Perşembe , 18 Nisan 2024

Aktif Cinsel Hayata Sahip Kişilerin Bilmesi Gereken Cinsel Yolla Bulaşan 8 Hastalık

Aktif bir cinsel hayata sahip olan kişilerin bilmesi gereken cinsel yolla bulaşan hastalıklar. Seks hayatınız aktif ve yoğun ise mutlaka bunları bilmelisiniz.

Dünya nüfusu oldukça kalabalık ve iletişim imkanları ile birlikte bilgiye ulaşma imkanlarının artmasına ragmen, hala dünyanın birçok ülkesinde cinsel ilişki ve korunma yöntemleri hala tam olarak maalesef bilinmiyor. İstenmeyen gebeliklerden kaçınmak ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların kişiden kişiye geçmemesi adına korunmak son derece önemlidir. Bazı cinsel yolla bulaşan hastalıklar kolaylıkla tedavi edilebiliyor olsa da kimi hastalık insanların hayatına mal olabilir. Bu nedenle aşağıdaki listede bahsi geçen hastalıklardan ve istenmeyen gebeliklerden kaçınan, kadın veya erkek fark etmeksizin mutlaka her yetişkin kişi seks yaparken korunmalıdır. Daha önce korunma yöntemlerine ilişkin yazımızı paylaşmıştık dilerseniz onu da buradan okuyabilirsin. Cinsel yolla bulaşan belli başlı yaygın hastalıkları aşağıda paylaşıyor olucaz.  

1-Genital Herpes;Halk arasındaki adıyla uçuk

Genital Herpes, HSV (Herpes Simplex Virus) adı verilen bir virüsün neden olduğu,genital bölgede veya ağız çevresinde görülen bir hastalıktır.Cinsel yolla bulaşan bu enfeksiyonun iki çeşidi bulunmaktadır.Bu iki tipden olan Tip2 olanı kadınlarda vulca ve vajinadan anüse,erkeklerde penisten anüse kadar olan bölümlerde kendini gösterir. Direkt temas ile bulaşır ve aktif bir cinsel hayatı olan yetişkinlerin büyük bir çoğunluğunda bu virüs bulunur.

Cinsel ilişki yoluyla bulaşan Genital Herpes halk arasında uçuk olarak biliniyor. Neyi öptüğünüzden, dudaklarınızı ne için kullandığınızdan emin olun.

2-Bel Soğukluğu

Cinsel yolla bulaşan bel soğukluğu, çok eşli ve ilişki esnasında korunmayan kişilerde daha fazla görülür.Erkek ve kadında görülen bel soğukluğu fark edildiği zaman kolay tedavi edilebilir ancak bazen hiçbir belirti vermez ve bu sebeple kalıcı ve ciddi komplikasyonlara neden olabilir.Bu mikrop  genellikle vajinal,oral veya anal seks esnasında yayılır.Bel soğukluğu, erkeklerde idrar kanalı iltihabına, kadınlarda ise rahim ağzı iltihabına neden olur.Kişisen kişiye bulaşan Gonore mikrobu idrar boşaltımı sırasında yanma ve acı hissi ile kendini belli eder.Antibiyotik tedavisi uygulanmazsa kısırlığa bile yol açabilir.Bu sebeple cinsel birliktelik esnasında  mutlaka prezervatif kullanın.10 dakikalık zevk için bir ömür acı çekmeyin.

Erkek ve kadında görülen bel soğukluğu, çok eşli erkeklerde daha fazla görülür. Oldukça hızlı ve kolay bulaşır. Tedavisi mümkün ancak oldukça zorludur.

3-HPV

Human Papilloma adı verilen bir virüsün sebep olduğu genital bölge siğilleri %99 cinsel yolla bulaşan ve HPV enfeksiyonuna yol açan oldukça bulaşıcı ve yaygın bir virüstür.HPV erkek veya kadına her yaşta bulaşabilir.HPV enfeksiyonu belirtisizdir ancak cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında en yaygın olanıdır.HPV virüsünün bazı tiplerinin yol açtığı enfeksiyon sonucu oluşan rahim ağzı kanseri,kadınlarda meme kanserinden sonra en sık görülen kanser tipidir.HPV virüsünün 100 civarında tipi vardır.Penis,vajina ve anüste farklı boyutlarda pütürlü siğiller şeklinde kendini gösterir.İlaç tedavisi ile geçmeyen bir hastalık olduğu için genellikle yakma,lazerle alma,dondurma gibi küçük operasyonlar ile tedavi edilir. HPV den uzak durmak için kişisel hijyeninize dikkat edin.

HPV virüsü vücudun genital bölgelerinde küçük siğiller oluşmasına neden oluyor. Tedavisi, yakma veya lazer ile alma şeklinde oluyor.

