Perşembe , 25 Nisan 2024
Erkeklerin bağlanma korkusu

Erkeklerin İlişkilerde Bağlanma Korkusu

Bağlanma Korkusu Nedir?

İlişkilerde bağlanma korkusu. Bir döneme damgasını vuran Issız Adam filmi ile hayatımızda yepyeni bir konuyla karşı karşıya geldik: bağlanma korkusu. Aslında o zamana kadar farkında olmasak da filmden önce de çevremiz bağlanma korkusu yaşayan ve uzun, gerçek ilişkilerden olabildiğince kaçan insanlarla çevriliydi, özellikle erkekler. Ancak bu filmle bir bakıma gözümüz açıldı ve bu insanların farkına varmaya başladık. Peki bu kadar fazla insanı etkileyen bağlanma korkusu nedir?

Bağlanma korkusu, bir kişinin bir ilişkiye ya da ilişki yaşadığı kişiye bağlanmaktan kaçması, buna karşı kaygılar oluşturmasıdır. Bağlanma korkusu yaşayan kişiler, kendisine duygusal anlamda ket vurur ve o bağı kurmamak için direnç gösterirler. Bu durumun en yoğun göstergesi ise ilişki yaşamamaktır. Yaşanan ilişkiler de olabildiğince yüzeysel ve kısa süreli kalır. Zaten bir taraf bağlanmamak için elinden geleni yapıyorsa bu ilişkinin sağlıklı ve uzun süreli olması beklenemez.Siz bağlanmaktan korkunca karşı tarafında size bağlanmasını beklemek biraz garip olacaktır.

Gerçekten sağlıklı, sağlam bir ilişki oluşması için her iki tarafın da karşısındakine güvenme, onunla bir yakınlık kurma ve kendisini güvende hissetme ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaçlar iki taraf için de karşılandığı zaman sağlıklı bir ilişki için gerekli ortam kurulmuş olur. Bağlanma korkusu yaşayan bir kişi için bu ortamı kurmak oldukça güçtür. Çünkü birine bağlanmak, ona karşı olan duyguları açıkça ortaya koymak bir bakıma teslimiyettir. Bağlanmaktan kaçan biri için de bunu yapmak oldukça zordur.

Bu nedenle genellikle kısa süreli ilişkileri tercih ederler. Erkekler genelde buna özgürlüklerimden vazgeçmek istemiyorum gibi kabul görmeyen bahaneler sunabilirler. Bir yandan  kalıcı uzun süreli bir ilişki isteyip diğer yandan buna uygun davranmayan kişileri bu yazımızda biraz anlamaya anlatmaya çalışıyor olucaz. Ayrıca baharda aşkını arasana başlıklı yazımızı

ilişkilerde bağlanma korkusu
İlişkilerde bağlanmaktan korkan kişiler aslında genel olarak öncelikle ilişkiden kaçarlar

Duygusal Olarak Bağlanmaktan Korkan Kişiler Neler Yapar?

Duygusal olarak bağlanmaktan kaçan kişiler, farkında olmadan yaşadıkları ilişkilerin derinleşmesine ve uzun soluklu olmasına çeşitli yollarla engel olurlar. İlişkinin devam etmemesinin nedeni olarak karşı tarafı suçlamak, onu yetersiz olarak görmek ve göstermek bu yollardan bir tanesidir. Böylece ilişkinin kötü gitmesinin suçlusu kendisi değil, ne yaparsa yapsın onu memnun edemeyen eşidir. Bu nedenle de bu kişiler kendisinin aşık olduğu kişilerle değil ona aşık olan kişilerle ilişki kurmayı tercih ederler. Böylesi sorumluluktan uzak ve çok daha kolaydır.

Bazıları ise partnerinin ona bağlanmalarını engellemeye yönelik hareket eder. Bu nedenle karşı tarafa ona değer verdiğini, onu sevdiğini, ona ihtiyacı olduğunu göstermez. Aksine ona ihtiyacı yokmuş gibi bir tutum sergiler. Aslında karşı tarafın bağlanmasından korkan kişilerin temelde yatan korkusu kendisinin ona bağlanmasıdır. Bunun için bütün ilişki boyunca düzenli bir şekilde ilgisiz olmaktansa bir yakın bir uzak durarak hareket eder. Bu da ilişkiyi iyice çıkmaz bir hale getirir.

Ancak bütün bunlara rağmen gözden kaçırılan bir nokta vardır. Ne kadar kaçsak, ne kadar istemeyip bunun için çaba harcasak da fark etmeden insanlarla bağ kurarız. Kaçmaya çalışsak da bağ kurmak yapımızda var.

Kadın veya Erkek fark etmez bazı insanlar bağlanmaktan korkarlar. Bu korkunun temellerine inmeli ve profesyonel bir destek ile bundan kurtulmalısınız.

İnsanlar Neden Bağlanmaktan Korkar?

