Perşembe , 25 Nisan 2024
İlişki Türleri Nelerdir
İlişki Türleri Nelerdir

İlişki Türleri Nelerdir?

İlişki türleri; genellikle iki kişi olmakla birlikte nadiren ikiden fazla kişi arasında yaşanan birlikteliğe ilişki denir.

Her ikili ilişki kendi içinde farklı duygular barındırır. Hatta buna bağlı olarak ilişkideki her birey farklı bir ilişki türü yaşar.

İlişki Türleri

-Düzenli Bir İlişki

-Mutlu Bir Evlilik

-Birlikte Yaşamak

-Yalnız Olmak

-Heteroseksüel veya Homoseksüel bir ilişki

-Birden fazla kişiyle aynı anda yaşanan ilişki

-Sadece seks amacıyla yaşanan ilişki gibi ana başlıklar altında toplanır.

Bunlara ek alt başlık olarak da ilişki türleri;

-Birbirine Bağımlı ilişkiler

-Birbirinden Bağımsız ilişkiler

-Baskın İlişkiler

-Teselli İlişkisi

-Zorlama İlişki

-Geçici İlişki

-Harika İlişki

Ve son olarak  Açık İlişki adı ile tanımlanan, son yıllarda oldukça sık görmeye başladığımız çiftlerin birlikteyken başka kişilerle görüşebildikleri, gerek cinsel, gerek duygusal birliktelik yaşayabildikleri bir ilişki türü.

Bağımlı İlişki

Sevgiliniz yanınızda değilken kendinizi eksik ve yalnız hissediyorsanız.

Herhangi bir sosyal aktivite veya arkadaş toplantılarına onsuz katılmak istemiyorsanız.

Bağımlı bir ilişki yaşıyor olabilirsiniz.

Bu ilişki başlangıçta keyifli ve güzel gelebilir. Fakat zaman içinde son derece yorucu ve sıkıcı bir hal alması mümkündür.

Bağımsız İlişki

Bireylerin ilişkinin büyüsüne kapılmadan duygularından önce kendi mantıklarıyla yaşadıkları bir ilişki türüdür. İki taraf da kendisini çok önemli görüp, kariyerinden, yaşantısından ve zevklerinden vazgeçmiyorsa bu bir bağımsız ilişkidir. İki tarafın da kişiliği buna uygunsa son derece mutlu bir ilişki olabilir. Ancak taraflardan birisi buna uygun değilse, içinde tutku da olsa uzun sürmez.

Baskın İlişki

Çiftlerden birisi diğerinden çok daha fazla baskın bir karakterse, tüm kararları birisi veriyor, tüm kuralları aynı kişi koyuyorsa işte baskın-dominant ilişki içindesiniz demektir.

İşiniz zor.

Zira kendi  hayatınız ile ilgili tüm kararları artık sizin adınıza başkası veriyor olacaktır. Kiminle görüşeceğinize, telefonda kiminle sohbet edip etmeyeceğinize, nereye ne zaman gidileceğine, ne yeneceğine, ne içileceğine, nasıl giyineceğinize kadar. İlk zamanlar hayatınızı kolaylaştırıyor gibi görünür. Fakat uzun vade için katlanması zor bir hal alması mümkün. Bu ilişkinin en zor tarafı sürekli tetikte olmaktır. Çünkü sizi denetleyen, gözleyen birisi var.

Teselli İlişkisi

Bu tip ilişkide çiftlerden  birisi veya her ikisi de yeni bir ilişkiden çıkmış ve yaralıdır. Bu yarayı saracak geçmiş ilişkiyi unutturacak yeni bir aşk arıyordur. Farkında olmadan iki taraf birbirinin yarasına pansuman yapar ve ilk iyileşen kaçar gider. Genellikle bu tip bir ilişki uzun sürmez. Adı üzerinde teselli ilişkisi. Teselli olduktan sonra ilişki biter. Nadiren de olsa bu şekilde başlayan bir ilişki evlilikle biter. Kimi teselli ettiğinize dikkat edin. Zira bu ilişkide taraflar hala eski biten ilişkinin etkisi altında olabilirler.

