Cumartesi , 27 Temmuz 2024
kripto para
kripto para

Kripto Para Nedir ?

Bu yazımız son yılların popüler konusu olan kripto para hakkında.

Kripto para; fiziki para ile aynı tanıma sahiptir. Mal ve hizmet satın almak(takas) için kullanılabilen dijital, çevrim içi ve merkeziyetsizdir. Uluslararası platformlarda al-sat yapılabilen bir para birimidir. Hatta bazı insanlar için geleceğin tek ve ortak para birimidir. Hepsini yaşayıp göreceğiz.

Kripto Paraya Adını Veren Kriptoloji Nedir ?

Kriptoloji; son derece gelişmiş bir şifreleme bilimidir. Elde edilen verilerin sistematik bir şekilde şifrelenmesidir. Buna göre kripto paralarda sistem üzerinde şifrelerin oluşturulması ve çözülmesi aracılığıyla karşılıklı transfer gerçekleşir. Bir nevi televizyon yayını gibi. Yayın merkezinde encode edilen yayın tv ünitesindeki decoder içinde çözülerek izlenebilir bir şekle gelir.

İnternet bankacılığında olduğu gibi kripto para ağları da son derece güçlü kriptolojilere sahip. Kullanıcı ve hesap bilgilerini okunamayacak şekilde düzenlenen bir yapısal koda dönüştüren yöntemler kullanır. Kripto koin sistemini İnternette bankacılık sisteminden ayıran en temel teknolojik fark Blockchain‘dir. Çünkü bu teknolojide; kullanıcıların isimleri, kişisel hesap bilgileri, para transfer işlemlerine dair her bilgi farklı bir sanal bilgisayarda bloklara kodlanır. Bu blok zincirine(bilgisayar ağına) erişim sadece kullanıcının kendisi tarafından kişisel şifresi ile olur. Şifrenizi unutur veya kaybederseniz tüm bilgileriniz, paranız yani neyiniz varsa hepsi birlikte gider. Bu yüzden şifreleme yapısı için cüzdan kullanabilirsiniz. Kripto paranın tarifi için merkezi olmayan demiştik işte bu merkezsiz ve takip edilemez olmayı yine blockchain teknolojisi sağlıyor.

Koinlerin Kısa Tarihi

Kripto para teknolojisinin konuşulmaya başladığı 90 yılları başından itibaren bu alanda uluslararası geçerliliği olan dijital para birimi oluşturmak için pek çok girişim oldu. Fakat bu girişimler; teknolojik yetersizlik, finansal zorluk, dolandırıcılık, ortaklar arası anlaşmazlık gibi nedenlerden dolayı başarıya ulaşamadı. Yıllar içinde yapılan bu girişimlerin başarısızlıklarından elde edilen sonuçlar sayesinde güvenilir ve merkezi olmayan bir yapı kurma planı gelişti. Bu düşünce ile ilk kripto koin olan Bitcoin 2009 yılının başlarında Satoshi Nakamoto takma adıyla girişimde bulunan kişi yada kişiler tarafından geliştirildi. Satoshi Nakamoto tarafından geliştirildiği söylense de gerçekte bunun kim yada kimler olduğu tam olarak bilinmiyor. Bitcoin bu kişi veya kişiler tarafından açık kaynak kodlu bir yazılım olarak piyasaya çıktı. Fakat temel farkı uçtan uca kadar şifreli bir yapı kullanıyor olmasıydı.

Kripto Koinler Yasal Mıdır ?

Bu konu son derece tartışmalıdır. Hatta ülkeden ülkeye göre bu sorunun cevabı farklılık gösterir. Her ülkenin bu konudaki regülasyonları değişiklik arz eder. Ancak tüm ülkelerde gerek uluslarası gerekse iç mevzuat açısından düzenleme çalışmaları devam etmektedir. Bu konuda kripto para alım/satımına aracılık hizmeti veren yerel ve uluslararası pek çok kuruluş bulunmaktadır. Bunların bankacılık lisansları bulunmamasına rağmen faaliyetlerine devam etmektedirler. Ayrıca kripto para finans dünyasının bir gerçeği. Hatta tüm dünya buna uygun olarak bir şekilde kendi mevzuatlarını güncellemeye çalışıyor.

Şu an ülkemizde Bitcoin /BTC  kullanımına istinaden yasak yada yasa bulunmuyor. Bu sebeple Bitcoin yada diğer pek çok kripto para biriminden paraları alıp, satmaktan veya cüzdanınızda bulundurmaktan dolayı herhangi bir yaptırım veya ceza ile karşılaşmanız söz konusu değildir. Bakanlık tarafından kripto para piyasasından elde edilen kazançların vergilendirilmesi ile ilgili bir çalışma yapıldığı söyleniyor. Bu kanun çıkınca buradan elde edilen gelirler vergiye tabi olacaktır. Ayrıca elde edilen gelirin vergiye tabi olması da son derece normaldir. Bu şekilde bitcoin/ kripto para işi yasal bir zemine oturmuş olacak. Milyarlarca dolar hacmi ile her geçen gün büyüyen piyasanın gün geçtikçe daha çok insan tarafından bir yatırım aracı olarak kullanıldığını görüyoruz. Türkiye piyasasında bulunan yatırım araçları faiz, altın, döviz üçlüsü içine artık dördüncü bir araç olarak kripto para da eklenmiştir.

Mobil Dost

Kontrol Ediniz

sevgiliniz ile hangi filmleri izleyebilir ve sohbet edebilirsiniz

İlişkide Bağımlı Olduğunuzu Gösteren 6 İşaret

İlişkide Bağımlılık Halleri İlişkide bağımlı olduğunuzu gösteren 6 işaret nelerdir? Siz değerli MobilDost okuyucuları için …

14 şubat sevgililer günü

Aşkın Evreleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

14 Şubat Sevgililer Günü Sohbetleri Aşkın evreleri hakkında bilinmesi gerekenler. Haftaya 14 Şubat Dünya Sevgililer …

Sevginizi göstermek için nasıl öpersiniz

Sevginizi Göstermek İçin Nasıl Öpersiniz?

Öpüşelim mi? Sevginizi göstermek için nasıl öpersiniz? Öpüşmek bir tür iletişim şeklidir. Ancak yıllardır öpüşüyor …

İlişkide teknolojiden nasıl faydalanırsınız

İlişkinize Faydalı Olabilecek Teknolojiler

İlişkinize Faydalı Teknolojiler İlişkinize faydalı olabilecek teknolojiler…Yaşadığınız ilişkiye hangi teknolojinin ne gibi yardımı veya katkısı …