Cuma , 29 Mart 2024
aşık olunca neler olur
Aşık olunca size neler olur?

Aşık Olduğunuzda Size Neler Olur?

Aşk Çok Güçlü Bir Ağrı Kesicidir

Aşık olduğunuzda size neler olur? Aşık olduğunuz zaman sizin için birden tüm dünya değişir, güneş daha güzel parlar ve her an aşık olduğunuz kişiyi düşünmek istersiniz. Aşık olduğunuz kişiye sevgiyle bakarken kalbinizin çarptığını ve ruh halinizin anında düzeldiğini fark edersiniz. 

Aşık olduğunuzda vücudunuzda gerçekten bazı değişiklikler meydana geldiği için kendinizi farklı hissetmeye başlarsınız. Beyniniz, dopamin ve oksitosin gibi nörokimyasallarla dolar. Bunlar, zevk ve ödüllendirmeyle ilgilidir ve acıyı daha az algılama, bağımlılık ve aşık olunan kişiye karşı daha fazla cinsel istek duyma gibi şeylere neden olur.

Aşık olunan kişiye sarılmak ve öpmek, oksitosin sayesinde stresi anında azaltabildiği gibi sakinlik ve güven gibi duyguların artmasını sağlar. Ruh halinizin düzelmesi ise beyindeki ödül merkezinin dopaminle dolup taşması sonucunda gerçekleşir.

Aşık olduğunuz zaman midenizde uçuşan kelebeklerden hormonlar sorumludur. Kendinizi aşırı mutlu hissettiğiniz bu aşk dolu anlarda vücudunuzda meydana gelen şeylerin hepsini aşağıda okuyabilirsiniz. İşte bu yüzden hayatımız boyunca durmadan usanmadan aşkı arıyoruz hepimiz sonsuz mutluluk için. Sizde sonsuz mutluluk için MobilDost üyesi olabilirsiniz. Aşk dolu bir yaz tatili başlıklı yazımızı da buradan okuyabilirsiniz.

Aşık olunca neler olur
Aşık olunca kadın ve erkek fizyolojik ve psikolojik açıdan değişimler geçirirler. Aşk kişiyi aşık olduğu kişiye bağlı ve kendisini güvende hissettirir.

Kendinizi bağlı ve güvende hissedersiniz

Aşık olduğunuzda beyniniz vazopressin, adrenalin, dopamin ve oksitosin gibi pek çok hormon salgılar. Bu hormonlardan oksitosin, sarılma, öpüşme ve cinsel ilişki gibi fiziksel temaslar sonucu salgılanır ve partnerinize bağlanmanızı sağlarken memnuniyet, sakinlik ve güvenlik hisleri duymanızı sağlar. Aşk hormonu olarak bilinen oksitosin, partnerler arasındaki sosyal bağlanmayı ve güveni arttırır.

Avuç içleriniz terler, kalp atışlarınız hızlanır ve yüzünüz kızarır

Adrenalin ve norepinefrin hormonlarının salgılanmasıyla aşık olduğunuz zaman, tıpkı büyük bir sunum gerçekleştirmeden önce yaşadığınız belirtileri deneyimleyebilirsiniz. Salgılanan hormonlar, ilginizi sevdiğiniz kişiye odaklamak istemenize ve fiziksel hisler duymanıza neden olur.

aşık olunca neler oluyor
Aşk ve yaşadığınız ilişkinin temposu sizi stresten arındırabilir veya çok daha stresli bir hale sokabilir. Aşk her zaman mutlu etmeyebilir.

İlişkinize bağlı olarak daha az ya da daha fazla stresli hissedersiniz

Birine aşık olmak, karşı tarafın aynı hissedip hissetmediği nedeniyle oluşan belirsizlik nedeniyle başlarda stresli olabilir. Ayrıca reddedilme olasılığı ve “seni seviyorum” diyeceğiniz zaman duyduğunuz kaygı, stres duymanıza yol açabilir.

Aşık olmanın ilk aşamalarında stres hormonu olan korzitolün seviyesi artar. Ancak araştırmalara göre kortizol seviyeleri aşık olunmasının üstünden 12-24 ay geçmesiyle birlikte normale döner.

Aşk kimi insanlar için özellikle de başlangıç aşamalarında stresli olsa da genel olarak uzun vadede stresi azaltır. Zaman geçtikçe partnerler arasında oluşan bağ, kaygı seviyelerini azaltan birtakım fizyolojik değişikliklere neden olabilmektedir.

