Cuma , 19 Nisan 2024
cinsellik dışı ilişki türleri
Çiftler arasındaki cinsellik dışı 4 ilişki türü

Cinsellik Dışı 4 İlişki Türü

Cinsellik dışındaki 4 yakınlık türü

Cinsellik dışı 4 ilişki türü; Kadın ve erkek arasında yakınlık denildiği zaman akla genelde cinsellik geliyor. Tabi ki cinsel ilişki, iki insanın fiziksel olarak en yakın olabileceği bir durum. Ancak cinsel ilişkinin, hatta temasın bile yer almadığı yakınlaşmalar da bulunuyor. Ve üstelik bunlar romantik bir ilişkide en az cinsellik kadar etkili.

Hatta uzun dönemli ilişkiler genelde yatak odasındaki kimyanın ötesinde sürdürülebilir bir uyum gerektirmektedir. Fiziksel olanın dışındaki yakınlıklar olmadığı zaman ilişki dağılmaya başlayabilir ya da yüzeysel bir düzeyde kalabilir.

Partnerinizle daha bütünsel bir bağlantı kurmak ve daha yakın olmak için odaklanmanız gereken yakınlık türlerinden dört tanesini aşağıda okuyabilirsiniz. Bunlara ek olarak farklı şekilde yaşanan telefon arkadaşlığı veya telefonda arkadaşlık olarak ta ifade edebileceğimiz ki bu telefon arkadaşlığı artık değişen gelişen dünyamızda tamamen sosyal medya arkadaşlığına dönüşmüş durumdadır. Sadece sosyal medya kanalları üzerinden iletişimde olduğunuz ilişkinizi bu mecralar üzerinden devam ettirdiğiniz türler de vardır. Dijital mecra yakınlığı diyebiliriz. Ancak bu sosyal medya, telefon arkadaşlığı ilişki türünü ayrıca konuşuyor olucaz.

Ayrıca MobilDost kullanıcılarının bildiği gibi İlişki Türleri başlıklı daha önceki bir yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

cinsellik dışı ilişki türü
Cinsellik dışı ilişki türlerinden en sık yaşananı duygusal yakınlık olabilir. Çiftler arasında çok farklı sebepler ile duygusal yakınlık oluşabilir.

Duygusal Yakınlık

Duygusal yakınlık, düşüncelerin ve duyguların samimi ve gerçek bir şekilde paylaşılmasını gerektirir. Birbirinize en derin korkularınızdan, hayallerinizden, hayal kırıklıklarınızdan ve karmaşık duygularınızdan bahsedebilmekle beraber bunları yaparken anlaşıldığınızı da hissetmeniz gerekir. Duygusal yakınlık, hem sizin hem de eşinizin birbirinizin etrafındayken bu tarz özgür bir ifade ile kendinizi rahat ve güvende hissettiğiniz anlamına gelir. Bu “güvenli alan”, her iki tarafın da paylaşım yaparken yargılanmaktan ya da hor görülmekten uzak durması ile oluşturulur.

Güvendiğimiz insanlara sırlarımızı açabiliriz. Bu, her zaman duymak isteyeceğimiz şeyleri söyleyecekleri anlamına gelmese de güvenle paylaştığımız şeyleri yinelemeyeceklerine inanırız. Ayrıca onların bizi utandırmalarını ya da küçük görmelerini de beklemeyiz.