Zorlama İlişki

Genelde uzun zamandır bir ilişki yaşamamış kişilerin karşılarına ilk çıkan ve kabaca aşkı arayan ilk kişi ile yaşadıkları ilişki türüdür. Kişi burada karşı tarafın ne kadar uyumlu veya kendisine uygun olup olmadığına bakmaz. Tek ihtiyacı bir ilişki yaşamaktır. Hatta denize düşen yılana sarılır misali ilişkinin içine atlar. İçine atlanan bu ilişkiyi kaybetmemek için kendimiz olmaktan çıkarız. Karşı tarafın tüm isteklerine uygun davranışlar sergileriz. Bu süreçte taraflar gerçek kişiliklerini göstermedikleri için tam olarak anlaşılamazlar. İlişki devam etsin diye kendilerini zorlarlar. Kişilerin kendileri olamadıkları bu zorlama ilişkinin taraflar için çok uzun sürmesi beklenemez.

Geçici İlişki

Karşılıklı olarak her şey yolunda, eğleniyor, gülüyorsunuz. Birlikte keyifli vakit geçiriyorsunuz ancak gelecek için hiçbir şey düşünmüyor bir plan yapmıyorsanız geçici bir ilişki içindesinizdir.  Bazen karşılıklı olarak eğlenmek, anlaşmak, aynı şeylere gülmek gelecek kurmak için yetmeyebilir. Sizi geleceğe taşımayacak bir ilişkiyi hissediyor olmalısınız ki siz de gelecek hayalleri kurmuyorsunuz. İnceldiği yerden kopsun diyorsunuz. Uzun vadede üzülmemek için sevgilinizin niyetini bir şekilde anlayıp kendinizi üzmüyor olmanız gerek. Kimseyi sevmek zorunda değilsiniz, kimse de sizi sevmek zorunda değil. Eğlenmek, iyi vakit geçirmek için aşk şart değil. Geçici ilişkiler biraz mevsim ve yaşla bağlantılıdır. Yaz aşkları genelde geçici ilişkilerdir. Bu yaz da pek çok kişinin geçici ilişkisi olacaktır.

Harika İlişki

Gerçekte harika veya mükemmel ilişki yoktur sadece dışarıdan bakınca öyle görünen ilişki vardır. Karşınızda son derece güzel, alımlı, düşünceli, nazik, romantik ve gelecekte evliliğe çok uygun görünen bir kadın var. Hatta çevrenizdeki herkes, aileniz, arkadaşlarınız bunu kaçırma tam evlenilecek birisi diyebilir. Fakat siz bir türlü bu duyguları hissedemiyorsunuz. Bu durum; görüntüde mükemmel ancak uygulamada eksikleri olan, problemli bir ilişki olur. Bu şekilde hissediyorsanız, kafanızda soru işaretleri varsa daha fazla zaman harcamayın. Karşınızdaki kadını da daha fazla kırmadan bu ilişkiyi bitirmeyi deneyin. Kimse kimsenin zamanını, geleceğini çalmamalı. Herkes kendi yoluna gitmeli.

Yukarıda size aktarmaya çalıştığımız ilişki türlerinden hangisini yaşıyor olduğunuzdan bağımsız olarak içinde olduğunuz ilişkinin sizi de karşı tarafı da mutlu etmesi gerektiğini unutmayın. Bir ilişkide taraflar karşılıklı olarak mutlu olmalı. Karşılıklı mutluluk olmayan ilişki bir süre sonra biter.

Bu sebeple mutlu olmayı ve mutlu etmeyi öğreniyor olmamız gerek.

Bitmeyen mutluluklarınız olsun.

Kontrol Ediniz

14 şubat sevgililer günü

Aşkın Evreleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

14 Şubat Sevgililer Günü Sohbetleri Aşkın evreleri hakkında bilinmesi gerekenler. Haftaya 14 Şubat Dünya Sevgililer …

Sevginizi göstermek için nasıl öpersiniz

Sevginizi Göstermek İçin Nasıl Öpersiniz?

Öpüşelim mi? Sevginizi göstermek için nasıl öpersiniz? Öpüşmek bir tür iletişim şeklidir. Ancak yıllardır öpüşüyor …

İlişkide teknolojiden nasıl faydalanırsınız

İlişkinize Faydalı Olabilecek Teknolojiler

İlişkinize Faydalı Teknolojiler İlişkinize faydalı olabilecek teknolojiler…Yaşadığınız ilişkiye hangi teknolojinin ne gibi yardımı veya katkısı …

partnerine karşı ilgisini kaybeden kişiler

Partnerine Karşı İlgisi Azalan Kişiler

Sevgilisine İlgisi Azalanlar Partnerine karşı ilgisi azalan kişiler. Bu yazımız daha çok sizin için MobilDost …