Perşembe , 25 Nisan 2024

06 ANKARA Gezilecek Yerler Gidilecek Mekanlar

06 Ankara  Gezilecek Yerleri Gidilecek Mekanları

06 Ankara gezilecek yerler gidilecek mekanlar. Ankara şehrimizde gezilecek tarihi mekanları ve yemek yemek, bir şeyler içmek için gidilecek olan mekanların listesini yaparken hangi mekanları yazmalı? Bu yazı özelinde sadece kendi Ankara seyahatlerimde elde ettiğim tecrübelerimi  değil çevremin de bu konuda ki öneri ve tavsiyelerini dikkate alarak yazmaya çalıştım.  Özellikle İstanbul ve İzmir ile karşılaştırıldığın da Ankara’nın, atmosfer açısından daha soğuk, gezilecek yerler açısından kısıtlı seçeneklere sahip bir kent olduğu düşünülüyor. Ancak ben bu görüşe kesinlikle katılmıyorum. Ankara gezilecek görülecek yerleri  bakımında oldukça Zengin bir kentimiz. Evet denizi yok ama deniz dışında görülecek çok yeri var. Sonuç olarak ülkemizin başkenti burası. Siz değerli MobilDost okuyucuları için bu şehri kısaca anlatmaya çalışıyor olucaz.

Zira hazırlamış olduğum Ankara gezilecek yerler listesi aracılığıyla fark edebileceğiniz üzere kültürel zenginliği ve kendine özgü eğlence yaşamı ile öne çıkan başkentimiz, gerek müzeleri gerekse de tarihi mekânlarıyla görülmeyi fazlasıyla hak ediyor. Gece hayatını da ayrıca deneyimlemenizi öneririm. Gece başka gündüz başka güzel bir şehir Ankara.

Ankara gezilecek yerler rehberinde başkentte gezip görülmesi gereken tüm önemli yerleri detaylıca anlatacağım ama öncesinde şu konulara dikkat:

Ankara’da nerede kalınır?

 Kavaklıdere, Kızılay, Ulus ve Hamamönü şehirde konaklama yapabileceğiniz en güzel yerlerden.

Bu yazımızda Ankara’da gezip görülmesi gereken en popüler 11 nokta hakkında detaylıca bilgiler vereceğim. Ancak öncesinde sizlere anlatacağım ilk 10 yerin listesini vermek istiyorum.

  • Ankara Kalesi
  • Hamamönü
  • Anadolu Medeniyetleri Müzesi
  • Rahmi M. Koç Müzesi Ankara
  • Anıtkabir
  • Etnografya Müzesi
  • Kızılay Meydanı
  • Tunalı Hilmi Caddesi & Kuğulu Park
  • Ulucanlar Cezaevi Müzesi
  • Kurtuluş Savaşı Müzesi (Birinci Meclis)
Ankara kalesi gezilecek yerlerin başında gelen tarihi bir mekan, gezdikten sonra mutlaka bir yorgunluk kahvesi içebilirsiniz.

1. Ankara Kalesi

Kim tarafından ve ne zaman inşa edildiği konusunda herhangi bir kaynağa ulaşılamamış olan Ankara Kalesi, bünyesinde çeşitli uygarlıklardan izler barındırıyor.

Elde edilen bulgulara göre kale, Galatlar’ın kente yerleştiği dönemde tüm kudreti ile ayaktaymış. Bu topluluğun ardından bölgede hâkimiyet kuran Romalılar zamanında Ankara, kalenin dışına taşacak şekilde genişlemiş. Bizanslılar ise dış kaleyi inşa ederek kentin savunmasını güçlendirmiş.

Kent manzarasının keyfini sürmek isteyen gezginler için Ankara gezilecek yerler listesine eklenebilecek en iyi seçenekler biri konumundaki askeri yapı, Selçuklu ve Osmanlı’nın Anadolu’da hâkimiyet kurduğu dönemlerde de önemini korumuş.

Günümüzde kafeler ve hediyelik eşya dükkânlarıyla çevrili kale, manzarası dışında tarih kokan sokaklarındaki yapılarla da gezginlerden ilgi görüyor.

Ankara Hamamönü eski evlerden oluşan tarihi yapısı ile son derece mistik ve samimi bir yer, mutlaka gezilmesi görülmesi gereken bir yer.

