Perşembe , 28 Mart 2024
dijital yorgunluk
Dijital hayatımız tehlikede

Dijital Yorgunluğa Dikkat!…

Dijital yorgunluğa dikkat, ilişkileri önemli ölçüde etkileyebiliyor.İkili ilişkilerde yüzde 69 oranında yoğun teknolojik aletlerin kullanıldığını içeren araştırma sonuçları olduğunu söyleyen Dr. Deniz Çilek, “Sürekli internet kullanmak, haber sitelerini takip etmek, sağlık, güzellik, beslenme ile ilgili taramalar yapmak ilişkileri olumsuz etkileyen faktörler” diyerek dijital yorgunluk hakkında bilgi verdi.Bizde bu bilgileri siz değerli MobilDost okuyucularımız için bu yazımızda derlemeye çalıştık. Gelin şimdi birlikte dijital hayatın ilişkilere etkilerini birlikte anlamaya ve yorumlamaya çalışalım.

Dijital yorgunluk ve telefon bagımlılığı nedir
Dijital yorgunluk ve yoğu şekilde teknolojik cihaz kullanımı ikili ilişkileri olumsuz yönde etkiliyor. İkili ilişkilerin arasına giren özellikle yoğun şekilde sosyal medya kullanımı ve internette geçirilen süreler çiftler arasındaki duygusal bağı zayıflatıyor.

Pandemi’nin de etkisiyle tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de teknolojik aletlerin kullanımı artarken, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) 2020 yılında 16-74 yaş aralığında internet kullanımının yüzde 79 olduğunu açıklamıştı. Yine araştırmaya göre, 2019 yılında evden internet erişim yüzde 88 iken bu oran 2020 yılında yüzde 90’lara çıktı. Pandemi esnasında bizi hayata bağlayan tek  şey kabul edelim internetti. Teknoloji ve teknolojik cihazların insanlar tarafından kullanımı artıkça insanlar arasındaki sosyal iletişim ve etkileşim azalmaktadır.

Yoğun sosyal medya kullanımı

Çiftler veya eşler bir aradayken yüzde 69 oranında teknolojik araç (e-mail, telefon, tablet, bilgisayar vb) kullandıklarını söylüyor ve bunun da iletişimi olumsuz yönde etkilediğini görüyoruz. Evden çalışmanın artmasıyla beraber, evde teknoloji kullanımının arttığını da görüyoruz. Dijital yorgunluk kişinin farkında olmadan arkadaşlarıyla ve sosyal çevresiyle iletişimini olumsuz yönde etkileyecektir.

Çiftler bazen tek başlarına dijital ortamlarda vakit geçirdiklerinde, online oyunlar oynadıklarında ya da meditasyon, yoga yaptıklarında veya en basitinden yurtdışından bir arkadaşlarıyla görüntülü konuştuklarında gerçekten daha iyi ve dinlenmiş hissedebilirler. Tek başlarına, kendilerine ayırdıkları bu vakit gerçekten onların ilişkilerine de daha fazla ve kaliteli bir enerji harcamalarına sebep olabilir.

Fakat, özellikle pandemi döneminde başlayan evden çalışma ile birlikte bu uzun süreli teknolojik araç kullanımı, belirsizlikler dolayısıyla kişilerin bilgisayar ve cep telefonuna bağımlı hale gelmesi, düzensiz saatlerde gelen e-mailler, whatsup mesajları ve uzayan toplantılar, evlilikteki iletişimin kalitesini etkileyecektir. Bekar bireyler tarafından bakacak olursak da durum çok da farklı değildir. Onlarında kendi yaşadıkları ikili ilişkilerde  benzer sorunlar yaşanıyor olacaktır. Ayrıca bekar veya evli olsun yaşanan bu dijital hayat ve iletişim sıklığı beraberinde çeşitlilikte getirmiş durumda.Bu çeşitlilik ne yazık ki ikili ilişkilerde yaşanan güven sorununu maksimize etmiş durumda.

Dijital yorgunluk ve yoğun telefon kullanımının ilişkilere olan olumsuz yansıması
Dijital yeni çağda kişilerin yoğun şekilde teknoloji ve teknolojik cihaz kullanımları ile ikili ilişki seçenekleri artmış durumda. Teknoloji tüm sınırları kaldırmış durumda, tüm dünya ve insanlar avucunuzun içinde artık.

Kişilerin  yaşadıkları ilişkilerine alternatif ilişki bulma, kurma imkanları artık sınırsız. Eskiden sadece yaşadığınız şehirde okudugunuz okulda veya işyerinde ilişki yaşayabilirken artık dünyanın bir başka ülkesinde olan kişiyle bile ilişki yaşamanız son derece olasıdır.Teknolojinin gelişmesiyle birlikte ülkeler arası yaşanan ilişki ve devamında evlilikler artmış durumdadır. Teknoloji artık tüm sınırları kaldırmış durumda.Telefon ve internet üzerinden kurulan iletişim ile birlikte artan sosyal medya kullanımı kişileri günün 24 saati etkileşim içinde tutuyor.Dijital hayat ile ilişkiler için tüm kavramlar yeniden yazılıyor. Siz istemeseniz bile artık her birimiz dijital dünyanın vatandaşlarıyız.  

Dijital yorgunluk kişinin farkında olmadan arkadaşlarıyla ve sosyal çevresiyle iletişimi olumsuz yönde etkileyecektir. Tek başına dijital ortamlarda vakit geçirip eğlenmek ile sürekli e-mail veya telefon beklemenin kişinin üzerindeki etkisi aynı değildir. Teknolojiyi hayatımızdan çıkarmak gibi bir gayemiz hiçbir zaman olmamalıdır. Teknoloji hayatımızın artık ayrılmaz bir parçasıdır. Telefonumuz yanımızda olmadan sokağa bile çıkamıyoruz. Telefonumuz yanımızda yoksa kendimizi eksik hissediyoruz.

