Cumartesi , 27 Temmuz 2024
Kadın ve erkekte görülen cinsel fobiler.

Kadın ve Erkek Cinsel Fobilerimiz -1-

İlk Defa Okuyacağınız Cinsel Fobilerimiz

Evet yanlış okumadınız, bu yazı içinde geçen cinsel fobilerin bir çoğunu şaşkınlıkla okuyacaksınız. Zira bu fobiler pek çok insanda olmayan korkular. Hatta tam tersi bırakın bir fobi olmasını belki sizde bunlar birer hoby alışkanlık bile olabilir. Hepimizin anlam vermekte zorlanabileceğimiz fobilerimiz olabilir. Kimimiz karanlıktan, kimimiz kara kediden, kimimiz köpekten, kimimiz yüksekten, kimimiz sudan korkuyor. Bu fobilerimiz insana dair  her şeyde olduğu gibi cinsellikte de oldukça yaygındır. Şimdi birlikte pek çoğunu ilk defa duyacağınız cinsel fobilerimizi inceleyelim. Şayet bu tip fobileri olan bir partneriniz olursa anlayışlı olmalısınız.

Cinsel fobilerimiz doğuştan olabileceği gibi bazıları sonradan oluşur. Cinsel organlarda oluşan fiziksel hastalıklar ve cinsellik öncesi ve cinsellik esnasında yaşanan olumsu deneyimler, kişilerin cinsel hayatını olumsuz yönde etkilenmektedir. Bu gibi yaşanan durumlar kişilerde cinsel işlev bozukluğu olarak da değerlendirilebilir. Aşağıdaki yazımızda en fazla görülen cinsel fobileri paylaşıyor olucaz. Sizde  kendinizde veya çevrenizde bu tip korkuları olan insanlar tanıyorsanız bir an önce bir uzmana gidip korkularınızdan kurtulabilirsiniz.

Cinsellik nedir?

Cinsellik,insan davranışı olarak bakıldığında;bir kişinin diğerine çekici gelmesini de içerecek şekilde,cinsel haz alma ve üremeyle ilgili tüm duygular,düşünceler ve davranışlar  olarak değerlendirilebilir.Cinselliği tanımlamak ne kadar uzun ve zahmetli ise onula ilgili sorunları tanımlamakta o denli zor olacaktır.  

Yaşam süreci içinde cinsel organlarda oluşan fiziksel hastalıklar ve cinsellik öncesi ve cinsellik esnasında yaşanan olumsuz deneyimler,kişilerin cinsel hayatını etkileyebilmektedir.Bu durumlar kişilerde cinsel işlev bozukluğu olarak değerlendirilebilir.Ülkemiz’de yapılan bir bilimsel araştırma da 40 yaş üstü her iki kadından birisinde ve her üç erkekten birinde cinsel işlev bozukluğu problemi olduğu gösterilmiştir.   

En Sık Yaşanan Cinsel Fobiler:

Kadınlarda en çok görünen cinsel fobi Vajinismus’tur. Tedavisi şayet fiziki sebeplerden kaynaklanmıyor ise son derece kolaydır. İyi bir psikoterapist ile çift olarak birlikte çalışabilirseniz çok hızlı kalıcı sonuç alabilirsiniz.

Kadınlarda Vajinismus;

Kadınlarda en sık görülen ve cinsel birleşme esnasında, vajina kaslarının alt üçte birlik kısmında kasılma ve buna eşlik eden bacaklarda kapanma, itme gibi davranışlarla penisin  vajinaya girememesi durumudur. Yani başka bir anlatımla kadının cinsel birleşmeden korkma halidir. Kadın her denemeden önce çok şiddetli korku yaşar. Dünya’da her elli kadından birisinde görülmektedir. Oldukça yaygın bir rahatsızlık durumudur. Vajinismus’ta esas sorun, ilk cinsel deneyimde önce; kadınların etraftan duydukları saçma sapan gerçekler ile ilgisi  olmayan bilgilerden kaynaklanmaktadır.

