Cuma , 26 Nisan 2024
ChatGPT nedir?
Sanal asistan robot ChatGPT

ChatGPT

ChatGPT

ChatGPT; Aklınıza takılan bir konuda size hızlıca dönüş yapabilecek ve dilediğiniz her zaman sohbet edebileceğiniz bir arkadaşınızın olmasını ister miydiniz? Bu hayal çok yakın bir zaman önce gerçeğe dönüştü ve sadece bir hafta gibi kısa bir sürede 1 milyon üzerinde kullanıcıya ulaştı. İkinci  ayın sonunda ise uygulama dünyasında bir rekor kırarak 100 milyon kullanıcıya ulaştı. İki ay gibi kısa bir sürede 100 milyon kullanıcıya ulaşması teknoloji dünyasında en hızlı yaygınlaşan teknoloji haline getirdi ChatGPY’yi.

Basit bir sohbet robotu olmaktan öteye geçen ChatGPT yapay zekâ uygulaması, kullanıcılarına önerilerde bulunan, onlar için içerik üreten, müzik besteleyen, kod yazan ve hatta üretilen kodların hatalarını düzelten bir asistan haline geldi. Hatta sınavlara girip başarılı olduğu için yurt dışındaki bazı üniversitelerde sınav zamanlarında kullanımı yasaklandı. Bugünden bazı meslek Peki ChatGPT nasıl kullanılıyor? Siz değerli MobilDost okuyucuları için ChatGPT teknolojisini aşağıda anlatmaya çalışıyor olucaz..

ChatGPT nerelerde kullanılır
ChatGPT teknolojisi nerelerde ve nasıl kullanılır sorusu insanların en çok sorduğu soruların başında geliyor. Yazının ilerleyen bölümlerinde ChatGPT teknolojisinin hangi meslekleri tehdit ettiğini paylaşıyor olucaz

ChatGPT Nedir?

San Francisco merkezli araştırma şirketi OpenAI tarafından hayata geçirilen ChatGPT, insan benzeri etkileşimlere sahip olan ve yapay zekâ teknolojileri tarafından yönetilen doğal bir dil işleme aracıdır. İlk bakışta basit bir chatbot gibi görünen ChatGPT, denetimli ve pekiştirmeli makine öğrenimi teknikleriyle donatılmıştır. Yapay zeka destekli dil modellemesi, kullanıcıların sorularına ve isteklerine yanıt vermek için derin bir veri havuzundan yararlanır. Diğer sohbet robotlarının aksine ChatGPT, geniş bir veri tabanı ve karmaşık bir öğrenme modeline dayanır. Chat kutusuna yazılan mesajların anlamını ve bağlamını kavrayarak insan benzeri cevaplar ve çözümler üretebilir. ChatGPT, içerik oluşturma, bir konuyu yorumlama, yazılım desteği ve kodlama gibi görevlerde belirtmiş olduğunuz yönergelere uygun olarak size yardımcı olabilir.

ChatGPT, bir uygulamada veya web sitesinde gezinirken karşınıza çıkan bir yapay zekâ sohbet robotu gibi görünse de buz dağının altında kalan bölüm oldukça farklıdır. Bu uygulama tamamen yapay zeka ve makine öğrenimi için geliştirilmiştir. Diyalog formatıyla ilerleyen karşılıklı bilgi alışverişi oldukça eğlenceli ve şaşırtıcı geri dönüşlerin alınmasını mümkün hale getirir. Geliştiriciler tarafından yapılan açıklamaya göre diyalog formatı, kullanıcılar tarafından paylaşılan takip sorularına da izin vermektedir.

Eksiklerini ve hatalarını kabul eden yapay zekâ sohbet botu, uygunsuz talepleri ise reddedebilir. Ayrıca ChatGPT kullanıcılarla sohbet etmenin ötesine geçebilir; OpenAI algoritması ve kendini yenileyen veri sistemi sayesinde dil bilgisini düzeltme, karmaşık metinleri veya kavramları anlaşılabilir formatta özetleme, metinde anlatılmak istenenleri emojilere dönüştürme, farklı yazılım dillerinde formata uygun kod yazma ve hataları düzeltme gibi onlarca farklı aracı etkin bir şekilde kullanabilir. Bu yazımızı takiben sanal seks nedir?nasıl yapılır? başlıklı yazımızı buradan zevkle okuyabilirsiniz.

