Perşembe , 18 Nisan 2024

Cinsel Fobilerimiz -2-

Kadın ve Erkek Cinsel Fobilerimiz

Kadın ve Erkeklerde Yaygın Görülen Cinsel Fobiler; kadın ve erkeklerde cinsel fobiler başlıklı birinci yazımızı daha önce yayınlamıştık. Bu yazımızda daha çarpıcı ve hatta şok edici yok canım buda olur mu? diyeceğiniz fobilerimizi aktarmaya çalışıcaz. Bakalım sizde bu fobilerin hangileri var. Cinsel istismar korkusu, erkeklerden korkma, ilk gece korkusu, güzel kadınlardan korkma, çıplaklık korkusu gibi şaşıracağınız ancak gerçek olan bu korkuları size aktarmaya çalışıcaz. Cinsel fobiniz olmadığı veya varsa bunlardan biran önce kurtulduğunuz cinsel hayatınızın mutlu olduğu günleriniz olsun.

Agrofobi cinsel istismar korkusu, ne yazık ki ülkemizde pek çok kadının maruz kaldığı bir durum.

Agrofobi (Cinsel istismar korkusu)

Günlük hayatımızda çok fazla duydugumuz veya şahit oldugumuz bir durumdan kaynaklanan korku.Bu korkuyu yaşayanlar bunu yaşamakta haksız mı?İçinde yaşadıgımız toplum yapısı içinde bu durum maalesef çok fazla yaşanıyor durumda.Kişinin başka birileri tarafından cinsel istismara uğrayacağı yönündeki olağan dışı korkularıdır.Bu nedenle agrofobik kişiler cinsel istismata uğrayabileceklerini düşündükleri ortamlardan uzak dururlar.Bu ortamlar;asansör,karanlık mekanlar,gece ıssız karanlık sokaklar, kapalı otopark alanları vb.Bu korku, en çok cinsel istismara uğramış ama bunu hatırlamayan kişilerde  olduğu ileri sürülebilir.

Ancak günümüzde televizyonda seyredilen şiddet sahneleri, cinsel istismar konulu filmler bu korkunun oluşmasında etkili olabilir. Kişi böyle bir ortam olduğunu hissettiğinde yoğun korku, kaygı, çarpıntı, nefes darlığı, terleme ve titreme hisseder. Kişi bu hisleri yaşadığı ortamdan hızla  ulaşmak ister. Agrofobinin tedavisi mümkündür, psikoterapi ile kısa süre de kalıcı olarak tedavi edilebilir.  

Androfobi erkeklerden korkmak, kız çocuklarının yetiştirilme şartlarından kaynaklanan bu korku hayatı kadına zindan edebilir. İlerleyen yaşlarda karşı cins ile sosyal ilişki kurmakta, evlenmekte ve mutlu bir kadın olmakta çok zorlanabilirler.

Androfobi(Erkeklerden korkma)

En enteresan yok canım diyeceginiz bir fobi olan androfobi anlamı erkeklerden korkma duygusu.Ama mutlaka altında yatan nedenleri bulunuyor.Kişinin aşırı düzeyde erkeklerden korkması halidir.Nedenleri arasında cinsel istismara veya tecavüze uğramış olmak olduğu düşünülebilir.Bu nedenlere ek olarak;aşırı şekilde karşı cinsten uzak tutulan ve haklarında hep zarar vereceklerine dair bilgi verilen kızlarda daha sık görülür.Bazı ailelerce kızlarını korumak amacıyla verilen bu korku sonradan kişide korkunç tüm hayatını etkileyecek bir fobiye dönüşebiliyor.Bu kişiler romantik, duygusal ikili ilişkilerden kaçınma egilimindedirler.Androfobikler bir erkekle aynı ortama girdiklerinde aşırı korku,aşırı endişe,nefes alamama,çarpıntı,dehşet hissi,kaçma hissi gibi hisleri oluşur.

Psikoterapi ile bu korkudan kurtulabilirsiniz. Ülkemizde kim bilir kaç kadın hayatını bu korku ile yaşıyor. Bu korkudan korumak için erkekler olarak kadınlara çoçukluktan itibaren nazik ve kibar olunmasının öğretilmesi gerek erkek çoçuklarına. Akran zorbalığından korumalıyız çoçuklarımızı. İnternetin ve sosyal mecraların yaygınlaşması ile birlikte bu tip korkuların kaynakları’da dijitalleşti.

