Çarşamba , 24 Nisan 2024

34 İSTANBUL Karlar Altında

İstanbul karlar altında, bu sabah erken saatlerde başlayan kar yağışı Cuma,Cumartesi ve Pazar günü devam ediyor olup Pazartesi günü şiddetini azaltması bekleniyor..Dün itibariyle alınan tedbirler kapsamında kentte faaliyet gösteren tüm özel ve devlet okulları 10 Mart 2022 Perşembe gününden itibaren 14 Mart 2022 Pazartesi gününe kadar tatil edildi. Ayrıca tüm kamu kuruluşlarında çalışan kişiler idari izinli sayılacak. Ayrıca tırların şehre giriş ve çıkışları da yasaklanmış durumda.

Kısacası Ocak ayı sonunda yaşanan kar felaketinden sonra kamu otoritesi ve yöneticiler ders almış olmalı ki bu sefer kar yağışı başlamadan  gerekli tedbirleri aldılar. Özel sektör iş yerleri de kamu kuruluşları gibi uzaktan gelen veya toplu taşıma kullanan, sağlık problemi olan personellerinin bugün işe gelmemesini uzaktan çalışmasını sağladılar. Bu sebeple sabah saatlerinde köprülerde çok trafik olması gerekirken bu sabah tam tersi köprülerde trafik yoktu, ayrıca şehir içinde de normal dışı çok az bir araç trafigi söz konusu.

Yoğun kar yağışı tüm Marmara bölgesinde etkisini gösteriyor. İstanbul, Tekirdağ, Bursa, Kocaeli, Adapazarı, Bilecik illeri yoğun kar yağışı altında. Araç sürücüleri yola çıkarken mutlaka kış lastikleri olan araçlar ile çıkmalılar.

İstanbul’da Kar Yağışı Bir Başkadır

Bu sabah erken saatlerde karadeniz üzerinden marmara bölgesine ve İstanbul semalarına giriş yapan soğuk hava İstanbul’da kendisini yoğun kar yağışı olarak gösterdi.Bugün yağış yarinden daha az olacakmış.Ancak şimdiden ara yollar ve çatılar tamamen karla kaplandı ki biz bu yazıyı yazarken saat:08:54 idi.Muhtemelen akşama kadar kar yağışı kesintisiz devam ederse akşa iş çıkışı trafik ve insanların evlerine varmaları oldukça zorlu olacaktır.Şu saat itibariyle İstanbul boğazı iki yönlü olarak görüş mesafesinin azalmasından dolayı gemi geçişlerine kapatılmış durumda.

Rusya ve Ukrayna arasında başlayan savaşında etkisi ile petrol ve enerji fiyatlarında yaşanan olağanüstü artışlarında etkisiyle bu soğuk kış günlerinde  evimizde ısınırken, kombimizi az yakmak ay sonu gelecek faturayı düşünerek ısınmak durumundayız. Eski bir hava durumu sunucusunun dediği gibi  havalar nasıl olursa olsun, sizin havanız hep iyi olsun…

İstanbul’un  yeni bir soğuk hava dalgasıyla karşı karşıya kaldığı bu günlerde Meteroloji Genel Müdürlüğü, kent için Turuncu alarm verdi.10 Mart 2022 yani bugünden itibaren kuvvetli yoğun kar yağışlarının poyraz fırtınasının ve kuvvetli soğuk hava dalgasının etkili olabileceği açıklandı.Aynı zamanda İstanbul ve Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan yapılan bazı seferlerde  hava muhalefeti sebebiyle iptal edildi.

İSTANBUL’UN EN SOĞUK KIŞLARI

4 Mart 1987 Kışı

4 Mart 1987 gecesi İstanbul’da yağmaya başlayan yoğun kar, yaklaşık bir ay boyunca etkisini hiç durmadan sürdürdü. O tarihte de balkanlardan gelen kar yüksek kesimlerde dört metreyi geçti. Hava sıcaklıkları bir gecede dokuz dereceden eksi dört dereceye kadar düştü. 2 hafta boyunca okullar kapalı kaldı, kamu ve özel sektör çalışanları iş yerlerine gidemedi.

Bugünlerde olduğu gibi(doğalgaz,benzin,elektrik) o yıllarda da  tüp, odun, kömür ve ekmek fiyatlarına zam geldi. belediye hizmetleri aksarken elektrikler ve sular kesildi. Atatürk Havalimanı trafiğe kapandı. Kar fırtınası 14 Mart 1987’de bitmesine rağmen karların erimesi yaklaşık bir ayı buldu. Tarihe 87 kışı diye geçen bu yoğun kar yağışlı dönemde ne tesadüf ki 14 Mart’ta bitmiş. Oysa cemre havaya,suya ve toprağa Şubat ayında düşmüş oluyor. Bugün için yaşanan kar yağışının da aynı 87 kışında olduğu gibi olacağı ifade ediliyor.

