Cuma , 26 Nisan 2024

Cinsel İlişkide Ağrı Sorunu (Disparoni)

Cinsel ilişkide Ağrı(Disparoni) nedir? neden olur? tedavisi var mıdır? genetik midir? kadınlar ağrısız, acısız cinsellik için ne yapmalı.

Cinsel ilişkide ağrı; cinsel birleşme sırasında acı, ağrı, batma, yanma gibi kişiyi rahatsız edici şikayetlere verilen genel isimdir. Cinsel ilişkideki ağrı tıbbi literatürdeki ismi ile ‘Disparoni’ olarak bilinir. Yunanca köken olarak ‘Dyspareunia’ kelimesinden gelen Disparoni, yunanca da birbiriyle uyumsuz yatak arkadaşları anlamına gelir. Bu uyumsuzluğun çözümünde erkeklerinde yapması gerekenler vardır. Başta anlayışlı olmak gibi.

Cinsel ilişkideki ağrı problemi halen tıbbın en ihmal edilen konuları arasındadır. Çoğu yerde konuşulamamakta veya medyada yeterince yer bulamamaktadır. Halbuki problemin ciddi anlamda psikolojik ve sosyal etkileri  vardır. Disparoni rahatsızlığı evlilikleri derinden etkiler. Diğer taraftan ağrılı cinsel birleşme de aynı vajinismus gibi bir fertilite (gebe kalma)sorunudur.

Kadınları cinsellik açısından son derece olumsuz yönde etkileyen cinsel işlev bozukluğu, tüm dünyada yaygın olarak görülen bir problemdir. Konuyla ilgili iki farklı kök kaynak sınıflandırması bulunuyor. Bunlar; yüzeysel(vajina girişinde) ve derin(kasıkta)şekilde yaşanan ağrılardır. Siz de can yakıcı bir cinsel ilişki süreci yaşıyorsanız bu probleme vajinismus, vulvadiya, kronik vajinit, ve/veya kist sorunları gibi farklı hastalıkların buna neden olabileceğini asla unutmayın. Yaşanan bu şiddetli, dayanılmaz ağrılar günlük hayatınızı etkileyecek boyuta geldiyse zaman kaybetmeden hemen bir uzman jinekoloğa başvurmalı ve geç kalmadan tedaviye başlamalısınız. Tedavi olup bu ağrılardan kalıcı olarak kurtulmak mümkün üstelik sizin için zevk kaynağı olması gereken seks şuan sizin için bir acı kaynağı bundan hemen kurtulabilirsiniz.

Cinsel ilişki anında vajinal bölgede ağrı, acı, yanma hisleri hissediyorsanız mutlaka bir uzman danışmalısınız. Yaşanan bu acılar sizin ve partnerinizin cinsel hayatını bir kabusa çevirebilir.

Cinsel ilişkide ağrı ve acının nedenleri?

Genellikle fizyolojik ve psikolojik sebepleri olmaktadır.Cinsel ilişkide ağrı, acı gibi sorunların kökeni yaklaşık olarak %65-70 fiziksel(organik) nedenlere bağlı iken, %30-35’lik kısmıda psikolojik nedenlere bağlı olmaktadır.”Cinsel ilişkide ağrı yaşayan kişilerin” hastalık hikayesi dinlenince ve kısa bir muayene ile kök kaynak sebep son derece  kolay bir şekilde anlaşılmaktadır.

Psikolojik nedenler

Cinsel ilişkide ağrının %30-35 oranındaki kısmı psikolojik sebeplere bağlıdır, bunun nedenide genelikle vajinismustur.Vajinismusta istemsiz vajinal kasılmalar nedeniyle penisin vajinaya girişi  ya hiç olmamakta yada ağrılı-acılı şekilde olmaktadır.Ağrı hissi doğal olarak kadında kasılmayı daha fazla artırmakta ve olay kısır bir döngüye dönmektedir.Kişi bu kısır ağrı,acı,kasılma döngüsü içinden tek başına çıkamaz.

İlişkisel problemler,ön sevişme veya uyarılma eksikliği,aşırı kontrolcülük nedeni ile ilişkide kendini akışa bırakamama da genital uyarılmayı ve vajinal ıslanmayı azalttığı için ağrılı cinsel ilişki sebebi olabilir.Bütün yazılarımızda söyledigimiz gibi mutlaka ön sevişmeyi uzun tutun.

Cinsel ilişki anında yaşanan ağrı, acı veya yanma gibi hislerin fiziksel nedenleri olabileceği gibi psikolojik nedenleri de olabilir.

Fiziksel nedenler

Disparoni hastalıklarının %65-70’i fiziksel sebeplerden kaynaklanmaktadır. Fiziksel nedenleri incelerken  hastaya ağrıyı tanımlayıcı sorular sormak çok önemlidir. Ağrı/acı hissinin penis vajinaya girerken kısmında mı yoksa penis vajinaya girdikten sonra derinlerde, daha içeride mi hissedildiği en önemli sorudur. Disparoni de bir diğer önemli soru ağrının her ilişkide mi yoksa zaman zaman mı hissedildiğidir. Aynı zamanda yaşanan acının hangi pozisyonlarda olup olmadığı da sorulmalıdır zira ağrı pozisyon kaynaklıda olabilir. Teşhis kaynağının belirlenmesi sürecinde ağrı/acı’nın hasta tarafından net şekilde aktarılması çok önemlidir, yanma, batma, bıçak saplanır tarzda olup olmaması ayırıcı tanı için önemli bir ayraçtır.

Cinsel ilişki anında yaşanan ağrı ve acının en genel nedeni kadınlarda yaşanan vajinusmus sorunu olabilir.

