Perşembe , 18 Nisan 2024

İyi 1 İlişkinin Formülü Nedir?

Mutlu Bir İlişkinin Formülü

Yanlış ilişki asla doğru yaşanmaz…

İyi ilişkinin formülü nedir? Çiftler arasında sağlıklı, mutlu, bir ilişki demek öncelikle kişiyi mutlu hissettiren bir ilişki demektir. Birlikte eğlendiğiniz, kendinizi iyi hissettiğiniz, zamanınızı verimli geçirdiğiniz, zaman zaman öğrendiğiniz veya öğretebildiğiniz, sığındığınız, kucakladığınız, sevgiyle kucaklandığınız, sevildiğiniz ve sevdiğinizi hissettiğiniz, ihtiyaçlarınızı karşılayıp, arzularınızı tatmin edebildiğiniz, rahatça açılıp dinlendiğiniz, anlaşıldığınızı düşündüğünüz, zaman ayırdığınız, telefonda saatlerce hiç bıkmadan konuşabildiğiniz, sürekli özlediğiniz, özen gösterdiğiniz ve özen gördüğünüz, size rehberlik eden veya sizin rehberlik edebildiğiniz, yaşamınızın vazgeçilmez özel bir parçası olan ve özel hissettiğiniz, sevginin doruklarında gezindiğiniz ve sonunda tüm bunlardan dolayı da hayatınızın merkezine sorgusuzca yerleştirdiğiniz bir aşk’tır. Bir aşk’tır çünki tüm bunlar bir aşkın ilmik ilmik inşasıdır. Aşk emek ister, sabır ister, sadakat ister.

İlişki Paylaşmak Demektir

Sağlıklı ve mutlu bir ilişki kurmak, karşımızdaki kişi ile pek çok şeyi paylaşmak demektir. Duyguları ifade etmek ve karşı tarafın duygularını anlayabilmek doğal bir beceri işidir. Mutlu bir ilişki için öncelikle kişinin kendisini tanıması şarttır. Kendini tanıyan bir kişi davranışlarının, duygularının ve düşüncelerinin mutlaka farkındadır. İlişkilerdeki temel sorunlardan biri kişinin anlaşılmadığını hissetmesi veya düşünmesidir. Bu bir iletişim sorunudur. Bu sorun bazen kişinin kendini tanımamasından bazen de kendini anlatmadan karşısındakinin onu anlamasını beklemesinden kaynaklanır.

Sizin sorun olarak gördüğünüz durumu ifade etmeden karşı tarafın bunu anlaması mümkün olmayacaktır. İlişkinizde samimi ve açık olun. Sağlıklı bir ilişki için “anlatmak ve anlaşılmak” oldukça mühimdir. Bu hem ilişkide açık olabilmeyi hem de dinleme becerisine sahip olmayı gerektirir. Bu durum her iki taraf için de geçerlidir. Çiftler arasındaki paylaşım arttıkça ikili ilişki daha kalıcı, sağlam ve sağlıklı olacaktır. Anlatmaktan ve dinlemekten asla vazgeçmeyin. Mutlu bir ilişki aynı zamanda kaliteli bir iletişimdir.  

İyi bir ilişki için öncelikle çiftler arasında iyi bir iletişim olmalı, iletişimi olmayan ilişkinin geleceği de olmaz

İyi ilişki nasıl olmalı?

İyi bir ilişkinin içinde öncelikle güven, saygı, hoşgörü, şefkat, iletişim kurma, karşı tarafı anlama isteği mutlaka olmalıdır. Sağlıklı bir ilişki şüphesiz bir bütündür. Bunu oluşturan da farklı kişiliklerde bağımsız iki ayrı bireydir. Her bireyin kendi ihtiyaçları, kendine has özellikleri ve kendi özgür tercihleri vardır. Bu farklılıklar kabul edilir ve olumlu bir şekilde ele alınabilirse kişinin pozitif gelişmesini sağlar. Zira siz bu farklılıklardan dolayı birbirinizden hoşlandınız, sizi bir araya getiren bu farklılıklarınız. Karşımızdaki kişiyi değiştirmeye çalışmak çatışmaya yol açar. Kimseyi istemediği ve talep etmediği sürece değiştiremezsiniz. Kaliteli bir ilişki için öncelikle karşınızdaki kişiyi olduğu gibi kabul etmelisiniz. Değiştirmeye dönüştürmeye çalışmaktan sahiplenmekten vazgeçin.