2. Hamamönü

Ankara Kalesi’ni gezerken kente özgü sivil mimariye dair az da olsa fikir sahibi olabilirsiniz. Ancak bu konuda en güzel örnekleri Hamamönü ziyaretiniz sırasında inceleme şansı bulabilirsiniz.

Altındağ Belediyesi’nin yürüttüğü hummalı çalışmalar sonucunda kente geri kazandırılan yerleşim bölgesi, 19. yüzyıldan kalma 250 yapıya ev sahipliği yapıyor.

Bölgenin adının, II. Murad’ın kadı askeri Celalettin Karacabey tarafından yaptırılan külliyede bulunan hamamdan geldiğine inanılıyor.

Hala varlığını koruyan bu yapıya ek olarak zarif saat kulesini, Mehmet Akif Kültür Evi’ni, Tacettin Camii ve Külliyesi’ni bölgeye dair gezi planlarınıza dâhil edebilirsiniz. (Muhsin Yazıcıoğlu’nun kabri Tacettin Dergahı’nda yer alıyor…)

Hatta dilerseniz birçok Ankaralı’nın hafta sonları yaptığı gibi sabah erkenden bölgeye gidip keyifle kahvaltı yapabilirsiniz. Yerel halk ayrıca yaz aylarında Kabakçı Konağı’nda yer alan açık hava sinemasına da bir hayli ilgi gösteriyor.

3. Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Rotanızı Hamamönü’ne çevirmeden önce Ankara Kalesi’nin asırlara meydan okuyan surlarının güneydoğu tarafında bulunan Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni ziyaret etmenizi öneririm.

Kültürel tesis, Atpazarı semtinin en çok ziyaretçi çeken cazibe merkezlerinden biri olmasını bünyesinde barındırdığı eşsiz koleksiyonlara borçlu.

1921 yılında komşusu olduğu askeri yapının Akkale isimli burcunda “Eti Müzesi” adıyla faaliyet göstermeye başlayan müze, Paleolitik Çağ’dan itibaren Anadolu’da egemenlik kurmuş uygarlıklara odaklanıyor.

1940 yılında Kurşunlu Han ve Mahmut Paşa Bedesteni’nde konuklarını ağırlamaya başlayan kültürel tesiste, Antalya yakınındaki Karain Mağarası ile Çatalhöyük, Alacahöyük, Burdur Hacılar gibi önemli kazı alanlarından getirilen tarihi eserler sergileniyor.

Ankara Rahmi Koç müzesi İstanbul’da bulunan müzeden oldukça farklı eserlerin sergilendiği bu alanda görülecek çok sayıda eser bulunuyor.

4. Rahmi M. Koç Müzesi Ankara

Atpazarı semtinde ziyaret edilebilecek bir diğer keyif dolu cazibe merkezi ise Rahmi M. Koç Müzesi. 2005 yılında açılışı gerçekleştirilen kültürel tesis, başkentimizin sanayi temalı ilk ve tek müzesi olma özelliği taşıyor.

Mustafa Kemal Atatürk’ün eşyalarına da yer verilen müze, en az koleksiyonları kadar ilgi çeken Çengelhan ve Safranhan’da faaliyet gösteriyor.

Kanuni zamanından kalma Çengelhan, 2003-2005 yılları arasında gerçekleştirilen çalışmalar sayesinde eski görkemini kazanmış. 1511’de inşa edilmiş Safranhan içinse benzer proje, 2012’den 2016’ya kadar sürdürülmüş.

Vehbi Koç Dükkânı, müzenin en çok ilgi gören kısmı olarak anılıyor. Merhum sanayicinin çocukken yaz aylarında çalıştığı dükkânın ardından gemi ve tren maketleriyle dolu İsmail Amca Atölyesi’ne geçebilirsiniz.

Siz de benim gibi buharlı makinelerin işleyişini merak edenlerdenseniz, Model Makine Atölyesi’nde keyif dolu anlar yaşayacağınızdan eminim.

Anıtkabir ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgahı, sadece burayı görke gezmek için gelmelisiniz bu şehre.