Duygusal yakınlık örnekleri:

  • Çift, ilişkilerinden neler istediklerinin ve şu an hala neyi korkutucu buldukları hakkında uzun ve hassas bir sohbetler gerçekleştirirler. Bu sohbetlerden kendilerini her zamankinden daha yakın bulur ve birbirlerini daha iyi anlar şekilde çıkarlar.
  • Kadın eve gelir ve işte yaşadığı stres dolu bir olayı anlatır; buna güvende hissedip de iş arkadaşlarına söyleyemediği duygular da dahildir. Partneri, kadına deneyimini gözden geçirmesine ve duygularını onaylamasına yardımcı olmak için sorular sorar.
  • Erkek, eski sevgililer ile görüşmeye devam etme konusunun kendisini rahatsız ettiğini partnerine söyler. Partneri, onun paranoyak olduğunu düşünmek yerine partnerinin endişeleri ile empati kurmaya çalışır.
  • Kadın, çocuk doğurduktan sonra bedeninden memnun olmadığını eşine söyler. Bu konuda partnerinin onu rahatlatacağını ve duygularını yok saymak yerine ona çözüm yolları ile geleceğine güvenir.
  • Kişi, çocukken zorbalığa uğradığını partnerine anlatır. Partneri özenlidir, durumu ciddiye alır ve bolca duygusal destek sunar.

Duygusal yakınlık nasıl artırılır?

Birlikte daha derin, daha iç gözlemsel bir konuşmalar yaparak genelde başkalarıyla paylaşmadığınız duygu ve deneyimler hakkında konuşarak ilişkilerinizdeki duygusal yakınlığı artırabilirsiniz. Aynı şekilde, partnerinize düşünceli olduğunuzu gösteren sorular sorun ve onun nasıl düşündüğü ve hissettiği hakkında ilgili olun. Yanıt vermeyi beklemek yerine onu anlamak için dinleyin. Açık ve dürüst diyaloglar kurmak için uygun bir ortam oluşturmak için onun duygularını görmezden gelmeme konusunda dikkatli olun.

entellektüel yakınlık
Çiftler cinsellik dışı olacak şekilde taraflardan birisi sapyoseksüel kişilik ise entelektüel yakınlık yaşanabilir. Bu beyinsel uyum süreci bir müddet sonra kalıcı bir ilişkiye ve aşka dönüşebilir.

Entelektüel Yakınlık

Olası çatışmalar hakkında endişe duymadan inançlarınızı ve bakış açılarınızı iletebilme rahatlığına sahip olmak, entelektüel yakınlığı oluşturur. İlişkide her iki taraf da kendisi için düşünme özgürlüğüne sahiptir ve karşısındakinin ona katılmak zorunda hissettiğine değil, fikirlerinin önemsendiğine inanır. Bu atmosfer, muhabbeti teşvik eder. Sizi, farklılıklarınızdan bağımsız olarak önemseyen ve söylediklerinize saygı duyan birine daha yakın hissedersiniz.

Entelektüel yakınlık örnekleri:

  • Partnerler, üniversite eğitiminin önemini konuşmaktadır. Her iki taraf da “haklı” olma gereği duymaz. Sadece diğer kişinin mantığını duymaktan zevk alırlar.
  • Çift, Joker’i hangi aktörün daha iyi canlandırdığı hakkında görüş ayrılığı yaşar. Her ikisi de teorilerinin sadece fikir temelli olduğunu bilir ve fikir alışverişinden zevk alır.
  • Eşler, var olmanın amacını tartışmaktadır. “Hayatın anlamı nedir?” sorusunun kesin bir cevabı olduğuna inanmazlar. Her ikisi de daha önce hakkında düşünmedikleri fikirlerden zevk alırlar.
  • Çift, birlikte bir kitap okumakta ve onu tartışmaktadır. Her ikisi de yazarın ne kastettiğini anlatmak yerine birbirlerinin çıkardıkları sonuçları karşılaştırmaya isteklidir.

Sapyoseksüel terimi, zekayı cinsel olarak çekici ya da tahrik edici bulan kişileri nitelendirmektedir. İki tarafı da zorlayan ve düşüncelerle ateşlenen muhabbetlere izin vermek, kimse saldırıya uğradığını hissetmediği sürece bir ilişkide bağlayıcı bir yöntemdir.

Entelektüel yakınlık nasıl arttırılır?