İlişkide karşılıklı sınırların önemi

Güzel, başkaları tarafından kıskanılan bir ilişkinin bireysel sınırları ilişkinin kalitesini belirler. Bazı çiftler her şeyi birlikte yapar, birbirlerinden ayrı zaman geçirmezler, bazı çiftlerin ise ortak özellikleri çok azdır ve çok az şeyi birlikte paylaşırlar. Her iki uç durumda da ilişki kopma noktasına gelir. İlişkide “biz” ve “sen”vardır ve bunun dengesinin sağlıklı kurulması gerekir. Bu meyanda; ortak ilgi alanları, paylaşımlar ve seçimler “biz”i oluşturur. Kişilerin kendilerine ait ilgi alanları ve tercihleri de “ben”alanını oluşturur. İlişkide  “ben” sınırının hiç kalmaması bir süre sonra ilişkinin bitmesine neden olur. Herkes kendine ait bir alana ihtiyaç duyar. Bu ben alanı sağlanmadığı takdirde kişi kendini birey olarak hissetmez ve ilişkiye bağlı değil bağımlı bir hal alır ki buda son derece sağlıksızdır.

Bu durum hem bağımlı kişi hem de karşı taraf için olumsuzluklar yaratan bir süreç haline gelir. Sağlıklı ve mutlu bir ilişkide hem ben olarak kalabilmek hem de biz olmayı başarabilmek önemlidir. İkiyken bir olmayı başarmalısınız. Mutluluğa giden yol buradan geçiyor. Mutluluğa giden bu yolda size yardımcı olmak için sizi MobilDost’a bekliyoruz. MobilDost gerçek arkadaşlık platformuna buradan hızla giriş yapabilirsiniz.

Önce kendinizi sevmeniz gerekiyor.

Kurduğunuz en önemli ve kalıcı ilişki kendinizle kurduğunuz ilişkidir. Kişinin kendine veremediğini bir başkasından beklemesi gerçekçi olmayacaktır. Kendinize şefkat göstermediğiniz, değer ve önem vermediğiniz, kendinizi sevmediğiniz sürece karşı tarafın bunları size vermesini beklememelisiniz. Bu şekilde kurulacak bir ilişki sağlıklı bir ilişki olmayacaktır. Bizim kendimize veremediğimizi bir başkası bize nasıl verebilir? Bir ilişkide beklenti ne kadar az ise mutluluk o kadar çok olacaktır.

Kendini sevmeyen biri bir başkasını gerçek anlamda sevemez. Bir başkasına ancak kendimize verdiğimiz kadar sevgi ve saygı verebiliriz. Bu durumda kendimizi sevmiyorsak  bir başkasını da hak ettiği gibi sevemeyiz. Sevdiğimizi sanıp aslında bağımlılık yaşıyor oluruz. Kimseyle ilişkiniz sizin kendiniz ile olan ilişkinizden daha sağlıklı asla olamaz.

Unutmayın! yanlış bir ilişki asla doğru şekilde yaşanmaz!…Sizi mutlu etmez.

Bu yazımızdan sonra dilerseniz İlişki Türleri Nelerdir? başlıklı bir başka bilgilendirici yazımızı bu linkten keyifle okuyabilirsiniz.

Kontrol Ediniz

14 şubat sevgililer günü

Aşkın Evreleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

14 Şubat Sevgililer Günü Sohbetleri Aşkın evreleri hakkında bilinmesi gerekenler. Haftaya 14 Şubat Dünya Sevgililer …

Sevginizi göstermek için nasıl öpersiniz

Sevginizi Göstermek İçin Nasıl Öpersiniz?

Öpüşelim mi? Sevginizi göstermek için nasıl öpersiniz? Öpüşmek bir tür iletişim şeklidir. Ancak yıllardır öpüşüyor …

İlişkide teknolojiden nasıl faydalanırsınız

İlişkinize Faydalı Olabilecek Teknolojiler

İlişkinize Faydalı Teknolojiler İlişkinize faydalı olabilecek teknolojiler…Yaşadığınız ilişkiye hangi teknolojinin ne gibi yardımı veya katkısı …

partnerine karşı ilgisini kaybeden kişiler

Partnerine Karşı İlgisi Azalan Kişiler

Sevgilisine İlgisi Azalanlar Partnerine karşı ilgisi azalan kişiler. Bu yazımız daha çok sizin için MobilDost …