Fetiş
Fetişizm hepimizin içinde az veya çok bulunuyor;Birçok kadında ve erkekte az yada çok bir “fetiş”e karşı ilgi bulunduğuna dikkat çeken uzmanlar, bunun normal cinsel yaşamı etkilememesi durumunda sorun olmadığını ifade ediyorlar.
Fetişizm, cinsel heyecan veren herhangi bir nesneyi, bir kişiyi değil kişinin bir parçasını veya kişiyle ilgili bir nesneyi temsil eder. Yani kişi bir bütün halinde kadını kabul etmiyor, kadını parçalara ayırarak kadının bir parçasına odaklanıyor. Daha çok erkeklerde görülen bu bozukluk cinsel sapkınlıklar arasında yer alıyor.
Fetişlerin cinsel haz ya da cinsel doyum amacıyla kullanılışları farklıdır. Fetişi koklama, öpme onunla mastürbasyon yapma şeklinde olabilir. Bu kısa tanımlamadan sonra gelin siz değerli MobilDost okuyucuları ile birlikte fetişizm nedir, nasıl olur, çeşitleri nelerdir gibi bütün detaylarına bakmaya çalışalım. Siz ne kadar fetişistsiniz? Bunu anlamak için hemen MobilDost eğlence dünyasına buradan giriş yapabilirsiniz.
Fetişizm Nedir?
Fetişizm DSM V’e (2013) göre “Fetişizm Bozukluğu” adıyla, Cinsel Sapkınlık (Parafili) Bozukluğu başlığı altında yer almaktadır. En az altı aylık bir süre boyunca, davranışlar, düşlemler ya da itkiler olarak kendini gösteren, cansız nesneleri kullanmaktan, hayal etmekten veya cinsel organları dışındaki vücut bölgesine/bölgelerine yani bütünün parçasına özel olarak odaklanmaktan, tekrarlayıcı bir biçimde cinsel olarak aşırı uyarılma olarak tanımlanır.
Freud’a göre fetişizm normal cinselliği yaşayan öznenin kendisi ile ilişkili olan ancak cinsel amacıyla uygun düşmeyen bir şeye yerini bırakması olarak tanımlanmıştır. Çocukluk döneminde yaşanan cinsellikle bağlı bir korkma cinsel organların zayıflığı ile bir araya geldiğinde birey normal kabul edilen cinsel amaçtan uzaklaşır ve bunun yerine cinsel arzusunu yönelteceği bir başka şey aramaya başlar. Freud 1938 yılındaki makalesinde ergenlik dönemine girmiş olan bireyin çocuklukta yaşadığı cinsel korkutma barındıran ve cinsel gelişimle beraber bastırılmış olan libidonun tekrar ortaya çıkması ile fetiş nesnesinin belirlendiğini söylemiştir.
Parafilik alanlarda ve bu tarz vakalarda bu durum daha belirgin olarak ortaya çıkmaktadır. Görüyoruz ki, fanteziler sadomazoşistik davranışta kritik rol oynar. Yaygın bilinen tercihlere göre bu tarz fanteziler: sert patron,hemşire, doktor, polis, metres, efendi, köle, uşak, çırak ya dazoofili ögelerin olduğu şekillerde karşımıza çıkmaktadır. Diğer yandan anne oğul baba kız gibi ebeveyn çocuk ilişkisinin bulunduğu fanteziler, fetişizmin de çocukluk döneminde bastırılmış olan libidonun başka bir alanda kendini var etmesine ilişkin gösterge olarak karşımıza çıkmaktadır.
19. Yüzyılda yaşamış olan psikolog Alfred Binet cinsel fetişi cansız bir nesne ya da bedenin bir parçasına tahrik unsuru olarak kişi tarafından algılandığına ilişkin bir açıklama yapmıştır. Freud’a göre fetişizm ise cinsel amaca yönelik fonksiyonu olmayan nesnenin cinsel amaca yönelik yer değişimini göstermektedir. Freud fetişizme ilişkin açıkladığı nedensellik sürecinde erkek cinsel organını fetiş nesnesine ikame olarak yer değiştiğini ifade etmiştir. Psikanalitik teori anneye duyulan ya da birincil bakım veren kadına duyulan aşırı sevgi ve sahiplenme gibi duygularla başlayan, duyguların içgüdüsel biçimde yoğun sevgi nesnesine doğru dönmeye başlar. Ancak bu yoğun sevgi ile beraber oğlan çocuğun özdeşim kurmaya çalıştığı anneyle kendini kıyaslarken penis yoksunluğunu fark eder.
Bir annenin sahip olması gerektiğini düşündüğü penisin yoksunluğu konusunda yaşadığı gerçekliği kabul edememesi fetişizmin temelinde olan en belirgin süreçtir. Bu süreçte yaşanan yasak arzu çocuğun, babası tarafından cezalandırılacağını ve tıpkı annesi gibi iğdiş edileceğine ilişkin bir düşünceyi ortaya çıkartmaktadır.Yaşanan bu korku ve annesinin penisinin olmadığı gerçeği içgüdüsel bir çatışma yaşanmaya başladığı noktadan bilinçaltı bir uzlaşı sağlar.
Bu orta yol annenin penisi yerine bir başka nesnenin var oluşudur, dolayısı ile çocuğum annesine yönelik arzusu ve kurduğu özdeşim annesinin penisi yerine kabul ettiği nesneye karşı seksüel bir ilgi doğuracaktır. Cinsel nesnenin yerini alan ve genellikle bedenin cinsel amacına uygun olmayan bölümler ki bunlar daha çok uzun yıllardır saçlar ayaklar el gibi bazen ayak bileği gibi bütünün bir parçası olarak seçilmektedir ve penis gibi bir uzantıyı çağrıştıran vücut bölümleri tercih edilmektedir.