6 Ocak 1929 Kışı

6 Ocak 1929 tarihinde gece yarısı başlayan çok şiddetli fırtına ve kar yağışı 55 gün devam edecek bir afetin habercisiydi. Kısa sürede İstanbul’u etkisi altına alan kar maddi hasarlara neden oldu. Odun ve kömür fiyatlarına zam yapıldı. 21 Ocak 1929 tarihinde Tatavla’da (Kurtuluş) Aya Dimitri Kilisesi’nde yangın çıktı ve yangın hızla diğer evlere sıçradı. Yangını söndürecek su bulunamaması ve sert hava koşulları nedeniyle 500 ev yandı. 2 Şubat 1929’a gelindiğinde vapur ve tren seferleri yapılamadı. Bostancı, Erenköy ve Beykoz gibi şehrin uzak semtlerinde hayat durdu.

Cenazeler günlerce kaldırılamadı. Aç kalan kurtlar Beşiktaş’a indi ve mahallelerde dolaşmaya başladı. Buzlanma nedeniyle kazalar meydana geldi ve Haliç sahilinde sekiz santimlik buz tabakası oluştu. Dönemi anlatanlar yoğun kar yağışı nedeniyle cenazelerin gömülemediğini ve ertesi gün gömülmek üzere mezarlıkta bırakılanların da kurtlar tarafından zarar gördüğünü yazıyor.

İstanbul Boğazını Buzlar Kaplamış

1 Mart 1929 tarihinde gece yarısından sonra İstanbul Boğazı’na büyük buz kütleleri hâkim oldu. Boğaz ve limanda on metre genişliğinde ve üç metre kalınlığında iri buzlar görüldü. Kar yağışları 12 Mart’a kadar devam etti.Bu 1929 kışında İstanbul Boğazı ve Haliç’in belirli noktaları Tuna Nehri’nden koparak gelen buz kütleleri kaplamıştır.Yoksa yağan yoğun kar yağışından dolayı deniz suyu donmamıştır.Pek kaynakta İstanbul Boğazı donmuş gibi yansıtılıyor gerçek ise Tuna Nehrinin donması sonucu oradan kopan buz parçlarının Marmara Denizi’ne gelmesi ve boğazda sıkışması sonucu sanki boğaz buzla kaplanmış gibi bir görüntü oluşmuştur.

istanbul
İstanbul Boğazını 1929 kışında buzlar kaplamıştı

Hatta rivayettir ki insanlar buzlar üzerinde yürüyerek boğazı karşıdan karşıya geçmişlerdir. Yukarıda buna ait bir görsel görebilirsiniz.

Bazı semtlerde kar kalınlığı 4-5 metreye kadar ulaşmış.

Bu tip bir durum şimdi oluşsa bizim için ciddi felaket olur.

Bu Soğuk Havada Bir Sıcak Sohbet

İstanbul’da kar yağışı bir başkadır. Böyle soğuk ve yağışlı havada şayet işe veya okula gitmeniz gerekmiyor evde kalıyorsanız evinizde sıcak ise kar yağışını izlemek çok keyifli olacaktır. Bir sıcak çay veya kahve eşliğinde saatlerce kar yağışını izleyebilirsiniz. Çayın kahvenin yanında birde sıcak ve samimi sohbetler olursa kar yağışı keyfi harika  olur. Hiç şüphe yok ki imkanı olanda kayak merkezlerine kaçıp çoktan kaymaya başlamıştır. Okullar tatil olunca çoçuklar da sokak aralarında kızak ile kaymaya başlamışlardır. Kar topu  oynamaları, kardan adam yapımları başlamıştır bile.

Karın, kışın keyfini çıkarın…Evde yalnızsanız ve canınız sıkılıyor, sohbet etmek için birilerini arıyorsanız MobilDost Türkiye’nin gerçek arkadaşlık platformunda yüzlerce kadın üyemiz yeni arkadaşlıklar kurmak, sıcak ve canlı sohbet etmek, seni yakından tanımak, yalnızlığına ortak olmak için aramanı bekliyorlar…Bu soğuk kış günlerinde ısınmak için, durma hemen sende arasana. Hava soğuk ve kar yağışlı olabilir ama sizin sevginiz, aşkınız hep sıcak olsun. Kış aşkları bir başka olur tadını çıkarın. Karın en sıcak yanı yeni arkadaşlıklar kurmanız olacaktır.

Kontrol Ediniz

14 şubat sevgililer günü

Aşkın Evreleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

14 Şubat Sevgililer Günü Sohbetleri Aşkın evreleri hakkında bilinmesi gerekenler. Haftaya 14 Şubat Dünya Sevgililer …

Sevginizi göstermek için nasıl öpersiniz

Sevginizi Göstermek İçin Nasıl Öpersiniz?

Öpüşelim mi? Sevginizi göstermek için nasıl öpersiniz? Öpüşmek bir tür iletişim şeklidir. Ancak yıllardır öpüşüyor …

İlişkide teknolojiden nasıl faydalanırsınız

İlişkinize Faydalı Olabilecek Teknolojiler

İlişkinize Faydalı Teknolojiler İlişkinize faydalı olabilecek teknolojiler…Yaşadığınız ilişkiye hangi teknolojinin ne gibi yardımı veya katkısı …

partnerine karşı ilgisini kaybeden kişiler

Partnerine Karşı İlgisi Azalan Kişiler

Sevgilisine İlgisi Azalanlar Partnerine karşı ilgisi azalan kişiler. Bu yazımız daha çok sizin için MobilDost …