Ülkemizde ilk birleşme oldukça önemli bir durum olarak değerlendirilir. Gerdek gecesi(evliliğin ilk gecesi ve ilk cinsel birleşme zamanı),bir çok kadın  için bu an bilinmezler ile doludur. Evlilik öncesi cinsel birleşmenin olumsuz olarak algılandığı toplumumuzda ilk geceye yüklenen anlam da fazla olmaktadır. Eğer kadın bilgi aldığı kişilerce ilk gece birleşme sonunda aşırı kanama olacağı, kan kaybından hastanelik olacağı, bir kaç gün oturamayacağı, canının çok yanacağı gibi saçma ve gerçek dışı bilgiler aldıysa bu kadında vajinismus  oluşması kadar doğal bir şey olamaz. Gerdek gecesi, ilk gece pozisyonları nelerdir başlıklı size yol gösterecek olan yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Vajinismus kimlerde daha sk görülür?

-Aşırı itaatkar kızlarda

-Çok takıntılı kızlarda

-Baba sert ve/veya aşırı kısıtlayıcı ise

Ailede bekaret  kavramı çok önemli ve sık dile getiriliyorsa

-Daha gelenekçi/ kapalı aile ortamında büyüyen kızlarda

-Anne güçsüz veya ailede rolü hiç yoksa veya aşırı pasif ise

-Cinsellik hakkında bilgileri zayıfsa ya da bilgi kaynakları hatalı ve korkutucu  bilgiler veriyorsa.

-Evlenmelerine rağmen, çiftin üzerindeki baskı devam ediyorsa

-Evli olan çiftin evlerinde başkalarıda yaşıyorsa ki bu durum bizde çok görülür.

-Çoçukluk yaşlarında bir taciz veya tecavüze uğramışsa vajinismus gelişme ihtimali çok daha yüksek olacaktır.Vajinismus bir çok yerde,tamamlanmamış evlilik olarak da tanımlanmaktadır.Vajinismus tedavisinin, sorun psikiyatrik olduğu için cinsel işlev bozuklukları konusunda iyi eğitim almış  psikologlarca yapılmasında fayda var.Kadı doğum uzmanı veya jinekolog doktorlarda çare aramayın. Tedaviye çift olarak başlayıp devam ettiriyor olmanız başarı ihtimali artıracaktır.Tedavi sonucunda bir kez cinsel birleşmenin gerçekleşmesi olrak değerlendirilmez.Ömür boyu, sorun kalmayacak şekilde tedavi edilmelidir kişi.

Genofobi; seks yapmaktan korkmak demek. Genellikle bu korkuyu yaşayan kişilerde korkunun kök sebebi olarak cinsel istismar görülmektedir.

Genofobi(seks yapmaktan korkma):

Cinsel birleşme ve sevişmeden korkma hali olarak tanımlanabilir. Bu korkuyu yaşayan kişiler, cinsellik yaşanması ya da yaşanma ihtimali olduğunda aşırı kaygı yaşarlar. Kişilerde fiziksel herhangi bir sorun yoktur. Bu kişiler bu ihtimale istinaden panik atak dediğimiz korku nöbeti de yaşayabilirler. Çoğunlukla altında cinsel istismarla yatmaktadır. Kişiler hayatlarının ilk dönemlerinde bir cinsel istismara uğramışsa(taciz, tecavüz, şiddet vb)ya da bu duruma şahit olmuşlarsa her cinsellikte ilgili yakınlaşma bu olayın olacağı korkusuyla birleşerek aşırı korku hali oluşturur. Kişi nefes almakta zorlanma, çarpıntı, ölüm korkusu, terleme gibi pek çok endişe ile ilgili belirli yaşar ve durumdan kaçar. Bu tip kişiler genelde yalnız olmayı tercih ederler.

Erotofobi; içinde cinsellik geçen her türlü konuşma veya ortamdan korkma halidir. Kapalı bir aile ortamında büyümüş kadınlarda çok daha fazla görülür. Bu kişiler ile cinsellik konuşulamayacağı gibi yaşanması da pek mümkün değildir. Mutlaka tedavi olunmalı.