5. Anıtkabir

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgahı olan Anıtkabir, Ankara gezilecek yerler listelerine eklenebilecek en önemli mekânların başında geliyor.Kurucu liderimizin mezarının bulunduğu bu kutsal mekan özel günler dışında da ziyaretçiler için açık tutuluyor.

Mimari harikası yapı kompleksinin inşası, düzenlenen yarışma kapsamında milli duyguları yansıtma şeklinden dolayı uygun görülen Prof. Dr. Emin Onat ve Doç Dr. Ahmet Orhan Arda’nın projesine bağlı kalınarak 1944-1953 yılları arasında gerçekleştirilmiş.

Barış Parkı ve Anıt Bloku isimli iki ana bölümden oluşan kompleks, 2. Ulusal Mimarlık döneminin en güzel örneği olarak nitelendiriliyor.

Aslanlı Yol’dan giriş yaparak ziyaretinize başlamanızı önereceğim Anıtkabir’de karşınıza çıkacak her bir kule, farklı ulusal değerleri temsil edecek şekilde tasarlanmış. Aslanlı yolun özel mimarisine ilişkin olarak yapılan yerdeki taştan aslan figürlerine kadar kullanılan her mimari eserin derin bir anlamı ve önemi var. Anıtkabir ve aslanlı yolun mimari özellikleri ve anlamlarını ayrıca internet üzerinden araştırıp merak edenler okuyabilirler. 23 Nisan bayramında ziyarete gelebilirsiniz.

Yolun sonunda sizleri bekleyen Tören Meydanı’nda; Atatürk ve Türk Devrimi Kütüphanesi, Anıtkabir Atatürk Müzesi, Sanat Galerisi ile İsmet İnönü’nün mezar alanı bulunuyor. Asıl göz kamaştırıcı detaylarsa mozolenin içerisinde yer alıyor.

6. Etnografya Müzesi

Anıtkabir’in inşası tamamlanana kadar Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşının yerleştirildiği Etnografya Müzesi, Anadolu Türk kültüründe yüzyıllar içerisinde yaşanan değişimlere ışık tutuyor.

Namazgâh Tepesi’nde yer alan kültürel tesisin temelleri, 1924 yılında ortaya atılan, başkentte Türk kültürünü geniş kitlelere tanıtan bir müze kurulması fikrine dayanıyor.

1930 yılında halkın ziyaretine açılan müzede, gezginleri İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica’nın imzasını taşıyan Atatürk heykeli karşılıyor.

Heykeli inceledikten sonra merdivenleri çıkıp kubbe altı holünde ilerledikten sonra tesisin 11 sergi alanın bulunduğu iç avluya ulaşabilirsiniz.

Sergi alanlarında, farklı yörelere özgü giyim tarzlarından halı ve kilim işlemeciliği gibi el sanatlarına kadar birçok farklı konu hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Kızılay meydanı şehrin en önemli en büyük ve en işlek meydanı olan burası şehrin, sosyal hayatın kalbidir.

7. Kızılay Meydanı

Ankara’da gündelik yaşamın en önemli merkezlerinden biri olan Kızılay Meydanı, alışveriş tutkunlarının hoşuna gidebilecek sayısız mekâna ev sahipliği yapıyor.

Gece hayatı açısından renkli Sakarya Caddesi ile her daim hareketli Karanfil Sokak’a yakın konumdaki meydan, adını bir zamanlar yanı başında olan Kızılay’ın genel merkez binasından alıyor. Bu binanın yerinde şimdilerde bir alışveriş merkezi yükseliyor.

Toplu taşımanın da kalbi olarak nitelendirilen meydan çevresinde soluklanmak için tercih edebileceğiniz birçok kafe bulunuyor. Ancak mola esnasında bir yanda da gözlem yapmak isterseniz, meydanın en özel noktalarından sayılan Güven Park’a yönelebilirsiniz.

Kuğulu park şehrin en bilindik merkezi noktalarından, pek çok ilk buluşma, ilk el ele tutuşma, ilk öpüşme burada olur. Park adını içerisinde yaşayan kuğulardan alıyor.