Daha mutlu olursunuz

Aşık olduğunuzda dopamin salgılanır. Dopamin, beynin ödül ve zevk merkezini kontrol eden bir nörotransmietter olup çiftlerin birbirlerinin yanında mutlu olmalarına neden olur. Daha mutlu oldugunuz için hayatınız boyunca aşkı ararsınız. Aşk gerçek aşk insanı gerçekten de mutlu eder.

Kalp atışınız ve nefesiniz partnerinizle uyumlu hale gelir

Birbirine aşık olan çiftler yakın bir şekilde oturdukları kalp atışları ve nefes alıp vermeleri eşzamanlı hale gelir. Hatta araştırmalara göre genelde kadınların kalp atışları, partnerlerinin kalp atışıyla uyumlu hale geliyor gibi görünmektedir. Bunun nedeni kadınların, erkeklerden daha fazla empati kurabilmelerinden kaynaklanıyor olabilir.

aşk ağrı kesicidir
Aşk ağrı kesicidir. Aynı zamanda yeni ve büyük kalp ağrılarının da sebebi olacaktır. Mutlu eden bir aşk yaşıyorsanız işte bu aşk tüm ağrılarınızı yok eder. Aşk güçlü bir ağrı kesicidir.

Aşk ağrı kesicidir

Kronik ağrılar yaşadığınızda bunu geçirmeniz için “aşk” reçete edilemese de araştırmalar, yoğun aşk duygularının beyinde ağrı kesicilerle aynı bölgeleri harekete geçirdiğini göstermektedir. Yani aşık olduğunuzda yoğun duygular yaşadığınız ilk birkaç ay boyunca ağrılarınızın kaybolduğunu fark edebilirsiniz. Aşk ağrı kesicidir.

Yoksunluk belirtileri yaşarsınız

Aşık olduğunuz kişiden ayrı kaldığınızda vücudunuz kortikotropin salgılar. Kortikotropin, kendinizi kaygılı ve depresif hissetmenize neden olan bir stres tepkisidir. Bu tepki, aşık olduğunuz kişiden ayrı kaldığınızda “bağımlılığınız” karşılanmadığı için vücudunuzun istediğini elde edene kadar bir kargaşa hali yaşamanıza neden olur.

Midenizle ilgili sorunlar yaşarsınız

Birine aşık olduğunuz zaman beyniniz, midenizin bozulmasına yol açan kortizol hormonu salgılayabilir. Stres hormonu olan kortizol, midenizin bulanmasına ya da iştahınızı kaybetmenize yol açabilir. Kortizol ayrıca midenizde kelebeklerin uçuşması hissinden de sorumlu olabilir. 

Gözbebekleriniz büyür

Birine karşı güçlü bir çekim hissettiğinizde “midriyaz” olarak bilinen kimyasal bir reaksiyon meydana gelir. Midriyaz, beyindeki sempatik sinir sisteminde meydana gelir. Bu kimyasal reaksiyon, gözbebeklerinizin büyümesine neden olur. Uyarıldığınızda gözbebekleriniz çevrenizi daha iyi algılamak için genişler, bu şekilde vücudunuz her şeye karşı hazırlıklı hale gelmek ister. 

Aşık olduğunuzda tansiyonunuz düşer

Yüksek tansiyon; kalp krizi, felç ve böbrek yetmezliği gibi sorunlarla karşı karşıya kalma riskinizi arttırır. İlaç kullanarak ve hayat tarzınızda değişiklikler yaparak bunu kontrol altına alabilirsiniz. Ancak aşık olarak da tansiyonunuzu doğal bir şekilde düşürebilirsiniz.

Evlilik, fiziksel sağlık ve uzun ömür arasındaki ilişkiye bakıldığında evli çiftlerin tansiyonlarının daha düşük olduğu ve kalp-damar hastalıkları riskinin daha az olduğu görülüyor.

aşk love mobildost
Aşk beş duyu organının da normalden fazla çalışmasına etki yapar. Feromonlar yani koku kimyasalları devreye girerler. Koku hassasiyetimiz artar

Feromonlar tetiklenir

“Koku kimyasalları” olan feromonlar, vücut tarafından doğal olarak üretilir. Feromonların nasıl tespit edilebileceği hakkında çok fazla şey bilinmese de erkeklerin ve kadınların bu mesajları bilinçaltında gönderdikleri ve aldıkları bilinmektedir.