Sizin ve eşinizin farklı bakış açılarına sahip olduğunuz tartışmaları ateşleyerek entelektüel yakınlık yaratabilirsiniz. Bu konuşmaların savunma ya da kızgınlık yaratmaması için bilinçli bir çaba gösterin. Ancak muhabbetlerinizde fikir ayrılıklarının olması şart değildir. Birlikte keşfetmek istediğiniz fikirleri ve soyut kavramları da tartışabilirsiniz. Bu tarz bir yakınlık, mantık ve felsefi ifade yolu ile bağlantı kurmakla ilgilidir.

Cinsellik dışı deneyimsel yakınlık, kısaca arkadaşlık süreci çiftler arasında yaşanan deneyimsel yakınlık türüne örnek olarak verilebilir. Bu süreci başarıyla geçen çiftler bir ilişki yaşayabilirler.

Deneyimsel Yakınlık

Paylaşılan tecrübeler, aradaki bağı yoğunlaştırabilecek özel şakalar ve anılar meydana getirir. Takım çalışması yapmak ve ortak bir hedef için uyum içinde hareket etmek de yakınlık hissi yaratır. Bu bağ, deneyimsel yakınlık sonucu ortaya çıkar.

Anılarımız, duyularımız ile yakından ilişkilidir. Bir süredir koklamamış olsak da yanık bir plastiğin nasıl koktuğunu biliriz. Sosyal medya açısından konuşacak olursak ilişkili duyularımızın olduğu insanları ve olayları etiketleriz. Anıları hatırlamak istemsiz olarak gerçekleşen duyusal tepkileri tetikler. Eğer gerçekleşmiş olan an eğlenceli ise tekrar yaşandığında aynı enerjiyi uyandırır.

Deneyimsel yakınlık örnekleri:

  • Bir çift birlikte maraton koşmak için antrenman yapar. Bunu yapmaları, birbirlerini desteklemelerine ve güven oluşturucu bir başarıya doğru birbirlerini teşvik etmelerine yardımcı olur.
  • Partnerler birlikte yemek pişirmektedir. Biri ana yemeği hazırlarken diğeri de takım çalışmasını teşvik etmek için tatlı ya da aperatifler yapar.
  • Çift, uzun bir bisiklet yolculuğuna çıkar. Taraflardan biri rotayı planlamaktan diğeri ise atıştırmalıklar ile sudan sorumludur.
  • İki aşk kuşu birbirlerinin daha önce ziyaret ettikleri bir şehri ziyaret eder. Böylece her ikisi de orayı birlikte ilk kez keşfeder.

Deneyimsel yakınlık nasıl arttırılır?

Deneyimsel yakınlığı arttırmak için partnerinizle beraber yeni maceralara atılın. Daha önce birlikte yapmadığınız aktiviteler planlayın. Ya da aynı restorana gitmek üzere dışarda bir yerde buluşun ve burayı sizin buluşma noktanız haline getirin.

İlişkide her iki tarafın da ayrı hayatları vardır. Her şey üzerinde anlaşmak zorunda değilsiniz ancak paylaşmış olduğunuz deneyimlerin olması önemlidir. Bu şekilde yakınlığınız, anılar ve edinilen bilgiler ile iç içe geçer.

Manevi Yakınlık

Manevi yakınlık için dini uygulamalar gerekmese de işe yarayabilir. Manevi yakınlık, eşinizle birlikte dokunaklı anlar paylaştığınızda oluşur. Dua etme ve ibadet etmek, çift açısından bu tarz bir olay olarak nitelendirilebilse de manevi yakınlığın çok sayıda başka örnekleri de bulunmaktadır.