Hiçbir problemde olmadığı gibi bağlanma korkusu da ortada bir neden yokken, bir anda ortaya çıkan bir durum değildir. Her sorunda olduğu gibi bunun da bir temeli, bir çıkış noktası vardır. Kişilerin önceki ilişkilerinde yaşadığı problemler, o zamanlar yaşadıkları üzüntü, hayal kırıklıkları yeni bir ilişkiye girmek istememelerinin, bundan kaçmalarının en büyük nedenlerinden bir tanesidir. Yeni ilişkide yaşanacak olası olumsuz durumlar önceden yaşanan kötü hatıraları gün yüzüne çıkaracağı için bundan olabildiğince kaçarlar. Böylece kötü deneyimleri hatırlayıp tekrar yaşamadıkları gibi yenilerini de eklememiş olurlar.

Biten eski ilişkiler bağlanmaktan kaçınmanın tek nedeni değildir. Önceki ilişkilerimizden kazandığımız deneyimler kadar hayatımızın ilk yıllarında anne babamızla kurduğumuz bağ, bizim yetişkinlik döneminde kurduğumuz ilişkilerin temelini atar. O yıllarda kurulan bağ ne kadar sağlıklı olursa ilerleyen dönemlerde bunun olumlu etkisi bütün ilişkilerde görülür. Ancak aşırı kontrolcü ya da aşırı ilgisiz anne babayla çocuklukta kurulan bağlar gelecekteki ilişkilerde kurulacak bağdan kaçmaya neden olur.

Bağlanma korkusunun temelinde terk edilme ve acı çekme korkusu vardır. Kişi aslında bağlanmaktan değil, o bağı kurduğu kişiyi kaybetmekten ve sonrasında acı çekmekten korkup kaçar. Karşı tarafı memnun edememe, ona layık olamama gibi endişeler de bu kaçınmanın temelinde yatan düşüncelerdir. Bağlanma korkusu yaşayanlar bağımlı kişilik özellikleri göstermeye meyillidirler.

Bağımlı kişilerin hissettikleri her zaman gösterip söylediklerinden çok daha fazladır. Bu kişiler reddedilme, terk edilme korkuları nedeniyle ilişkide risk almaktan kaçarlar. Varlığıyla mutlu eden birinin yokluğunda çekilecek olası acıdan korktuğu için duygularını saklar ve kendini ilişkiye açmaz.

bağlanma korkusu
İlişkilerde bağlanma korkusu atlatmanın bundan kurtulmanın pek çok yolu yöntemi bulunuyor. Ancak hepsinden önce sizin bunu istiyor olmanız gerekiyor. Aksi halde yalnız yaşayıp yalnız ölebilirsiniz.

Bağlanma Korkusu Nasıl Yenilir?

Her şeyden önce böyle bir korkunun olduğunun farkına varılması başlangıç için önemli bir adımdır. Bunu fark ettikten sonra ilişkiye bakış da değişecektir. Gerekli çabanın gösterilmesiyle ilişkiyle birlikte kişi de değişmeye başlayacaktır. Ancak bu durumun farkında olmamız korkunun temelinde yatan sorunu çözmez. O sorun çözülmediği sürece de bu hisler devam eder. Korkunun yenilmesi için önce o korkuyla yüzleşmek gerekir. Yüzleşme aşamasında bireysel ya da çift terapisiyle profesyonel bir yardım almak hızlı bir şekilde çözüme kavuşmada yardımcı olacaktır.

Her problemli durumda olduğu gibi bu durum içinde önce kişinin var olan durumun bir problem olduğunu kabul etmesi ve bunun değişmesi için çaba göstermesi gerekecektir. Siz isterseniz her şey değişir. Siz istemediğiniz sürece hiç bir şey değişmez. Şayet kalıcı sağlıklı bir ilişkiniz olsun istiyorsanız emek sarf etmeniz gerek.

Bağlanmaktan korkmamak için sizde şimdi buradan MobilDost’a ücretsiz üye olun ve yeni insanlar ile sohbet başlayın.

Kontrol Ediniz

14 şubat sevgililer günü

Aşkın Evreleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

14 Şubat Sevgililer Günü Sohbetleri Aşkın evreleri hakkında bilinmesi gerekenler. Haftaya 14 Şubat Dünya Sevgililer …

Sevginizi göstermek için nasıl öpersiniz

Sevginizi Göstermek İçin Nasıl Öpersiniz?

Öpüşelim mi? Sevginizi göstermek için nasıl öpersiniz? Öpüşmek bir tür iletişim şeklidir. Ancak yıllardır öpüşüyor …

İlişkide teknolojiden nasıl faydalanırsınız

İlişkinize Faydalı Olabilecek Teknolojiler

İlişkinize Faydalı Teknolojiler İlişkinize faydalı olabilecek teknolojiler…Yaşadığınız ilişkiye hangi teknolojinin ne gibi yardımı veya katkısı …

partnerine karşı ilgisini kaybeden kişiler

Partnerine Karşı İlgisi Azalan Kişiler

Sevgilisine İlgisi Azalanlar Partnerine karşı ilgisi azalan kişiler. Bu yazımız daha çok sizin için MobilDost …