Cuma , 26 Nisan 2024

Korunma Yöntemleri

KORUNMA YÖNTEMLERİ

Özellikle kadınların istenmeyen gebelikten korunması için belirlenen bilimsel yöntemleri gebelikten korunma yöntemleri başlığı altında paylaşmaya çalışacağız. Kadın ve Erkek cinsel birlikteliğin sonucunda gebeliğin oluşmaması için çiftlerin korunması gerekir. Eğer çiftler korunmadan cinsel ilişkiye girer ve sonucunda kadında gebelik oluşursa, bu durumda çiftler için istenmeyen gebelik meydana gelebilir. Bu da belki ilişkide sorunlara neden olur. Bu sorunun çözümü ya bebeği kabullenmek yada aldırmak olur.

Çocuğun aldırılması, yani kürtaj. Kadın için büyük bir travmaya sebep olacağı düşünüldüğünde, korunmanın ne kadar önemli olduğu daha net anlaşılır. İstenmeyen bir gebeliğe sebep olmamak için çiftlerden en azından birisi mutlaka korunmalıdır.

Bir çok insan aşağıdaki yöntemlerden birisi ile korunma sağlar. İstenmeyen gebelikten korunmak sadece erkeğin yada kadının görevi veya sorumluluğunda değildir. Sorumluluk hem erkekte hem de kadındadır. Zira cinsellik ortak yaşanan bir olaydır. Bu ortak yaşanan olayda korunma yöntemine çiftler birlikte karar vermelidir.

Kadın ve Erkek için cinsellikte istenmeyen gebelikten korunmak için uygulanabilir pek çok yöntem bulunuyor. Bunların en güvenlisi ve kullanışlısı prezervatif kullanmak olacaktır.

Kadın ve Erkek olmak üzere başlıca kullanılan korunma yöntemleri;

1-Hap/Ertesi Gün Hapı

2-Aylık İğne

3-Üç Aylık İğne

4-Cilt Altı Kapsülleri

5-Rahim İçi Araçlar

6-Kondom (Prezervatif, kaput, kılıf)

7-Diyafram

8-Kadın Kondomu

9-Sperm Yok Ediciler

10-Kadının Tüplerinin Bağlanması

11-Erkekte Kanalların Bağlanması

12-Doğal Korunma Yöntemleri

12.1-Doğurganlık Belirtilerine Dayalı Korunma

12.2-Emzirme İle Korunma (Doğumdan sonraki ilk 6 ay)

12.3-Geri Çekme (Dışarı Boşalma)

13-Acil Korunma (ilk 72 saat içinde geçerli)

ERKEKLERİN KORUNMA YÖNTEMLERİ

Erkekler için uygulanan başlıca üç yöntem vardır.

Bunlar; geri çekilme (dışarıya boşalma),

prezervatif-kondom-kaput kullanımı

ve

vazektomi yani kanalların bağlanmasıdır.

Bu yöntemler genel olarak tam bir koruma sağlar. Ayrıca hepsinin kişinin yaş durumuna göre farklı avantajları vardır. Bu yöntemler dışında kalan yöntemler ise kadınlar tarafından yaşlarına, fiziki durumlarına, doğurma yapılarına göre doktorlarının yönlendirmesi dahilinde karar verebilecekleri konulardandır. Doktorunuz sizi muayene ettikten sonra sizin için en doğru yöntemi belirleyip sizi yönlendirir.

Erkekler geri çekilme yöntemini uygularken son derece dikkatli olmalıdır.

Bu yöntemin etkililiği tamamen kişiye bağlıdır, her çift bunu başarıyla uygulayamayabilir. Zira cinsel ilişki esnasında, erkekte boşalma meydana gelmeden önce erkeğin penisinin kadının vajinasından çıkması ve dışarıda boşalması gerekir. Buradaki başarı da tercih edilen pozisyon ve zamanlama son derece etkilidir. Kadınlar açısından ise yöntem belirlemede yaş ve varsa çocuk sayısı, karar verirken en önemli parametre olur. Prezervatif dışında kullanılan diğer yöntemler kişileri cinsel yolla bulaşan hastalıklardan (HIV/AIDS, hepatit-B, Frengi, bel soğukluğu) korumaz.

Kadınlar için kullandıkları ertesi gün hapı veya doğum kontrol hapları doktor tavsiyesi alınarak kullanılmalıdır. Arkadaşınıza yarayan yöntem size yaramaz. Bu sebeple geri çekilme ve prezervatif korunma yöntemi hariç kalan diğer tüm yöntemler için ki özellikle cerrahi müdahale gerekenler için mutlaka doktorunuza danışın. Tek gecelik ilişkilerde mutlaka kişisel sağlığınız için prezervatif kullanın.

Mobil Dost

Kontrol Ediniz

partnerine karşı ilgisini kaybeden kişiler

Partnerine Karşı İlgisi Azalan Kişiler

Sevgilisine İlgisi Azalanlar Partnerine karşı ilgisi azalan kişiler. Bu yazımız daha çok sizin için MobilDost …

Cinsel birliktelik esnasında erkeklerin yaşadıkları

Cinsel Birliktelikte Erkeklerin Yaşadığı 3 Senaryo

Cinsellik anında yaşanan kötü tecrübeler Cinsel birliktelikte erkeklerin yaşadığı 3 senaryo nelerdir? “Cinsellik esnasında bir …

Birbirini daha iyi tanımak isteyen çiftlerin soracagı cinsel sorular

Partnerini Daha Yakından Tanımak İsteyen Çiftler için 10 Cinsellik Sorusu

Partnerinizi daha yakından tanımak ister misiniz? Partnerini daha yakından tanımak isteyen çiftler için 10 cinsellik …

kadınların erkeklerden şikayetleri nelerdir

Kadınların Partnerlerinden En Çok Şikayetçi Oldukları Konular

Kadınların Bitmeyen Çilesi Kadınların partnerlerinden en çok şikayetçi oldukları konular. Bu başlığı okuyunca binlerce kadın …