Cumartesi , 20 Nisan 2024

Düzenli Seks Yapmanın Faydaları Nelerdir?

Düzenli seks yapmanın faydaları nelerdir? Bu sorunun cevabı hem duygusal tatmin hem de fiziki tahmin açısından seks yapmanın sayısız faydası var olacaktır. Seks yapmak sadece üreme ve neslin devamının sağlanması açısından değil canlı hayatının devamını sağlayan fiziksel, psikolojik, sosyolojik açılardan insan hayatının tamamını etkileyen aşağıdaki yazımızda okuyacağınız ve sizin de okurken şaşıracağınız pek çok faydası bulunuyor. Muhtemelen bu  yazımızı okuduktan sonra seks hayatınız yeniden şekilleniyor olacaktır. Bu yazımızda düzenli ve tek eşli bir cinsel hayatın, kadın veya erkek olarak cinsel aktivitenin fiziksel, duygusal, psikolojik ve sosyal yaşam üzerindeki pek çok pozitif etkisi bilimsel araştırmalar sonucunda tespit edilmiş veriler üzerinden derlenmiş olacaktır. Siz değerli MobilDost okuyucularına iyi okumalar dileriz…

Düzenli ve sağlıklı seks yapın zinde kalın. Aşağıda ifade edeceğimiz faydalar genel toplum için tanımlanmış faydalardır kişiden kişiye toplumdan topluma göre farklılıklar gösterebilir.

Baş Ağrısı Üzerindeki Etkisi

Kadınların seks yapmamak için söyledikleri “”bugün başım çok ağrıyor” gerekçesine cevap olarak oysa tam tersi seksin baş ağrısını geçirme yönünde katkısı olabilir. Bu sebeple başınız ağrırken aslında seks yapsanız ağrınız kalmayacak. Çünkü; sevişme veya seks sırasında salgılanan endorfin hormonu baş ağrılarının ve migren ataklarının azalmasında önemli rol oynarlar. Zira yukarıda da ifade ettiğimiz gibi endorfin doğal bir ağrı kesicidir. Başınız ağrıdığında ağrı kesici ilaç almak yerine bir doz seks yaparsanız rahatlıyor olacaksınız. Ayrıca sonrasında verimli bir uyku ile iyice dinlenmiş olacaksınız. Hatta seksten sonra ılık bir duş ve sonrasında güzel bir uyku sizin yeniden sağlıklı olarak güne enerjik şekilde başlamanıza yardımcı olacaktır.

Kişinin Libidosunun Artışı Üzerindeki Faydaları

Kadın veya Erkek’te karşı cins ile cinsel birleşmeye girme/seks yapma arzusu olarak tanımlanan libido doğal olarak yaş, hareket ve beslenmeye bağlı olarak kişiden kişiye göre farklılık göstermektedir. Kişide libidonun düşük olması cinsel isteksizliğe sebep olsa da düşük olan libidoyu doğal yöntemler ile arttırmak mümkündür. Libido miktarı kişinin testosteron ve dopamin hormonlarının yanında modern kent hayatı ile artan stres ve buna bağlı psikolojik nedenlerden etkilenir. Düzenli olarak yapılan seks kişinin libido miktarı üzerinde olumlu etki yaratır. Kadınlarda ön sevişme süresi libido artışı için çok daha fazla önem taşır. Bu sebeple partneriniz ile ön sevişme süresini olabildiğince uzun tutabilirsiniz.

Cinsel birleşme öncesinde ön sevişmeyi uzun tutup dayanabildiğiniz kadar dayanın. Acele etmeyin. Zira yapılan araştırmalara göre kadınlarda orgazmın %18’i cinsel birleşme ile oluşurken %33’ü ön sevişme esnasında klitorisin aşırı uyarılması ile gerçekleşmektedir. Kadın uyarıldıkça orgazm oranı artıyor. Sadece erkek olarak sizin uyarılmış olmanız ve tatmin olmanız yetmez, kadınında uyarılması ve tatmin olması gerekir ki her iki taraf içinde sağlıklı bir sek hayatınız olsun.