Erotofobi(cinsel konularda korkma):

Pek çok okuyucuya garip gelebilir cinsel konulardan korkma durumu,zira bazılarımız her an bunu düşünerek yaşıyor durumda.Erotofobi,cinsellik ve cinselliğe dair konulardan konuşmaktan korkma olarak değerlendirilebilir.Erotofobi altında yatan sebep veya sebepler her zaman bulunamayabilir.Ancak biliyorki bizim toplumumuzda cinsellik öyle ulu orta herkesin içinde konuşulmaz.Konuşulması geniş kitlelerce uygun görülmez.Hatta bu sebeple cinsel organlarım isimleri bir farklı şekilde söylenmektedir.Ancak bu yasagında bir sınırı vardır.Bu tip kişilerde her nerede olursa olsun,gizli gizli konuşulsa dahi cinsellkle ilgili konuşmalar sıkıntı hissi doğurur.

Daha çok kaygılı yapıdaki kişilerde ve cinselliğin konuşulmasının yasak olduğu ailelerin bireylerinde daha sık rastlanır. Cinsellik konuşmak bu kişilerde suçluluk oluşturabilir. Aile içinde günah, yasak, ayıp gibi kavramlar çok sıklıkla dile getirilir. Cinsellik konuşulması kişinin uyulmasına sebep olması bunun  da başkaları tarafından  da anlaşılabileceği korkusu da ,bu durumun oluşmasında etkenlerden birisi olmaktadır. Tedavisi mümkün ve psikoterapidir.  

Fallafobi; Kadınlar da görülen erkeklik organı görme veya dokunma korkusu. Nadiren de olsa erkeklerde de görülebilir. Küçük yaşta duyduklarından etkilenmeleri sonucunda bu korkuyu yaşıyor fallafobikler.

Fallafobi(erkeklik organı korkusu):

Bu durum erkek organına karşı aşırı bir korku duyma durumu olarak tanımlanabilir. Erkeklerde de görülebilir. Erkek cinsel organı; genelde güç ve tehdidi simgelemektedir. Bu nedenle bir çok kadın hem uygunsuz cinsel bilgi kaynaklarından hem de çevrede konuşulanlardan etkilenebilir. Bunun sonucu ona dokunma ya da birleşmeyi bir tehdit gibi algılayabilir. Bazı  kişilerde bununla birlikte erkek cinsel organından tiksinti durumu da gelişebilir. Bunların sonucu olarak kişiler cinsel birleşme yaşamaktan, seks yapmaktan da korkarlar. Tedavisi mümkün ve psikoterapi ile olmaktadır.

MobilDost gerçek arkadaşlık platformu üyesi olmak için hemen buradan giriş yapabilirsin.

Kontrol Ediniz

sevgiliniz ile hangi filmleri izleyebilir ve sohbet edebilirsiniz

İlişkide Bağımlı Olduğunuzu Gösteren 6 İşaret

İlişkide Bağımlılık Halleri İlişkide bağımlı olduğunuzu gösteren 6 işaret nelerdir? Siz değerli MobilDost okuyucuları için …

14 şubat sevgililer günü

Aşkın Evreleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

14 Şubat Sevgililer Günü Sohbetleri Aşkın evreleri hakkında bilinmesi gerekenler. Haftaya 14 Şubat Dünya Sevgililer …

Sevginizi göstermek için nasıl öpersiniz

Sevginizi Göstermek İçin Nasıl Öpersiniz?

Öpüşelim mi? Sevginizi göstermek için nasıl öpersiniz? Öpüşmek bir tür iletişim şeklidir. Ancak yıllardır öpüşüyor …

İlişkide teknolojiden nasıl faydalanırsınız

İlişkinize Faydalı Olabilecek Teknolojiler

İlişkinize Faydalı Teknolojiler İlişkinize faydalı olabilecek teknolojiler…Yaşadığınız ilişkiye hangi teknolojinin ne gibi yardımı veya katkısı …