Salı , 23 Nisan 2024

Bel Soğukluğu Nedir? Nasıl Bulaşır? Tedavisi Nasıl Oluyor?

Bel soğukluğu nedir? nasıl bulaşır? tedavisi nasıl oluyor? Nasıl tedavi edilir, hastalık belirtileri nelerdir? Tedavi olunmaz ise ne olur? Tedavi süreci nasıl oluyor?

Bel soğukluğu nedir? nasıl bulaşır? tedavisi nasıl oluyor? Kişiden kişiye nasıl bulaşıyor, bulaş hızı nedir? gibi sorulara bu yazımızda cevap bulmaya çalışıyor olucaz. Bel soğukluğu genel tanımına bakınca; tıp dilinde Gonore yada halk dilindeki  adı ile karşımıza çıkan bel soğukluğu, cinsel yolla bulaşan hastalıkların başında geliyor. Neisserria gonorrhoeae isimli bir bakterinin neden olduğu cinsel yolla bulaşan bulaşıcı bir enfeksiyondur. Cinsel yolla bulaşan en yaygın görülen rahatsızlıklardan birisidir.

Cinsel ilişki sırasında semen ve vajinal sıvılar yoluyla bulaşır. İhmal edilip, tedavi edilmediğinde enfeksiyonun başka organlarda da görülme ihtimali bulunabilir. Bu sebeple birazdan aktaracağımız belirtileri kendinizde görürseniz mutlaka en hızlı şekilde bir uzmana başvurup en kısa sürede tedavi olmanızda fayda var. Aksi halde çok daha ciddi sorunlara yol açan bel soğukluğu, 15-24 yaş arası gençlerde çok daha sık görülüyor. Daha önce siz MobilDost okuyucularına aktif bir cinsel hayata sahip olan kadın veya erkeklerin bilmesi gereken cinsel yolla bulaşan hastalıkları anlatmıştık. Dilerseniz korunma yöntemleri başlıklı yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Bel soğukluğu hastalığı sanılanın tersine kadınlarda da oldukça sık görülür. Bu sebeple cinsel partnerinizin sağlığına dikkat edin.

BEL SOĞUKLUĞU KADIN VE ERKEKTE GÖRÜLÜR

Bana bulaşmaz demeyin, cinsel hayatı olan her kişiye bulaşabilir.Gonokokkal enfeksiyonlar tüm dünyada önemli bir sağlık sorunudur.Hem kadın hem de erkeklerde görülmektedir.Erkeklerde görülme sıklığı çok daha fazladır.Bel soğukluğu en sık cinsel organlar,idrar yolu,rektum veya boğazı etkiler.Kadınlarda,rahim ağzına da bulaşabilir.Anneleri enfekte olursa bebeklerde doğum sırasında enfekte olabilirler.

BEL SOĞUKLUĞU BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bakteri vücuda girdikten sonra 4-6 gün arasında belirtileri ortaya çıkmaya başlar.Ancak bel soğukluğu kimi zaman belirti vermeyebilir.Belirti vermez ise iş biraz da sizin kendi vücudunuzu dinlemenize ve tanımanıza kalıyor.Belirti verdiginde ise çoğunlukla cinsel organlarda gözle görülen bulgular oluşur.

Bel soğukluğu belirtileri kadın ve erkekte farklı olsa da benzer belirtilerde bulunmaktadır. Bu belirtileri kendinizde görünce mutlaka bir doktora başvurup en hızlı şekilde tedavi olmalısınız asla tedaviyi ihmal etmeyin.

Bu bulgular;

Erkeklerde;

İdrar yaparken ağrı ve yanma hissi

-Penisten beyaz,sarı ya da yeşil renkte bir akıntı olması

-Penis ucunda kızarıklık

-İdrara çıkmada da sıklık

-Testislerde ağrı ya da şişlik(nadiren görülür)

Erkeklerin %10’unda hastalık hiçbir belirti göstermez. Kadınların ise çoğunda herhangi bir belirti göstermez ya da belirtiler vajina ya da idrar yolları enfeksiyonları ile karıştırılabilir. Belirtiler hiç olmasa da enfeksiyonların ciddi sağlık sorunlarına yol açma riskleri vardır. Bu sebeple sakın ola ki tedaviyi aksatmayın. 

Kadınlarda;

-Vajinal akıntı

-İdrar yaparken ağrı ve yanma hissi

-Dış genital bölgede kaşıntı hali

-Adet dönemi vajinal kanama,özellikle cinsel ilişki sonrasında görülen kanamalar

-Cinsel birleşme sırasında acı hissetme

-Alt karın ya da pelvik bölğede ağrı

BULAŞMA YOLLARI NELERDİR?

Bel soğukluğu bakterileri en sık oral, anal veya vajinal ilişki dahil olmak üzere cinsel temas sırasında hastalıklı kişiden sağlıklı kişiye geçer. Gonore  ile enfekte gebe kadın doğum sırasında bebeğe hastalığı bulaştırabilir. Bu sebeple hamilelik sürecinde cinsel ilişkilerinize ve kişisel hijyeninize  dikkat etmelisiniz. Özellikle  erkekler eşlerinin hamileliği sürecinde başka kadınlar ile cinsel ilişkiye girmek konusunda aşırı dikkatli olmalılar. Kadının hamileliği sürecinde kısmen azalan cinsel hayat sizi farklı kişiler ile ilişki yaşamaya sevk etmemelidir.