İlk gece korkusu veya diğer adıyla gerdek gecesi korkusu oldukça fazla görünen bir korkudur. Gerdek gecesine istinaden öncesinde başka kişilerden kulaktan dolma elde edilen bilgilerden kaynaklı olarak ilk cinsel deneyiminiz size son derece tatsız şeyler yaşatabilir.

İlk Gece Korkusu / Gerdek Gecesi

Daha çok bizim toplumumuza özel bir korku olabilir ilk gece korkusu. Daha çok vajinismuslar da olmasına rağmen bizim gibi kapalı toplumlarda sıkça görülebilir. Bunun nedeni geleneklerden kaynaklanmaktadır. Gerdek gecesi sonrasında çarşaf gösterme gibi artık hayatımızdan çıkması gereken gelenekler, hala bu korkunun oluşmasında büyük rol oynamaktadır. İlk gece korkusunun oluşmasında ilk cinsel birleşme ve bu ilk gece hakkındaki bilinmezlikler ile elde edilen yanlış bilgiler rol oynar. Bu sebeple bu konu özelinde öncesinde mutlaka kendi vücudunuzu tanıyın ve doğru kaynaklardan en doğru bilgilere ulaşmaya çalışın. Yanlış bilgiler sizin cinsel hayatınızı da yanlış yaşamanıza sebep olacaktır. Başkalarının cinsel bilgilerinden etkilenmeyin, herkesin cinselliği kendine özgüdür.

Bu yanlış kulaktan dolma bilgilere göre ilk cinsel birleşmenin aşırı şekilde ağrılı olacağı, aşırı kanamaya sebep olacağı, günlerce ağrı çekileceği ve hatta cinsel birleşme esnasında cinsel kenetlenme/kilitlenme olabileceği gibi akla, bilime uygun olmayan kafadan uydurma pek çok korkutucu bilgiler verilebilir. Bu bilgiler tabi ki hiçbir deneyimi ve bilgisi olmayan kişilerde ilk gece için bu tip bir korkunun oluşmasına katkı sağlar. Bu korku ile ilk cinsel birleşmeye giden kadın veya erkek hiç fark etmez nasıl mutlu olabilir?

Gerdek gecesi veya ilk gece korkusu başlıklı yazımızı okumak için yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Venüstrafobi garip ama bazı erkekler güzel kadınlardan korkuyorlar. Güzel kadın korkusu erkeklerde görülen ve tedavisi olan bir fobidir.

Venüstrafobi( Güzel kadınlardan korkma)

Çok enteresan degil mi?Hemen aklınıza güzel kadınlardan nasıl korkulur ki? diye bir soru gelebilir.Hatta erkek olarak tam tersi güzel kadın çok daha cazip olmalı.Bazı erkekler için durum biraz farklı,bazıyakışıklı erkeklerin yanında neden çirkin kadınlar bulunuyor belki bunu şimdi çok daha iyi anlayabilirsiniz.Sonuç oalrak güzellik bakanın gözlerinde gizlidir.Bu fobinin doğal olarak erkeklerde görülme sıklığı daha fazladır.Venüstrafobisi olan erkeklerin vücudu güzel bir kadın gördüğünde kalp atışının hızlanması,terleme gibi gayet doğal tepkiler verir.Erkekler güzel kadınlarla birlikte olmaktan genellikle korkarlar,fakat onları beğenmekten de kendilerini alamazlar.

Bu tarz korkuları olan erkekler, güzel bir kadınla ilişki yaşadıklarında ise özgüven duyguları azaldığından ilişkide kendilerini yansıtamayabilir veya kendisini yetersiz görebilirler. Bu korkuyu yaşayan erkekler; genelde kendilerine daha uygun gördüğü, kendisine sadık kalabileceğini düşündüğü ve daha kolay hakim olabileceği, yönetebileceği kadınları tercih ederler. Bu korkunun tedavisi mümkün ancak erkek bunun tedavi edilmesi için buna önce karar vermeli bu şekilde yaşamakta isteyebilir.