Kalp Sağlığı Açısından Faydaları

Kadın ve Erkek için sağlıklı, düzenli yapılan bir cinsel hayat östrojen ve testosteron hormon seviyelerinin kontrol altında tutulması sağlar. Kişilerde bu hormonlar arasında bir dengesizlik veya eksilme hali erkelerde kalp hastalıkları riskini, kadınlarda ise özellikle kemik erimesi riskini artırır. Fiziksel hareket ve spor gibi sağlıklı ve düzenli cinsel aktivitelerde kalp sağlığı için oldukça faydalı olacaktır. Düzenli seks yapan erkeklerde düzenli seks yapmayan erkeklere oranla felç, kalp krizi veya kardiyovasküler hastalık riskinin daha az olduğu bilinmektedir. Özellikle erkekler için seks yaparken harcanan eforun kalp sağlığı için pozitif etkisi bulunmaktadır. Bu sebeple yapılan düzenli cinsel aktivite sizi  hayatta tutar.

Kalori Yakımı Açısından Faydaları

Cinsel aktivite esnasında vücutta harcanan kalori miktarı spor gibi diğer fiziksel aktivitelere kıyasla daha düşüktür. Buna rağmen spor gibi fiziksel aktiviteye eşlik eden mutluluk hormonu ve başkaca faydaları seksi kalori yakımı için daha önemli bir hale getirir. Yapılan araştırmaya göre kadınlar 30 dakikalık düz koşu esnasında 213 kalori harcarken 25 dakikalık seks esnasında 69 kalori yakmışlardır. Buna karşın erkekler ise koşu sırasında 276 kalori yakarken seks esnasında 101 kalori harcamışlardır. Buda gösteriyor ki erkekler seks esnasında daha çok kalori harcıyorlar.

Vücutta Yaşanan Ağrı ve Acı Üzerindeki Faydaları

Düzenli yapılan seksin ardından yaşanan orgazmın ağrı ve  acı üzerinde hafifletici etkisi vardır. Orgazm sırasında salgılanan mutluluk hormonu doğal bir ağrı kesici olarak kişinin ağrı eşiğini yükseltmektedir. İlişki orgazm ile sonuçlanmasa bile yaşanan uyarılma halini bile ağrı ve acıyı azaltmada olumlu etkisi bulunmaktadır. Ayrıca kadınlarda yapılan mastürbasyonun regl döneminde yaşanan krampları azalttığı bilinmektedir.

Erkekler İçin Prostat Kanseri Üzerindeki Etkileri

Erkekler için seks ve mastürbasyon eylemi gibi boşalma ile sonuçlanan cinsel aktivitelerin prostat kanseri riskini azalttığını destekleyen çok sayıda araştırma sonucu bulunmaktadır. Araştırma bulgusuna göre boşalma işlemi prostat bezinin kansere neden olan materyallerden kurtulmasını sağlamaktadır. Erkeklerde prostat kanseri için yaş ve kilonun da büyük etkisi bulunmaktadır.

Uyku Üzerindeki Etkisi

Bir önceki yazımızda Erkeklerden Neden Seksten Sonra Uyurlar? sorusuna cevap vermeye çalışmıştık. Bu yazımızda da aktardığımız gibi seks sonrası kişi kaliteli ve verimli bir uyku uyur. Bunun nedeni ise seks sonrası salgılanan hormonlardır. Özellikle kadınlarda seks esnasında salgılanan östrojen seviyesinin artması ile uyku hormonu olan melatonin salgılanır nihayetinde uykuda REM evresi çoğalır ve çok daha verimli derin bir uykuya geçilir.

Stres Azaltımı Üzerindeki Etkisi

Yaşınız itibariyle yapabiliyorsanız her gün cinsel ilişkiye girmek stres ve endişeyi azaltmanın önemli çözümlerinden birisidir. Hatırlayın gençken daha az stresli ve daha az kaygılıydınız. Cinsel birleşme ve orgazm sırasında salgılanan endorfin ve oksitosin hormonları ruh halinizi iyileştirmeye yardımcı olacaktır. Düzenli seks stresli durumlarda artan kan basıncını önlemektedir. Buda kalp sağlığınız için olumludur. Orgazm sırasında beyindeki zevk ve ödül sistemini hızlandıran kimyasallar özsaygıyı ve mutluluğu da artırır buda yaşanan stresi azaltır.