8. Tunalı Hilmi Caddesi & Kuğulu Park

Konu sosyalleşmek ve alışveriş yapmak olduğunda, Tunalı Hilmi Caddesi’ni asla unutmamak gerekiyor. Adını yenilikçi düşünceleri ile tanınan ve TBMM’de üç dönem milletvekilliği yapmış Tunalı Hilmi Bey’den alan cadde boyunca eğlence mekânları ve çeşitli markalara ait mağazalar sizleri bekliyor. Yeme-içme açısından cazip fırsatları ise caddeye açılan ara sokaklarda bulabilirsiniz.

Tunalı Hilmi Caddesi’nin üst kısmında yer alan Kuğulu Park’a ise ayrı bir parantez açmanın doğru olacağını düşünüyorum. Çünkü bu şirin ve huzur dolu park, kentin kalbinde zaman geçirilebilecek en güzel yerlerden bir tanesi.

Özellikle fotoğraf çekmek isteyen gezginleri çeken parkın ismi, Viyana Belediyesi’nin hediye ettiği kuğulardan geliyor. Sokak lezzetlerinden hoşlananlar için ideal seçeneklere ev sahipliği yapan yeşil alanın şu anki sakinleri ise Pekin’den gelmiş.Kuğulu parkta mutlaka iki adet Ankara simiti alın birini kendiniz yerken diğerini de havuzda yüzen kuğulara verebilirsiniz.

Ankara Beypazarı mutlaka gezilmesi gereken bir yer. Tarihi evleri ile Safranbolu’yu andıran Beypazarı son derece keyifli huzur dolu bir yer.
Ulucanlar cezaevi müzesi; 1925-1960 yılları arasında aktif olarak faaliyet gösteren cezaevinde pek çok tanınmış kişi hapis yatmış. Bugün bu mapushane müze olarak işlev görüyor ve ziyaretlere açık. O günün tutuk evi bugünün müzesi olmuş.

9. Ulucanlar Cezaevi Müzesi

Siyasi tarihimize damga vurmuş birçok hazin olayın yaşandığı Ulucanlar Cezaevi Müzesi, 2009-2010 yılları arasında gerçekleştirilen yenileme çalışmalarının ardından ziyarete açılmış.

1925-1960 yılları arasında faaliyette olan Ulucanlar ya da resmi adıyla Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi’nde, 68 Kuşağı’nın simge isimleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan ve 1980 İhtilali’nin ardından Necdet Adalı, Mustafa Pehlivanoğlu idam edilmiş. Yaşar Kemal, Nazım Hikmet ve Cüneyt Arcayürek gibi birçok önemli isim de burada hapis yatmış

Müzeyi ziyaret ettiğinizde, manzarasından dolayı “Hilton” lakabının takıldığı koğuşu detaylıca inceleme fırsatı bulabilirsiniz. Asıl duygu patlamasını ise karanlık hücreleri gezerken yaşayabilirsiniz.

Birinci meclis binası, içerisine girip kurtuluş savaşı sonrasındaki yılları anlamak için zaman geçirebilirsiniz.

10. Kurtuluş Savaşı Müzesi (Birinci Meclis)

Tarihi öneminden dolayı Ankara gezilecek yerler listenize eklemenizi önemle tavsiye edeceğim Kurtuluş Savaşı Müzesi, Cumhuriyet’in ilk yıllarına dair ipuçları barındırıyor.

1961 yılında müze haline getirilen ve 1981’den itibaren şimdiki adıyla anılmayan başlanan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilk binası, Türk mimari stilinin tüm zarafetini yansıtıyor. Yapının aslından İttihat ve Terrakki Cemiyeti tarafından kulüp binası olarak kullanılması planlanmış. Projesini ise Salim Bey çizmiş.

1920’de meclisin ilk toplantısının gerçekleştirildiği binanın girişindeki sağdan ikinci oda, çalışmalarını rahatça yürütebilmesi adına Mustafa Kemal Atatürk’e tahsis edilmiş.

Koridor boyunca ilerlerken soldaki odalara girdiğinizde askeri araç-gereçleri, yağlı boya tabloları, hatıra eşyalarını yakından inceleyebilirsiniz. Sağdaki odalarsa meclisin çeşitli organlarının toplantılarına sahne olmuş.

Cumhuriyet Müzesi, İkinci meclis TBMM binası.

