Çarşamba , 24 Nisan 2024
bedelli askerlik
bedelli askerlik

Bedelli Askerlik

BEDELLİ ASKERLİK

Bu yazımızda askerlik çağına gelmiş erkeklerin merak ettiği konulardan olan bedelli askerlik konusunu işliyor olacağız.

Ülkemizde 20 yaşından gün alan her erkek Türk vatandaşı için askerlik görevi süreci başlar. Asker ihtiyacına veya kişinin eğitim, öğrenci olup olmama durumuna göre değişir. Askerlik yapacağı dönem açıklamasını E-devlet üzerinden görür. 20’li yaşlardan itibaren her erkeğin kafasında askerlik görevini ne zaman ve nasıl yapacağı ile ilgili soru oluşur. 2019 yılında yürürlüğe giren 7179 sayılı kanun ile ülkemizde askerlik erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için ise 12 ay olarak belirlenmiştir. Bunlara ek olarak belirlenen 28 günlük bedelli askerlik süresi ile askerlik görevini yapmak mümkündür. 2021 yılı Temmuz ayında belirlenen güncel rakam: 28 gün bedelli askerlik yapmak isteyen kişiler için 43.151,28 TL’lik bedel ödenmelidir. Bedelli askerlik ücreti memur maaş katsayına göre yılda iki kez değişir.

BEDELLİ ASKERLİKTEN KİMLER FAYDALANIR ?

20 yaşından gün almış her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bu haktan faydalanır. Eğitim hayatını tamamlamış veya çalışma hayatına başlamış ancak kariyer planlamasının 6 ay veya 12 aylık askerlik süresi ile kesintiye uğramasını istemeyen kişiler. Bu bedeli ödeyerek bu haktan kontenjan dahilinde faydalanır. Bu bedeli ödeyen her kişi bundan faydalanamaz. Yıllık belirlenen bir kontenjan var. Bu kontenjan içindeyseniz faydalanabilirsiniz. Eğer başvuru sayısı kontenjan sayısından fazlaysa; adaylar kura ile seçilir. Bedelli askerlikten faydalanmak isteyen kişi sayısı ilgili kanunun çıktığı 2019 yılından itibaren her dönemde artarak devam etmektedir.

BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ NE KADAR ?

Siz de şayet bir kamu veya özel kurumda çalışıyorsanız, iş hayatınızın uzun süreli kesintiye uğramasını istemiyorsanız veya evlilik, iş kurma gibi planlarınız varsa herhangi bir yaş sınırı olmaksızın bedelli askerlik hakkından faydalanmak için ilgili bedeli (2021 yılı Temmuz ayı rakamı 43.151,28 TL) ödemek için finansal hazırlıklarınızı yapıp başvuruda bulunabilirsiniz. Yıl içinde belirlenen celp ve sevk dönemlerinden bir tanesinde askerlik yaparsınız.

BEDELLİ ASKERLİK KAÇ GÜN ?

28 gün sürenin sonunda bedelli askerlik görevi tamamlanır ve tezkere alınır. Yani vatani görev tamamlamış olur. Bağlı olduğunuz askerlik şubesine başvuruda bulunup en güncel ve detaylı bilgiyi alabilirsiniz. 28 gün gibi kısa bir sürede olsa mutlaka sonraki yıllarda anlatacağınız askerlik anılarınız olacak. Ayrıca ülkemizin farklı şehirlerinden gelmiş pek çok asker arkadaşınız olacak. Hatta aileniz, sevenleriniz sizi en büyük asker bizim asker diye yolcu edecek.

Mobil Dost

Kontrol Ediniz

14 şubat sevgililer günü

Aşkın Evreleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

14 Şubat Sevgililer Günü Sohbetleri Aşkın evreleri hakkında bilinmesi gerekenler. Haftaya 14 Şubat Dünya Sevgililer …

Sevginizi göstermek için nasıl öpersiniz

Sevginizi Göstermek İçin Nasıl Öpersiniz?

Öpüşelim mi? Sevginizi göstermek için nasıl öpersiniz? Öpüşmek bir tür iletişim şeklidir. Ancak yıllardır öpüşüyor …

İlişkide teknolojiden nasıl faydalanırsınız

İlişkinize Faydalı Olabilecek Teknolojiler

İlişkinize Faydalı Teknolojiler İlişkinize faydalı olabilecek teknolojiler…Yaşadığınız ilişkiye hangi teknolojinin ne gibi yardımı veya katkısı …

partnerine karşı ilgisini kaybeden kişiler

Partnerine Karşı İlgisi Azalan Kişiler

Sevgilisine İlgisi Azalanlar Partnerine karşı ilgisi azalan kişiler. Bu yazımız daha çok sizin için MobilDost …