Cinsel ilişki yoluyla bulaşan bel soğukluğu anal, oral veya vajinal fark etmeksizin partnerinizden size bulaşır. Cinsel ilişki türünüz ne olursa olsun mutlaka korunmalısınız.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Yetişkin kişilerde; Bel soğukluğu, bakteriler  yoluyla oluştuğu için antibiyotikler ile tedavi edilir. Antibiyotik iğne ya da hap şeklinde kullanılabilir ve bu tedavi süreci mutlaka bir doktor gözetiminde ve onun yönlendirmeleri ile olmalıdır. Sakın olaki eş, dost, arkadaş tavsiyesi ile tedavi süreci oluşturmayın. Başkasına iyi gelen ilaç size ölümcül zehir olabilir.

Eşlerde;Bel soğukluğu teşhisi konulduysa, kişinin partnerinin de, aynı belirtileri göstermese bile test yaptırması gerekir.Test sonucu pozitif ise partnerinde tedavisi gerekir.Bu durumda eşler aynı zamanda tedavi edilmelidir.Aksi halde kısır bir döngü içinde kalınabilir.

Bel soğukluğu hastalığının tedavisi antibiyotikler ile mümkündür. İlaç kullanımı ve tedavi süreci mutlaka bir doktor kontrolünde olmalıdır. Eş, dost, arkadaş tavsiyeleri ile asla tedavi olmaz.

KORUNMA YOLLARI-YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Bel soğukluğundan korunma yolları ve yöntemleri;

-Cinsel ilişkiye girilecekse korunma yöntemlerini mutlaka kullanmak gerekir.

-Her çeşit cinsel ilişkiden(vajinal,oral,anal vb) önce mutlaka kondom/prezervatif kullanılmalıdır.

-Kondomun yırtılmamasına ve doğru şekilde kullanılmasına özen gösterilmelidir.

-Partneriniz ile cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar/hastalıklar hakkında mutlaka konuşun

-Karşılıklı tek eşlilik bu tip cinsel yolla bulaşan hastalık riskini kesnlikte azaltmaktadır.

-Partneriniz cinsel yollar ile bulaşan enfeksiyon belirtilerine sahipse(idrar  sırasında acı hissi, genital bölgede kızarıklık veya siğil vb) tedavisi sonuçlanana kadar tüm cinsel ilişki yöntemlerinden kaçının ve hatta mümkünse  yataklarınızı bu süreç içerisinde ayırın. Hastalıklı birisi ile hiçbir şekilde cinsel ilişkiye girmeyin. Daha öncede ifade ettiğimiz gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için iki temel kural var birincisi tek eşlilik ikincisi ise mutlaka prezervatif kullanımı. Bu yöntemlerin dışındaki tüm korunma yöntemleri hiçbir şekilde %100 güvenli değildir. Cinsel hayatınızdaki mutluluğunuz, sağlıklı bir cinsel hayat ile mümkün. Bir anlık heves için bir ömür acı çekmeyin.

Cinsel yolla bulaşan tüm hastalıklarda olduğu gibi bel soğukluğundan da korunmak için mutlaka ilişki sırasında preservatif-kondom kullanıyor olun. Kendi sağlığınız ve partnerinizin sağlığı için lütfen korunun.

Daha fazla cinsellik konusunda sağlıklı bilgi için sizi de MobilDost üyesi olmaya bekleriz. Hemen kolayca üye olmak için tıklayın.

Kontrol Ediniz

partnerine karşı ilgisini kaybeden kişiler

Partnerine Karşı İlgisi Azalan Kişiler

Sevgilisine İlgisi Azalanlar Partnerine karşı ilgisi azalan kişiler. Bu yazımız daha çok sizin için MobilDost …

Cinsel birliktelik esnasında erkeklerin yaşadıkları

Cinsel Birliktelikte Erkeklerin Yaşadığı 3 Senaryo

Cinsellik anında yaşanan kötü tecrübeler Cinsel birliktelikte erkeklerin yaşadığı 3 senaryo nelerdir? “Cinsellik esnasında bir …

Birbirini daha iyi tanımak isteyen çiftlerin soracagı cinsel sorular

Partnerini Daha Yakından Tanımak İsteyen Çiftler için 10 Cinsellik Sorusu

Partnerinizi daha yakından tanımak ister misiniz? Partnerini daha yakından tanımak isteyen çiftler için 10 cinsellik …

kadınların erkeklerden şikayetleri nelerdir

Kadınların Partnerlerinden En Çok Şikayetçi Oldukları Konular

Kadınların Bitmeyen Çilesi Kadınların partnerlerinden en çok şikayetçi oldukları konular. Bu başlığı okuyunca binlerce kadın …