Kızlık zarı problemi ağrının sebebi olabilir

Kızlık zarının normalden kalın veya yüksek kenarlı  olması durumunda da cinsel ilişki ağrılı olabileceğinden lokal anestezi eşliğinde 10-15 dakikalık basit bir  cerrahi müdahale ile bu sorun çözümlenebilir. Cinsel birleşme esnasında ağrı, acı, yanma hissettiğiniz zaman mutlaka seksten soğumadan hızla doktora başvurmalısınız. Erkekleri de seksten soğutan erken boşalma problemi ile ilgili yazımızı da bu linkten okuyabilirsiniz.

Cinsel ilişki esnasında yaşanan ağrının pek çok nedeni olabilir. Yaşanan ağrının altında yatan kök nedenleri anlamak için mutlaka bir uzmana danışmalı ve tedavi olmalısınız.

Cinsel İlişki Esnasında Ağrı Neden Olur?

Cinsel ilişki esnasında yaşanan ağrıların fiziksel sebeplerden kaynaklı olanları;

-Vulva, vajina gibi pelvik organlardaki tümörler

-Monopoz(vajinada kuruma)

-Rahim ve mesane sarkması

-Prezervatife duyarlılıktan kaynaklı alerjik reaksiyonlar

-Vajinal yoldan yapılan bir ameliyat sonrası dokuların geç veya hiç iyileşmemesi hali

-Anal fistür,kronik inflamatuar, bağırsak hastalıkları gibi anüste meydana gelen kronik rahatsızlıklar

-Vulvar vestibulit sendromu

-Uçuk ve siğiller

-En büyük sebep Vajinismus

-İdrar yolu enfeksiyonları

-Psikolojik nedenler.

Cinsel ilişki anında ağrı yaşamamak için doktorunuzun uygulayacağı tedaviye katkı olarak sizin de yapabilecekleriniz var. Bunlardan birisi vajinal bölgeye sıcak kompres uygulamak olabilir. Bunun için önce kendi vücudunuzu iyi tanımalısınız.

Cinsel İlişkide Ağrı Olmasın Diye Ne Yapmalıyım?

Öncelikle cinsel ilişkide ağrı olmaması için teşhisin iyi konması gerekir. Ardından uzman tarafından sebeplerin net olarak ortaya çıkarılması ve kök sebeplerin ortadan kalkması için bir tedavi uygulanmalıdır. Uzman doktor  teşhisi takiben disparoniyi ilaç veya cerrahi müdahale yöntemlerinden birisi ile veya ikisini birlikte kullanıp tedavi edecektir. Bazı vakalarda ağrıların nedenleri fiziksel ve psikolojik birlikte görülmektedir. Bu tip durumlarda hastanın psikolojik ve fiziksel tedavisi bir arada yürütülür. Uzman bir jinekolog  tarafından yapılacak tedaviye ek olarak yaşanan ağrıları önlemek için sizin yapabilecekleriniz de var.

Özellikle iç çamaşırı seçimlerinde sentetik olmayan kumaşlardan üretilmiş ürünleri tercih etmelisiniz. Şık veya seksi olmasından çok sağlıklı olanları kullanmalısınız.

-Vajinal florayı bozan sentetik iç çamaşırı kullanımı ve vajinal duştan kaçınılmalıdır.

-Vajinal bölge ph değeri uygun olan temizleyiciler ile temizlenmelir.Saf sabun ey iyi temizleyicidir.

-Vajinal bölgede kuruluk varsa kayganlaştırıcı kullanılabilir.

-Ağrıyı artıran cinsel pozisyon veya aktivitelerinden kaçının

-Cinsel ilişkiden önce mutlaka mesanenizi boşaltın

-Seks öncesinde buz torbası ile bölgeye kompres yapabilir,sıcak bir banyo veya ağrı kesici alabilirsiniz.

-Kendinizi daha zinde hissettiginiz zamanlarda cinsel ilişkiye girmeyi tercih edebilirsiniz.

-Pelvik kaslarınızı geliştirmek için spor yapabilirsiniz

-Hepsinden önemlisi bu durumu partneriniz ile mutlaka konuşuyor olmalısınız, seks iki kişilik bir oyun unutmayın.

Henüz MobilDost gerçek arkadaşlık platformu üyesi olmadıysanız hemen bu linkten ücretsiz üye olabilirsiniz. Unutmayın, burada olan burada kalır!..

Kontrol Ediniz

Sevginizi göstermek için nasıl öpersiniz

Sevginizi Göstermek İçin Nasıl Öpersiniz?

Öpüşelim mi? Sevginizi göstermek için nasıl öpersiniz? Öpüşmek bir tür iletişim şeklidir. Ancak yıllardır öpüşüyor …

İlişkide teknolojiden nasıl faydalanırsınız

İlişkinize Faydalı Olabilecek Teknolojiler

İlişkinize Faydalı Teknolojiler İlişkinize faydalı olabilecek teknolojiler…Yaşadığınız ilişkiye hangi teknolojinin ne gibi yardımı veya katkısı …

partnerine karşı ilgisini kaybeden kişiler

Partnerine Karşı İlgisi Azalan Kişiler

Sevgilisine İlgisi Azalanlar Partnerine karşı ilgisi azalan kişiler. Bu yazımız daha çok sizin için MobilDost …

Cinsel birliktelik esnasında erkeklerin yaşadıkları

Cinsel Birliktelikte Erkeklerin Yaşadığı 3 Senaryo

Cinsellik anında yaşanan kötü tecrübeler Cinsel birliktelikte erkeklerin yaşadığı 3 senaryo nelerdir? “Cinsellik esnasında bir …