4-Klamidya(Chlamydıa)

Klamidya;Chlamydia Trachomatis adı verilen bir bakterinin neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır.Çok fazla belirti göstermez.Güçlü ve kötü kokulu anormal vajinal bir akıntı,idrar yaparken yanma hissi,rektal ağrı ve kanama gibi belirtileri olabilir.Klamidya kadının üreme sistemine ciddi,kalıcı hasara neden olabilir.Bu durum daha sonraki yıllarda hamile kalınmasını zorlaştırabilir.Antibiyotik ilaçlarla kolayca tedavi edilebilen bir hastalıktır.Bu belirtileri görür görmez hemen doktorunuza danışın.

Klamidya cinsel ilişki yoluyla bulaşan bir hastalıktır ve çok fazla belirti göstermez, kendisini gizler. En iyi korunma yöntemi prezervatif/kondom kullanmak olacaktır.

5-Trikomonas Vajiniti

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında en sık görülen Trikomonas enfeksiyonu hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilen mikrobik bir hastalıktır.Daha çok kadınlarda görülen ve akıntı belirtileri ortaya çıkan Trikomonas enfeksiyonu,günümüzde pekçok insanın karşılaştığı cinsel hastalıklar arasında yer alır.Kadınların %25’I hayatları boyunca en az bir kez buna yakalanırlar. Bu mikrop genelikle cinsel yolla kişiden kişiye geçiyor olsa da bazı durumlarda tuvalet veya ıslak iç çamaşırları vasıtasıyla da bulaşabilir.Ancak tedavisi görece kolaydır, antibiyotik kullanılarak tedavi edilebilir. Tedavi için en kısa sürede uzman bir doktora başvurarak partnerlerin birlikte tedavi olması gerekir.

Trikomonas Vajiniti daha çok kadınlarda görünen bir hastalık olmasına rağmen nadir de olsa erkeklerde görülebilir.

6-Frengi (Sifiliz)

Adı bile ürkütücü…Sifiliz olarak da adlandırılan frengi hastalığı;Treponema pallidum adı verilen bir bakteriinin yol açtığı ve vücudun çeşitli dokularında hasara neden olan son derece korkutucu ve önemsenmesi gereken bir enfeksiyon hastalığıdır.Bu hastalığın en önemli bulaş yolu hiç şüphesiz korunmasız cinsel ilişkidir.Ancak hastalık kan yoluyla veya anneden bebeğe gebelik esnasında da bulaşabilir.

Frengi, bulaştığı kişide hem kısa hem uzun vadede pek çok farklı sağlık sorununa neden olabilecek bir hastalıktır.Frengi cinsel ilişkinin yanında oral seks ya da öpüşme gibi farklı cinsel eylemlerden sonra da kişiden kişiye geçebilir.Hastalık tedavi edilmez ise merkezi sinir sisteminde,kalp damar sisteminde,karaciğer ve iskelet sisteminde telafisi mümkün olmayan kalıcı hasarlar yaratabilir.Doktor gözetiminde güçlü antibiyotikler ile çok ilerleme göstermeden tedavi edilmesi gerekir.

Frengi adı bile korkunç olan bu hastalık ciddiye alınmaz ve doktor kontrolünde tedavi edilmez ise sonuçları oldukça kötü olabilir. Seks işçileri tarafından çok hızlı taşınabiliyor. Kiminle yattığınıza dikkat edin.

7-AIDS

Acquired Immuno Deficiency Syndrome isminin kısaltması olan AIDS.Dilimize Yetersiz Bağışıklık Sistemi Sendromu olarak çevrilebilir.Dünyanın bilien en tehlikeli ve ölümcül hastalıklarından  birisidir.Ve henüz bilinen bir tedavisi yoktur. AIDS,HIV (Human Immune Deficiency Virus) adı verilen bir virüs nedeniyle ortaya çıkar. Hastalık kişiden kişiye cinsel yoldan geçer.Kişinin bağışıklık sistemine saldırır bu HIV virüsü ve sistemi çökertir.Bilinen bir tedavisi olmasına ragmen bu hastalar; iyi bir bakım ve düzenli ilaç kullanımı ile uzun yıllar koruma altında yaşayabilirler.

AIDS HIV virüsü tedavisi olmayan ve ölümcül olan hastalık. Milyonlarca insanda bulunan bu virüs bulaşıcı olmakla birlikte aynı zamanda öldürücü bir etkiye sahip. Vücudun tüm bağışıklık sistemini çökertiyor.