ChatGPT hangi mesleklerin yerine geçecektir
ChatGPT aslında siz hangi işe yaramasını isterseniz aslında o işe yarar durumda. Öğrenciler tarafından özellikle sınavlara girmesi ve tez yazması için kullanılan ChatGPT bazı okullarda yasaklanmaya başladı bile.

ChatGPT Ne İşe Yarar?

Yeni chatbot aracı, Text Davinci 003 metin aracına hayat veren InstructGPT’nin kardeş modeli olarak geliştirilmiştir ve metin üreten yapay zekaların, diğer adıyla Generative Pre-Trained Transformer (GPT) ailesinin en üst evrim katmanıdır. GPT altyapısı ile çalışan bir chatbot için dil modellerini iyileştirmek ve hazırlanan taslağı insan talimatlarına uygun olarak düzenlemek sıradan bir iştir. Durum bilgisi olmadan da çalışabilen yapay zeka sohbet botları, arama kutusuna girilen her bilgiye yeni bir kullanıcıyla etkileşim kuruyormuş gibi yaklaşır. Durum bilgisine uygun olarak ilerlenmesi gereken zamanlarda ise önceden açılan bir oturuma ait bilgileri birbiri üzerine ekleyerek işleyebilir. Konu hakkında bilgi sahibi olan sohbet botları, geçmiş etkileşimleri hızlıca gözden geçirerek yeni yanıtları belirli bir bağlam içinde de sonuçlandırabilir.

Şu an için Beta test aşamasında olan yapay zekâ destekli sohbet robotu, 2023 yılının başında tam sürümüyle kullanıcıların hizmetine sunulacak. Bu hizmetin ilerleyen günlerde OpenAI tarafından API erişimine de açılacak olması tüm sektörlerde radikal bazı değişimleri beraberinde getirecek. ChatGPT robotunu mevcut sistemlerine entegre etmeyi başaran işletmeler; içerik üretimi, çağrı merkezi, müşteri hizmetleri, teknik destek, kodlama, siber güvenlik, lojistik, muhasebe, finans ve mali optimizasyon gibi birçok alanda yazılım tabanlı ürün ve hizmetler oluşturabilecek.

İşletmeden tüketiciye (B2C) ya da işletmeden işletmeye (B2B) hizmet sunan firmalar, basit görevlerin üstesinden gelmek için kullandıkları chatbot sanal asistanlardan çok daha gelişmiş bir şekilde yararlanabilecek. Chatbot asistanlarının etkin kullanımı sayesinde işletme genel giderlerinin azaltılması, çalışan verimliliğinin yükseltilmesi, tam otomasyon ve 7/24 müşteri desteği gibi konularda önemli ilerlemeler sağlanabilecek.

ChatGPT Nasıl Kullanılır?

30 Kasım 2022 tarihinde kullanıcıların kullanımına sunulan ChatGPT, prototip olarak geliştirildiği ve geri bildirim toplama aşamasında olduğu için belirli bir süre boyunca ücretsiz olarak kullanılabilir. ChatGPT’yi kullanmaya başlamak için 18 yaşından büyük olmanız ve OpenAI üzerinden bir kullanıcı hesabı oluşturmanız yeterlidir. Şubat ayı başından itibaren uygulamanın paralı profesyonel versiyonu da uygulama dükkanlarında satışa sunuldu.

Aşağıdaki adımları takip ederek ChatGPT sohbet robotunu kullanmaya başlayabilirsiniz:

1.Adım

İlk olarak “openai.com” web sitesine gidin ve sayfanın en üst bölümünde yer alan “Try ChatGPT” linkine tıklayın.

2.Adım

Linke tıklayıp chat ekranına ulaştığınızda, oturum açmanız veya sisteme kaydolmanız beklenecektir. Daha önceden bir OpenAI hesabınız bulunuyorsa Log in sekmesinden e-mail adresinizi ve şifrenizi yazarak giriş yapabilirsiniz. Mevcut bir hesabınız bulunmuyorsa Sign up butonuna basarak kayıt işlemini tamamlayabilirsiniz. Bu adımlarla uğraşmak istemiyorsanız Google veya Microsoft hesabınızı kullanarak da hızlı giriş sağlayabilirsiniz.