Feromon sinyalleri, beyinde hipotalamus olarak bilinen bölge tarafından algılanır ve hormon seviyelerinden cinsel davranışlara kadar her şeyi etkiler. Feromonlar, sevdiğiniz kişinin tişörtünü giydiğinizde mutlu hissetmenizin nedenini açıklıyor olabilir.

aşk bir hastalık halidir
Aşk bir hastalık halidir . Aşk bazen insanı kendinden aldığı için siz siz olmaktan çıkarsınız ve bu haliyle ise bir delilik hali olarak da tarif edilebilir.

Aşk hastalık halidir

Yukarıda saydıgımız  belirtilere baktıgınızda neden aşk bir hastalık halidir dendigini sanırım daha iyi anlamış olmalısınız. Aşık olan insanın tüm fizyolojik ve psikolojik düzeni değişiyor ve hatta bozuluyor diyebiliriz.Siz bile kendinizi tanıyamayabilirsiniz.Aşk gerçek manada kontrolsüzdür. Sizi sizden çalabilir, bu sebeple çok güçlüdür.

Hissettiğiniz şeyin gerçek aşk olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz?

Aslında aşk söz konusu olduğunda belli bir standart bulunmuyor. Kimi insanlar için aşk, çiftler arasında bağlılık olması ve birlikte zaman geçirmek olsa da kimileri için uzaktan yaşanan duygular da aşk olabilmektedir.

İnsanlar, karşılarındaki insanın kendilerini sevme şeklini sevebilse de kendileri aynı şekilde sevmeyebilir. Bazı durumlarda karşınızdaki insan her açıdan mükemmel gibi görünse de onunla olmak için yoğun bir arzu duymazsınız. Bu arzunun yokluğu tamamen kimyasal olabilir. Cinsel çekim, pek çok şeye bağlı olsa da genetik de cinsel çekim üzerinde rol oynayabilmektedir.

Cinsel çekimin, HLA (Human Leucocyte Antigen) olarak da bilinen insan lökosit antijenleriyle ilgili olabileceğini gösteren araştırmalar bulunuyor. HLA, vücudunuzun bakterileri, virüsleri ve doğal hücreleri tespit etmesine yardımcı olur. HLA; Bağışıklık sistemimizin kendinden olmayanı tanımasını sağlayan sistemdir. Mutlu ilişkilerde partnerlerin farklı HLA’lara sahip olduğunu gösteren araştırmalar bulunmaktadır. Aşk sizi mutlu etmeli ki aşk olsun…

Mutlu olmak aradığınız aşkı bulmak için sizde binlerce  üyemiz gibi MobilDost gerçek arkadaşlık dünyasına buradan ücretsiz üye olabilirsiniz. Üye olup binlerce kadın üyemiz ile hemen tanışıp konuşmaya başlayabilirsiniz. Türkiye’nin her şehrinden üyelerimiz ile tanışmak için hemen buradan giriş yapabilirsin. Bizi daha fazla bekletme ve hemen arasana.

Kontrol Ediniz

14 şubat sevgililer günü

Aşkın Evreleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

14 Şubat Sevgililer Günü Sohbetleri Aşkın evreleri hakkında bilinmesi gerekenler. Haftaya 14 Şubat Dünya Sevgililer …

Sevginizi göstermek için nasıl öpersiniz

Sevginizi Göstermek İçin Nasıl Öpersiniz?

Öpüşelim mi? Sevginizi göstermek için nasıl öpersiniz? Öpüşmek bir tür iletişim şeklidir. Ancak yıllardır öpüşüyor …

İlişkide teknolojiden nasıl faydalanırsınız

İlişkinize Faydalı Olabilecek Teknolojiler

İlişkinize Faydalı Teknolojiler İlişkinize faydalı olabilecek teknolojiler…Yaşadığınız ilişkiye hangi teknolojinin ne gibi yardımı veya katkısı …

partnerine karşı ilgisini kaybeden kişiler

Partnerine Karşı İlgisi Azalan Kişiler

Sevgilisine İlgisi Azalanlar Partnerine karşı ilgisi azalan kişiler. Bu yazımız daha çok sizin için MobilDost …