  • Manevi yakınlık örnekleri:
  • Partnerlerin her ikisi de güneşin doğuşunu ya da batışını birlikte, o ana hayret ederek tanık olur.
  • Çift, el ele tutuşarak parkta dolaşır ve bu sırada doğanın olduğu kadar birbirlerinin güzelliklerinin de tadını çıkarırlar.
  • Eşler, eşsiz bir manzaraya tepeden bakarak sessiz bir huşu içinde birbirlerine bağlanır.
  • Partnerler ahlaki değerlerini, amaçlarını ve maneviyat hakkındaki kişisel tanımlarını tartışırlar. Bu tartışma sayesinde birbirlerini dair anlayışları derinleşir.
  • Çift, her gece yatmadan önce dini kitaplarından bir bölüm okurlar. Bunu yapmak rahatlamalarına ve kendilerinden daha büyük bir güç karşısında karşılıklı uyum içinde hissetmelerine yardımcı olur.

Manevi yakınlık, mantığın ve bilincin ötesindeki aşkın bağlantıya izin verir. Bu tarz bir bağlantıyı geliştirmek daha temkinli olmaya yardımcı olur. Ancak bazen bu örnekler, etki alanınızın dışında oluşabileceği için anlık olarak meydana gelebilir.

Manevi yakınlık nasıl arttırılır?

Eşiniz ile maneviyat hakkında konuşun; böylece her ikinizin de hayranlık uyandırıcı olarak gördüğünüz deneyimleri keşfedebilirsiniz. Sonrasında bu ve benzeri uğraşlar için planlar yapabilirsiniz. Manevi yakınlık ile ilgili iyi olan şeylerden biri fırsat yaratmak için fazla çaba harcamanıza gerek olmamasıdır. Bırakın, o an ne gerçekleşiyorsa gerçekleşsin.

Yakınlık korkusu hakkında ne yapmak gerekir?

Yakınlık kurmak için gerekli olan korunmasızlık size korkutucu ya da yabancı geliyorsa yalnız değilsiniz. Yakınlıktan korkmak, büyük ihtimalle korunma duygusundan kaynaklanmaktadır. Yani güvende hissetmeniz için alternatif yollara ihtiyacınız vardır.

Yakın olmaktan korkan insanlarda genelde bu arzu vardır, ancak incinme ve hayal kırıklığı korkusu daha güçlüdür. Öncelikle yolunuza çıkan şeyleri keşfedin. Kendinizle yakın bir ilişki kurmakla işe başlayın. Böylece bu duygu ile daha rahat hissedersiniz.

Sonuç Olarak

Bu yazıda listelenen dört fiziksel olmayan yakınlık türüne aynı insanla yaşayabilirsiniz. Sağlıklı ilişkiler sadece fiziksel değil pek çok düzeyde duygusal ilişki kurmayı içerir. Açık ve doğru, samimi iletişim kurmayı öğrenmek ve partnerinizi anlamaya çalışmak, aşk hayatınızı güçlendirecek olan soyut yakınlık hissinin kurulmasına yardımcı olacaktır.

Sizde mobildost gerçek arkadaşlık platformuna buradan üye olup yukarıda ifade ettiğimiz ilişki türlerini yaşayabilirsiniz.

Kontrol Ediniz

14 şubat sevgililer günü

Aşkın Evreleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

14 Şubat Sevgililer Günü Sohbetleri Aşkın evreleri hakkında bilinmesi gerekenler. Haftaya 14 Şubat Dünya Sevgililer …

Sevginizi göstermek için nasıl öpersiniz

Sevginizi Göstermek İçin Nasıl Öpersiniz?

Öpüşelim mi? Sevginizi göstermek için nasıl öpersiniz? Öpüşmek bir tür iletişim şeklidir. Ancak yıllardır öpüşüyor …

İlişkide teknolojiden nasıl faydalanırsınız

İlişkinize Faydalı Olabilecek Teknolojiler

İlişkinize Faydalı Teknolojiler İlişkinize faydalı olabilecek teknolojiler…Yaşadığınız ilişkiye hangi teknolojinin ne gibi yardımı veya katkısı …

partnerine karşı ilgisini kaybeden kişiler

Partnerine Karşı İlgisi Azalan Kişiler

Sevgilisine İlgisi Azalanlar Partnerine karşı ilgisi azalan kişiler. Bu yazımız daha çok sizin için MobilDost …