Diğer taraftan fetişist in arzuladığı nesneler kıyafet parçaları da olabilir, bunlar bazen sadece materyalden dolayı bazen nesnenin şekli veya kesimi ile ilişkili olabilir. Örneğin deri kendi başına hangi kıyafet parçası olursa olsun fetişizmi arzu nesnesi haline gelebilirken, diğer taraftan bazen sadece iç çamaşır şeklinde kesilmiş bir deri parçası arzu nesnesi haline gelebilmektedir.Freud’un fetişizm kuramına göre bastırılmış olan ve başka nesne ile yer değiştirilmiş arzuların tek sahibi erkektir. Fetişizm sadece erkeğe özgü kabul edilen, kadınların dâhil olamadığı ve erkek dünyasında özdeşleşmiş sıra dışı davranış örüntüleri olarak kabul edilmiştir.
Röntgencilik
20. yüzyılın başlarına kadar yapılan birçok çalışma cinsel sapkınlık ile ilişkili olan her arzuyu erkek cinsiyetinin bir parçası olarak kabul etmektedir. Yapılan çalışmalar, yazılan metinler, mektuplar, romanlar ve eski bazı adli kayıtlar bize fetişizmi, sadomazoşizmin, röntgenciliğin, kısacası parafililerin hep erkekler tarafından gerçekleştirildiğini göstermektedir. Bu sebepten dolayı çok uzun bir süre fetişizm sadece erkeğin sahip olduğu bir bozukluk olarak kabul edilmekteydi. Günümüzde yapılan çalışmalarda ise kadınlarda da farklı fetişlerin var olduğu ortaya çıkmaktadır. Ancak yaygınlık olarak Erkeklerde daha sık ve daha çok görülmektedir. Bu yazımızı okuduktan sonra dilerseniz Arabada Seks başlıklı yazımızı buradan okuyabilirsiniz.
Fetişizm Çeşitleri
- Ayak Fetişi
En yaygın fetiş türü olarak bilinen ayak fetişi, ayağın birçok bölümüne duyulan cinsel çekimdir. Bu fetişe sahip kişiler haz alacaklarını düşündükleri ayakları öpmek, yalamak, koklamak gibi durumları hayal eder veya uygulamaya dökmek ister. Erkekler arasında yaygın bir fetişizm türüdür. Kesin olmamakla birlikte, yapılan bir araştırmada erkeklerin %1.14’ünün ayak fetişine sahip olduğu ortaya çıkmıştır.
- Aksesuar Fetişi
Karşı cinsin veya cinsel nesnenin diş teli, şapka, gözlük, araba, oyuncak gibi daha birçok aksesuara sahip olması şartı gözetilir. Bu fetişin özü karşıdaki kişi üzerinde bulunan nesnelerin kişiyi cinsel olarak uyarmasından geçer.
- Irk Fetişi
Cinsellikte geçerli olan bu fetişizm tarzı, karşı cinsin deri rengi, göz rengi, yüz şekli gibi etkenlerin gözetildiği bir fetiş tarzıdır.
- Nekrofili Fetişi
Cinsel yönelim bozukluklarından biri olan ve cinsel ihtiyaçlarını karşılamak için cinayet işleme yoluna kadar uzanabilen bir fetiş türüdür. Ayrıca bilinen seri katillerin birçoğunda nekrofili hastalığı bulunmaktadır.
- Balon Fetişi
Başkalarının balon şişirmesini cinsel haz olarak algılanmasıdır. Poppers denilen yöntem ile balonun rengi, kokusu ve şişmesi ile tahrik olunmasıdır. Balonun aşırı şişirilmesi sonucu oluşan patlamayla ile birlikte kişi, bu evrede orgazm yaşamaktadır.
- Obez Kadın Fetişi
Şişman kadınlara duyulan haz ve bu kadınlara beslenen aşırı miktardaki cinsel yönelim.
- Üniforma Fetişi
Özellikle belli bir mesleğe ait üniforma giyilmesi durumunda ortaya çıkan bir fetiş türüdür. (Asker, hemşire, doktor, polis vb.)
- Gıdıklama Fetişi
Gıdıklanan insan görme veya gıdıklanmadan haz duyan kişilerde olan fetiş türüdür.
- Facesitting Fetişi
Kişinin kalçasıyla partnerinin üstüne oturmasıyla duyulan haz ve fetiş türüdür.
- Yiyecek Fetişi
Birçok farklı yiyeceğin vücutla temas etmesiyle oluşan bir fetiş türüdür.
- Koku Fetişi
Koku yoluyla kurulan bir cinsel haz. (Ter, âdet, idrar, kadın çamaşırları vb.)
- Deri Fetişi
Gerçek deriden oluşturulmuş eşyalara duyulan cinsel gerilim.
- Sakatlık Fetişi
Fiziksel aksaklığı veya sakatlığı olan kişilerle cinsel birleşme isteği oluşturan bir fetiş türüdür.
- Ses Fetişi
Ses yoluyla kurulan bir cinsel haz alma durumu, özellikle telefon konuşmalarında karşıdaki kadın sesinden etkilenme, tahrik olma halidir. . (Telefon konuşması, canlı sohbet, telefonda sohbet, tv programları, vb.)