İdrar Kontrolü Üzerindeki Etkisi

Kadın ve Erkek’te belirli bir yaştan sonra daha sık görülen idrar tutamama problemine düzenli seksin olumlu katkısı vardır. Bu sorunu yaşayan kişilerin düzenli olarak yapması gereken pelvik taban kasları geliştirme egzersizleri bulunmaktadır. Düzenli seks; bu pelvik tabanlı kaslarını çalıştırdığı için kadınların yaklaşık %30’unu etkileyecek olan idrar tutamama problemini önemli oranda önleyebilir. Orgazm sırasında kasılıp gevşeyen kaslar daha kuvvetli olur ve idrar kontrolü için kişiye daha fazla hakimiyet sağlarlar. İleri yaşlarda bu sıkıntıyı yaşamak istemiyorsanız sevişerek bu kaslarınızı çalıştırıp geliştirebilirsiniz. İleri yaşlarda isteseniz de artık seks yapamıyor olacaksınız, imkan varken bol bol yapın.Pelvik kasların  diğer adıda aşk kaslarınıdır.

Bağışıklık Sistemi Üzerindeki Faydaları

Kadın veya Erkek olarak yapılan düzenli seksin kişinin bağışıklık sisteminde olumlu yönde katkısı olduğu bilimsel çalışmalar ile ispatlanmıştır. Haftada bir ile iki kez düzenli seks yapan kişilerin bağışıklık sistemlerinde düzenli seks yapmayan kişilere kıyasla daha fazla miktarda immunoglobulin bulunmuştur. Bu durum aynı şekilde cinsel açıdan aktif olan kişilerin daha az hastalık geçirdiklerine vurgu yapmaktadır. Özellikle covid-19 salgınının yaşandığı şu günlerde bağışıklık sisteminin güçlü olması, vücudun enfeksiyonlara karşı daha güçlü mücadele etmesi açısından son derece önemlidir.

Yukarıda ifade ettiğimiz gibi seksin kişinin fiziki ve ruhsal yaşantısında pek çok faydası bulunuyor. Bunların ilk kısmını bu yazımızda paylaşmaya çalıştık kalan kısımlarını ise  bir sonraki yazımızda paylaşıyor olacağız. Sağlıklı yaşamak için kadın veya erkek mutlaka düzenli ve belirli kişiler ile seks yapıyor olmanızda fayda olacaktır. Düzenli ve sağlıklı seksin en temel kuralı sağlıklı kişiler ile sekstir. Sağlıklı bir hayat için, iyi beslenme, düzenli uyku, fiziksel aktivite ile birlikte kaliteli seks ile sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmanız gerekmektedir. Sağlıkla kalın!

Düzenli seks yapmanın kişilerin fizyolojik ve psikolojik sağlıkları üzerindeki olumlu etkilerinin anlatıldığı birinci yazımızı takiben dilerseniz yazının ikinci bölümünü bu linkten okuyabilirsiniz. 

Mobil Dost

Kontrol Ediniz

14 şubat sevgililer günü

Aşkın Evreleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

14 Şubat Sevgililer Günü Sohbetleri Aşkın evreleri hakkında bilinmesi gerekenler. Haftaya 14 Şubat Dünya Sevgililer …

Sevginizi göstermek için nasıl öpersiniz

Sevginizi Göstermek İçin Nasıl Öpersiniz?

Öpüşelim mi? Sevginizi göstermek için nasıl öpersiniz? Öpüşmek bir tür iletişim şeklidir. Ancak yıllardır öpüşüyor …

İlişkide teknolojiden nasıl faydalanırsınız

İlişkinize Faydalı Olabilecek Teknolojiler

İlişkinize Faydalı Teknolojiler İlişkinize faydalı olabilecek teknolojiler…Yaşadığınız ilişkiye hangi teknolojinin ne gibi yardımı veya katkısı …

Cinsel birliktelik esnasında erkeklerin yaşadıkları

Cinsel Birliktelikte Erkeklerin Yaşadığı 3 Senaryo

Cinsellik anında yaşanan kötü tecrübeler Cinsel birliktelikte erkeklerin yaşadığı 3 senaryo nelerdir? “Cinsellik esnasında bir …