3.Adım

Sisteme giriş yaptıktan sonra, birkaç standart sorumluluk reddi beyanı ile karşılanacaksınız. Bu feragatnameler, sistem performansını değerlendirmek ve iyileştirmek için gerekli olan bazı bildirimleri içerebilir. Kullanım aşamasında nelerle karşılaşabileceğiniz hakkında genel bir bakış sunan bu sorumluluk reddi beyanlarını hızlıca gözden geçirebilirsiniz. Tüm prosedürleri geride bıraktıktan sonra artık sanal sohbet robotu ChatGPT ile etkileşim kurmaya başlayabilirsiniz.

4.Adım

Konuşmayı başlatmak için ara yüzün alt kısmında yer alan mesaj kutusunu tıklayabilir ve mesaj kutusu aktif hale geldikten sonra aklınıza gelen ilk soruyu hemen sorabilirsiniz. ChatGPT hızlı bir şekilde sorunuza veya isteğinize yanıt vermeye başlayacaktır.

Örneğin: “Basketbol nasıl oynanır?” şeklinde basit bir soru sorduğunuzu düşünün. Ai sohbet robotunun bu soruyu yanıtlaması ortalama 5 saniye kadar bir zaman alacaktır. Yapay zeka sohbet botu, basketbol oyununun kurallarını anlaşılır ve sıralı bir şekilde açıklayacaktır. Yanıttan memnun kalmazsanız veya daha fazla detaya ihtiyaç duyarsanız, “Tekrar Dene” butonuna basarak daha farklı bir açıklama da alabilirsiniz.

5.Adım

Mesaj kutusunu kullanarak görüşmeyi detaylandırabilir ve konuya farklı açılardan yaklaşabilirsiniz. Örneğin; NBA ile Euroleague basketbolu arasındaki temel farkları sorabilir, iki organizasyonun birbirinden ayrışan teknik yanlarını açığa kavuşturabilirsiniz.

6.Adım

Sayfanın sol üst yanında bulunan “New Thread” butonunu tıklayarak farklı bir konuya geçiş yapabilir, ChatGPT’nin diğer araçlarını ve özelliklerini de kullanmaya başlayabilirsiniz.

ChatGPT’yi kullanmaya başlamanızı takiben hızla şaşırmaya başlayacaksınız. Sanal sohbet robotlarının çok ötesine geçen bir teknoloji olan ChatGPT 100 milyondan fazla kullanıcısı ile her geçen gün kendisini geliştirmeye devam ediyor. Sizlerde MobilDost okuyucuları olarak bu yeni ve farklı teknolojiyi deneyebilirsiniz. Bazı kullanıcılar için hala yüz yüze yapılan görüşmeler veya telefonda yapılan birebir canlı görüşmeler çok daha verimli olabilir. Tabi ki sanal bir sohbet robotu ile yapılan görüşme ile canlı bir insan ile yapılan birebir sıcak sohbet aynı etkileşimi yaratmayacaktır. Sizde gerçek bir insan ile sımsıcak duygulara dayalı bir sohbet yapmak isterseniz hemen MobilDost üyesi olup binlerce kadın üyemizden birisi ile hemen konuşmaya başlayabilirsiniz.

Kontrol Ediniz

14 şubat sevgililer günü

Aşkın Evreleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

14 Şubat Sevgililer Günü Sohbetleri Aşkın evreleri hakkında bilinmesi gerekenler. Haftaya 14 Şubat Dünya Sevgililer …

Sevginizi göstermek için nasıl öpersiniz

Sevginizi Göstermek İçin Nasıl Öpersiniz?

Öpüşelim mi? Sevginizi göstermek için nasıl öpersiniz? Öpüşmek bir tür iletişim şeklidir. Ancak yıllardır öpüşüyor …

İlişkide teknolojiden nasıl faydalanırsınız

İlişkinize Faydalı Olabilecek Teknolojiler

İlişkinize Faydalı Teknolojiler İlişkinize faydalı olabilecek teknolojiler…Yaşadığınız ilişkiye hangi teknolojinin ne gibi yardımı veya katkısı …

partnerine karşı ilgisini kaybeden kişiler

Partnerine Karşı İlgisi Azalan Kişiler

Sevgilisine İlgisi Azalanlar Partnerine karşı ilgisi azalan kişiler. Bu yazımız daha çok sizin için MobilDost …