkıda bulunabiliriz. Her bir kişi bir fidan dikse tüm ülkede aynı anda 80 milyon  yeni fidan dikilmiş olur. Sonrasında bu fidanların takibini yapıp bunların büyümesini  sağlamalıyız. Her insan bir fidan kampanyasına katılıp orman yangınlarında kaybettiğimiz ağaçlarımızı yeniden var edebiliriz. Ayrıca var olan ormanlarımızı da en iyi şekilde korumalıyız. Ağaçlar bizim oksijen depomuz onlar yoksa bizde yokuz.

Sadece ağaçlar değil tüm yeşilleri  korumamız gerek. Ormanlar ile birlikte gün geçtikçe içilebilir su kaynaklarımızda azalıyor. İçilebilir su kaynaklarını da koruyor olmalıyız. Tüm bunlara katkı vermek çevremizi korumak için öncelikli  olarak aşırı tüketimden uzak durmamız gerek. İhtiyacımız olmayan hiçbir ürünü almamalıyız  sadece bir tişört için yüzlerce litre su kullanılıyor. Bir hamburger için 6 litre suya ihtiyaç var. Bu sebeple tüketimlerimizde son derece dikkatli ve seçici  olmamız gerek. Kendimizin ve çevremizin çevre bilincini artırmalıyız. Bunun işk başlangıcı aile ve sonrasında ilkokullarda bu konuda mutlaka bilinçlendirme faaliyetlerinde bulunmak gerek. 

Ülke olarak bu hafta canımız, ciğerimiz yandı. Bunun yeniden olmaması için her birimiz üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeliyiz. Hatta yanan yerleri yeniden hızla yeşillendirmeliyiz. Eski haline geri getirecek çalışmalara maddi, manevi olarak katkı vermeliyiz. Çünkü yaşamak istiyorsak her bir ağaca ihtiyacımız var! Sadece bizim değil tüm canlıların! Bir ağacı yok eden bilmeli ki tüm insanlığı yok ediyor. Ormanların önemini anlamak için yok olmalarını beklemeyelim!

Mobil Dost

Kontrol Ediniz

14 şubat sevgililer günü

Aşkın Evreleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

14 Şubat Sevgililer Günü Sohbetleri Aşkın evreleri hakkında bilinmesi gerekenler. Haftaya 14 Şubat Dünya Sevgililer …

Sevginizi göstermek için nasıl öpersiniz

Sevginizi Göstermek İçin Nasıl Öpersiniz?

Öpüşelim mi? Sevginizi göstermek için nasıl öpersiniz? Öpüşmek bir tür iletişim şeklidir. Ancak yıllardır öpüşüyor …

İlişkide teknolojiden nasıl faydalanırsınız

İlişkinize Faydalı Olabilecek Teknolojiler

İlişkinize Faydalı Teknolojiler İlişkinize faydalı olabilecek teknolojiler…Yaşadığınız ilişkiye hangi teknolojinin ne gibi yardımı veya katkısı …

partnerine karşı ilgisini kaybeden kişiler

Partnerine Karşı İlgisi Azalan Kişiler

Sevgilisine İlgisi Azalanlar Partnerine karşı ilgisi azalan kişiler. Bu yazımız daha çok sizin için MobilDost …