8-Hepatit B

Hepatit,kelime anlamı olarak karaciğer iltihabı demektir.Hepatit B karaciğeri tahrip eden son derece tehlikeli ve ciddi bir hastalıktır.Hepatit B virüsü kan,cinsel yol ve vücut sıvılarının(tükürük,salya vb) yakın teması ile bulaşıyor.Cinsel yolla bulaşmanın yanında kişisel kullanıma uygun cımbız,traş bıçağı,tırnak makası,dış fırçacı gibi pek çok eşyanın ortak kullanımından dolayıda bulaşabilir.Hepatit B doğum esnasında aneden bebeğe geçebilir.

Dünya’da 500 milyon, ülkemizde ise 0 milyon civarında insan Hepatit B virüsü taşıyor. Halsizlik,ateş,kusma,kas ve eklemlerde ağrı,karaciğer bölgesinde ağrı ve hassasiyet,deride kızarıklık veya sarılık gibi belirtileri olan hastalığa kan testi ile tanı ve teşhis konulabilir.Doktora gidilmemesi veya tedaviye başlanmaması durumunda hastalık siroz,karaciğer yetmezliği,karaciğer kanseri ve allah korusun ölüm gibi çok ciddi sonuçlar doğurabilir.

Bunlara ek olarak yazımızda detaylarını veremedigimiz;Molluskum Kontagiozum, Mikoplasma ve Ureaplasma Enfeksiyonları, LGV(Lenfogranuloma Venereum) ve Kasık Biti gibi pek çok cinsel yolla bulaşan hastalık bulunuyor. Kiminle seks yaptıgınızı önemseyin.

Hepatit B cinsel yolla bulaşan bir başka hastalık ancak bu hastalık aynı zamanda kan, tükürük ve salya ile de bulaşabilir. Kişisel eşyalarınızın başkaları tarafından kullanımında dikkat edin, özellikle iç çamaşırınızı, mayonuzu, bikininizi ve banyo havlunuzu kimseyle ortak kullanmayın .

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklardan Korunmak İçin ;

Cinsel yolla bulaşan yukarıda sıralamadığımız veya yazımızda ismi geçmeyen onlarca hastalıktan korunmak için mutlaka etkili korunma yöntemi olan kondom/prezervatif kullanabiliriz. Prezervatif kullanımı dışındaki diğer doğum kontrol yöntemleri hastalıklara karşı sizi ya tamamen korumasız bırakır ya da kısmen koruyabilir. Bu sebeple cinsel partneriniz ile cinsel birleşme yaşamadan önce mutlaka bu konuları konuşmalısınız. Cinsel partneriniz ile birlikte zaman ve mekan ne olursa olsun kendi hayatınız için mutlaka korunmalısınız. Aksi halde ciddi sağlık sorunları yaşayabilirsiniz. Prezervatif kullanımı ile birlikte diğer bi etkili yöntem de çok eşli cinsel hayattan ziyade tek eşli bir cinsel hayatınızın olmasıdır. Bana bir şey olmaz demeyin, olur!..Dikkat

Tüm cinsel ilişki yoluyla bulaşan hastalıklardan korunmanın en basit ve ucuz yolu prezervatif kullanmaktır. Sağlıklı bir cinsel hayat için kondom veya prezervatif kullanımı önemli. Aksi halde ciddi bulaş riski altındasınız demektir. Korunmadan ilişkiye girmeyin. İlişkiden değil mikroplardan korunacaksınız

MobilDost arkadaşlık platformu olarak sizi de üyelerimiz arasına bekleriz. Hemen üye olmak için bu linki tıklayabilirsiniz.

Kontrol Ediniz

14 şubat sevgililer günü

Aşkın Evreleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

14 Şubat Sevgililer Günü Sohbetleri Aşkın evreleri hakkında bilinmesi gerekenler. Haftaya 14 Şubat Dünya Sevgililer …

Sevginizi göstermek için nasıl öpersiniz

Sevginizi Göstermek İçin Nasıl Öpersiniz?

Öpüşelim mi? Sevginizi göstermek için nasıl öpersiniz? Öpüşmek bir tür iletişim şeklidir. Ancak yıllardır öpüşüyor …

İlişkide teknolojiden nasıl faydalanırsınız

İlişkinize Faydalı Olabilecek Teknolojiler

İlişkinize Faydalı Teknolojiler İlişkinize faydalı olabilecek teknolojiler…Yaşadığınız ilişkiye hangi teknolojinin ne gibi yardımı veya katkısı …

partnerine karşı ilgisini kaybeden kişiler

Partnerine Karşı İlgisi Azalan Kişiler

Sevgilisine İlgisi Azalanlar Partnerine karşı ilgisi azalan kişiler. Bu yazımız daha çok sizin için MobilDost …