DELTA VARYANTI
Covid 19 virüsünün çıktığı ilk günden itibaren virüs pek çok mutasyona uğradı. Son varyant ise delta varyantı oldu. Virüs hayatta kalmak için sürekli kendisini yeniliyor. Her yenilenmesinde yeni bir varyant ortaya çıkar. Tıp dünyası her yeni varyanta bir isim veriyor. Bilim insanlarının açıklamaları da; delta varyantının daha önceki varyantlara göre çok daha hızlı bulaştığı yönünde.
Ancak buna rağmen yoğun bakıma düşürme ve ölüm riski daha önceki varyantlara oranla düşük. Ülkemizde aşılanma oranı her geçen gün artıyor. 1 Temmuz’dan itibaren kısmi kapanma, sokağa çıkma ve belirli mekanların kapanması süreci tamamlandı. Hatta tam açılma süreci başladı.
Temmuz ile birlikte aşılanma oranlarında ciddi bir artış var. Aşılanma yaşı 16 yaşına düştü. 16 yaşından gün almış her vatandaşımız randevusunu alıp iki doz şeklinde aşı yaptırır. İsteğe bağlı olarak Sinovac veya Biontech seçimi yapılabiliyor. Hatta daha önce iki doz Sinovac aşısı olanlar isterse üçüncü doz olarak Biontech aşısı yaptırabiliyor. Gelinen nokta itibariyle aşılanma sürecinde bazı mesleklerin öncelikleri artık kalmadı.
Yani yeterli miktarda aşı olduğu için herhangi bir meslek sınırı olmaksızın 16 yaşından büyük olan herkes aşı olabilir. Özellikle bazı meslek grupları ve yurt dışına seyahat edecek kişilerin en az iki doz aşı olması ve aşı karnesi almaları gerekmektedir.
Henüz aşı olmayanlar için yakın zamanda bazı yaptırımların uygulamaya sokulması gündemde. Farklı sebepler ile aşı’ya karşı olan kişilerin de yaptırımlar sayesinde aşı olması bekleniyor. Toplumdaki aşı olma oranının %65-70 den daha az olması halinde salgının tamamen geçmesi mümkün görünmüyor.
SOKAĞA ÇIKMA YASAKLARI TEKRAR GÜNDEMDE
Temmuz ayından itibaren başlayan tam açılma süresinde kafe, lokanta, plaj, eğlence, düğün, nikah mekanlarının da açılması ile birlikte farklı kişiler ile olan temaslar ciddi şekilde arttı. Bununla birlikte bazı kişilerin aşı olmaktan kaynaklı olarak zaten aşılıyım bana bir şey olmaz ! Demeleri ve maske takmak ile mesafeyi korumaktan vazgeçmeleri hali salgını bir oranda yeniden kontrol dışı bıraktı.
Bunun üzerine bir de uzun bayram tatilinde, ülke içinde milyonlarca insanın farklı şehirlere seyahat etmesi, sahillerin dolması, yurt dışından turistlerin gelmesi gibi durumlar eklenince vaka ve ölüm sayılarında yeniden yükselme oldu. Günlük vaka ve ölüm sayılarının artmasını takiben salgını yeniden kontrol altına almak için sokağa çıkma ve bazı mekanların yeniden sınırlı bile olsa kapanması konusu gündeme geldi. Bunlardan en önemlisi; eğitim kurumları ve okulların açılması mümkün mü? Sorusu oldu. Özellikle kafe, restoran gibi yazlık mekanlar yeniden kapanmak istemez.
TAM KAPANMA
Yeniden tam kapanma olmasını istemiyorsak bilim insanlarının ifade ettiği maske, mesafe, hijyen konularına dikkat etmeli, mutlaka aşımızı olmalı ve kalabalık ortamlardan olabildiğince uzak durmalıyız.
Covid hastalığını geçirmiş, iki veya daha fazla doz aşınızı olmuş bile olsanız yeni varyantlara karşı vücudunuzda yeterli miktarda antikor olmadığı için hastalığa yeniden yakalanma ihtimaliniz oldukça yüksektir. Bu sebeple sadece kendinize değil çevrenize karşı da sorumlusunuz. Olabildiğince dikkatli olmalı ve gelecek ayları düşünmelisiniz. Ekim ayından itibaren salgının yeniden yükseleceği gerçeğini bilerek maksimum dikkati göstermelisiniz. Bu süreçte beslenme, uyku düzeni ve stres yönetimine dikkat etmeli, kalabalık, sosyal ortamlardan uzak durmalısınız. Evet hepimiz sıkıldık, bunaldık, rahatlamak istiyoruz ama en iyi hastane bile evinizden daha huzurlu değildir. Sevdikleriniz ile mutlu günler geçirmek için aşınızı olun aksi halde yeniden tam kapanma süreci uygulanabilir.
Mobil Dost