Technoference iletişimi olumsuz etkiliyor 

İletişimin ve teknolojik araçların yoğun kullanımı ile sekteye uğramasını ifade eden ‘teknoference’ tabiri burada karşımıza çıkıyor. Yoğun bir teknoloji kullanımı ki buradan sadece sosyal medya veya telefon kullanımı anlamamamız gerek. Çevrimiçi oyunlar, sürekli gelen iş mailleri, whatsup mesajları veya aramaları, günlük haberleri patolojik olarak ve sürekli takip etmek, gündemi sürekli kaçıracağım korkusu ile sürekli internet kullanmak, haber sitelerini takip etmek, sağlık haberleri ile alakalı sürekli tarama yapmak da aile içi iletişimi olumsuz etkileyen faktörler. Artık aile içi bireyler arasındaki sohbet süresi oldukça kısalmış durumda. Ayrıca sanal seks ile birlikte bireylerin cinsel hayatları da eskisi gibi değil. Teknoloji her yerde hem duygusal hem de cinsel tatmin için teknolojiden faydalanan insan sayısı gün geçtikçe artıyor.

Sohbet etmek, birbiri ile ilgilenmek yerine sürekli teknolojik araç kullanımı  ile sosyal medyada gezinmek şüphesiz ki iletişimi azaltacak ya da olumsuz etkileyecektir. Bunun yanı sıra ailenin bir araya gelip film izlemesi veya dijital platformlardan film seçmesi, sosyal medya hesaplarından aile resimlerine bakılması da aksine aile içi paylaşımı arttıracak, pekiştirecek olaylar olacaktır. İmkan buldukça sohbet edin ve birbirinize dokunun,sarılın iletişimi ve etkileşimi olabildiğince artırın.

Teknoloji çağında yaşadığımızı unutmamak gerekli. İletişimi destekleyecek veya arttıracak şekilde teknolojik araçların hayatımıza entegrasyonu çok önemli. Eğer ki iletişimi azaltıyor diye teknolojik araç kullanımını hayatımızdan çıkarırsak bu da aynı şekilde ailenin ne kadar kaliteli vakit geçirdiğini sorgulamamıza neden olabilir. Teknoloji ile birlikte kaliteli zaman geçirmeyide öğrenmemiz gerekiyor.

Evden çalışmanın sürekli hale gelmesi sorun olabilir “Technoference”

Evden veya uzaktan çalışma durumunun sürekli olması, teknoloji bağımlılığı, evden çalışma modellerinin çalışanlar hazır olmadan sürekli hale getirilmesi evli veya bekar bireyler için sorun olacaktır. Bu sebeple, bilinçli teknoloji kullanımı, teknolojinin olumlu olduğu kadar olumsuz yönlerinin de anlatıldığı hizmet içi eğitimler etkili olacaktır. Aile içi iletişim tek başına teknolojik araç kullanımından etkilenecek kadar “tek boyutlu” bir kavram değil. Bu sebeple eğer aile içinde iletişim problemleri arttıysa bunu sadece teknolojiye mal etmemeliyiz.

Technoference yani teknolojik araçların kullanımına bağlı olarak iletişimin sekteye uğraması artık çok sık rastlanan bir durum. Bu sebeple özellikle yeni evli çiftlerin ilişkilerinin kalitesini korumak veya arttırmak için technoference hakkında bilgi sahibi ve farkındalıklı olması çok önemli. Ev içinde veya ev dışında ilişkinizin sağlıklı şekilde devam etmesi için iletişim şeklinize dikkat etmelisiniz. Mümkün  olduğunca uzun sohbetler yapmayı, konu bağımsız muhabbet etmeyi ve birlikte  kaliteli zaman geçirmenin tadına varmaya çalışmalısınız. İlişkiniz için faydalı teknolojiler başlıklı yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Anlattığınız kadar dinlemeli ve insani ilişkilerinizi geliştirmelisiniz. Unutmayın insana en çok yine bir insan lazım. Yeni insanlar ile tanışmak farklı kişiler ile konuşmak, sohbet etmek için sizde hemen şimdi sadece telefon numaranız ile MobilDost üyesi olabilirsiniz. Sizde bu büyük eğlence muhabbet dünyasının bir parçası olmak için hemen buradan MobilDost dünyasına giriş yapabilirsiniz.

Kontrol Ediniz

14 şubat sevgililer günü

Aşkın Evreleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

14 Şubat Sevgililer Günü Sohbetleri Aşkın evreleri hakkında bilinmesi gerekenler. Haftaya 14 Şubat Dünya Sevgililer …

Sevginizi göstermek için nasıl öpersiniz

Sevginizi Göstermek İçin Nasıl Öpersiniz?

Öpüşelim mi? Sevginizi göstermek için nasıl öpersiniz? Öpüşmek bir tür iletişim şeklidir. Ancak yıllardır öpüşüyor …

İlişkide teknolojiden nasıl faydalanırsınız

İlişkinize Faydalı Olabilecek Teknolojiler

İlişkinize Faydalı Teknolojiler İlişkinize faydalı olabilecek teknolojiler…Yaşadığınız ilişkiye hangi teknolojinin ne gibi yardımı veya katkısı …

partnerine karşı ilgisini kaybeden kişiler

Partnerine Karşı İlgisi Azalan Kişiler

Sevgilisine İlgisi Azalanlar Partnerine karşı ilgisi azalan kişiler. Bu yazımız daha çok sizin için MobilDost …