Jimnofobi kadın ve erkek içinde geçerli olan bu çıplaklık korkusu oldukça yaygın görülen bir korkudur. Bu korkuya sahip olan kişiler duşa bile çıplak giremezler. Denize, havuza başka insanların yanında giremeyebilirler.

Jimnofobi (Çıplaklık korkusu)

Jimnofobi; Çıplak vücut görmekten aşırı derece utanma ve/veya korkma halidir. Hamam veya spor salonu soyunma odalarında bu korku çok daha fazla yaşanabilir. Bu korkusu olan kişiler başkaları tarafından çıplak olarak hayal edilme düşüncesinden dolayı sosyal hayatta çeşitli zorluklar yaşarlar. Duş alırken bile çıplak kalamazlar. Denize, havuza girmezler. Bu korku tedavi edilmez ise kişinin hayatında çok ciddi etkileri olacak olan bu durum, kişiyi mutsuzluğa, karşı cins ile ilişki kuramamaya ve hata evli ise  boşanmaya kadar götürebilir. Çıplaklık korkusu olan bir kadın ile evli olduğunuzu veya bu korkusu olan bir erkek ile evli olduğunuzu düşünün hayatınız nasıl olur du? Düşüncesi bile korkunç  degil mi? 

Cinsel fobilerimizden kurtulmak için partneriniz ile birlikte çift olarak psikoterapiye gidebilirsiniz. Cinsel fobiniz ne olursa olsun mutlaka zaman geçirmeden kendi kendine geçmesini beklemeden hızla uzman bir kişiden destek alabilirsiniz.

Fobilerin Tedavisi Mümkün

Kişide bulunan bu fobilerin üzerine gidilip tedavi edilmezler ise kişide çok ciddi hasarlara neden olmaktadır. Bu fobilere sahip olan kişiler ilk olarak bu fobilerin oluşmasında kendilerini suçlamaları gerekir. Ancak çözümde kendilerinin elinde. Bir uzmana başvurup, uzman kişi tarafından profesyonel destek alındığı zaman sağlıklı bir şekilde sorunları çözülecektir. Tedavi sürecinde kişiden psikoterapiye yanıt alınmadığı durumlarda ilaç tedavilerinin oldukça iyi sonuçlar verdiği gözlemlenmiştir. Genellikle tedaviye başladıktan sonra maksimum 1-2 ay içerisinde kalıcı sonuçlar elde edilebilir. Siz veya yakınlarınız bu tip fobiler yaşıyorsanız zaman geçirmeden mutlaka bir uzmana danışıp çözüm bulabilirsiniz.

Sizde henüz MobilDost gerçek arkadaşlık platformu üyesi olmadıysanız hızla bu linkten ücretsiz üye olabilirsiniz. Tüm anlatmak istediklerinizi dinleyecek arkadaşlarınız sizi bekliyor. Hemen bizi arasana!…

Kontrol Ediniz

Sevginizi göstermek için nasıl öpersiniz

Sevginizi Göstermek İçin Nasıl Öpersiniz?

Öpüşelim mi? Sevginizi göstermek için nasıl öpersiniz? Öpüşmek bir tür iletişim şeklidir. Ancak yıllardır öpüşüyor …

İlişkide teknolojiden nasıl faydalanırsınız

İlişkinize Faydalı Olabilecek Teknolojiler

İlişkinize Faydalı Teknolojiler İlişkinize faydalı olabilecek teknolojiler…Yaşadığınız ilişkiye hangi teknolojinin ne gibi yardımı veya katkısı …

partnerine karşı ilgisini kaybeden kişiler

Partnerine Karşı İlgisi Azalan Kişiler

Sevgilisine İlgisi Azalanlar Partnerine karşı ilgisi azalan kişiler. Bu yazımız daha çok sizin için MobilDost …

Cinsel birliktelik esnasında erkeklerin yaşadıkları

Cinsel Birliktelikte Erkeklerin Yaşadığı 3 Senaryo

Cinsellik anında yaşanan kötü tecrübeler Cinsel birliktelikte erkeklerin yaşadığı 3 senaryo nelerdir? “Cinsellik esnasında bir …