11. Cumhuriyet Müzesi (II. TBMM Binası)

Birinci TBMM Binası’na yalnızca 1-2 dakikalık yürüme mesafesindeki Cumhuriyet Müzesi’ne zaman ayırdığınızda ise ilk üç cumhurbaşkanımızın dönemiyle ilgili değerli bilgiler edinebilirsiniz.

II. Meclis Binası, aslında Cumhuriyet Halk Fırkası’nın toplantılarını gerçekleştirebileceği bir yer olarak tasarlanmış. İnşa sürecini ise dönemin ünlü mimarı Vedat Tek üstlenmiş.

İlk binaya benzer şekilde burada da Türk mimari stiline sadık kalınıp Ankara taşı kullanılmış. İç kısma girdiğinizde Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine özgü detaylarla karşılaşabilirsiniz.

1960’a kadar meclis binası olarak kullanılan yapının sergi salonunda Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü ve Celal Bayar tarafından kullanılan özel eşyalar sizleri bekliyor.

Müzede ayrıca Cumhuriyet’in ilk yıllarına ışık tutan belgeler ve fotoğraflar ile Ulus Gazetesi’nin o döneme ait baskıları sergileniyor.

ANKARA’DA KALİTELİ YEME-İÇME MEKANLARI

Ankara gittiniz gezilecek mekanları gezdiniz ve karnınız açıktı.Ankara’da  nerede ne yiyebilirsiniz.Her damak tadına uygun olacak şekilde pek çok alternatif lezzet noktası var şehirde.Biz bunlardan sadece belli başlı olanları aktardık.Siz daha detay  bir araştırma yapıp bu mekanlar dışında yemek yemek ve eglenmek için olan alternatifleri daha detay olarak araştırabilirsiniz. İstanbul’dan daha lezzetli ve kaliteli balığı Ankara’da yiyebilirsiniz. Ayrıca et yemekleri ve döner konusunda da Ankara’da çok iyi seçenekler bulunuyor.Ayrıca bir öğrenci şehri olan Ankara’da gece eglence hayatı İstanbul’dan hiç geri kalmıyor.Konaklama konsunda da Ankara’da bütçenize uygun olacak şekilde binlerce seçenek sunuluyor.Ankara’yı yerinde yaşamak için mutlaka bir kaç gün kalmanızı öneririm.

Ankara’da yeme-içme anladım da çok fazla seçenek var. Bunların bir kısmını paylaşıyor olucaz. Ancak siz daha detay bir inceleme ile kendi damak tadınıza uygun farklı mekanları bulabilirsiniz. Biz Süha’nın yerinde döner yediğimiz için sadece onun resmini paylaşıyoruz. Ancak öğleden sonra 13:00 gibi döner bitiyor tavsiyem erken den gidin.

TRİLYE

YELKEN BALIK

THE CLUB HOUSE JAZZ BAR

SARA’S RESTAURANT

TAVACI RECEP USTA

LOUİSE

AYVALIK MEZE BALIK

NO4 RESTAURANT BAR LAUNGE

ÇORBACI HASAN USTA

SÜHA’NIN YERİ

ASPAVA

01 Adana şehrimiz de bulunan gezilecek yerleri ve gidilecek mekanları görmek için bu buradan keyifle okuyabilirsiniz. Ankara’nın ayrıca gece hayatı içinde bir klasik olan pavyonları da düşündüğünüz gibi değildir. Konaklama imkanınız olacak ise mutlaka bir akşam pavyonlardan birisine gidip Ankara havası eşliğinde biraz kurtlarınızı da dökebilirsiniz. Yöresel havaların çalındığı bu mekanlarda farklı bir eğlence kültürü sunuluyor. Mutluluğu Ankara’da arasana, Ankara’dan bizi arasana.

Kontrol Ediniz

14 şubat sevgililer günü

Aşkın Evreleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

14 Şubat Sevgililer Günü Sohbetleri Aşkın evreleri hakkında bilinmesi gerekenler. Haftaya 14 Şubat Dünya Sevgililer …

Sevginizi göstermek için nasıl öpersiniz

Sevginizi Göstermek İçin Nasıl Öpersiniz?

Öpüşelim mi? Sevginizi göstermek için nasıl öpersiniz? Öpüşmek bir tür iletişim şeklidir. Ancak yıllardır öpüşüyor …

İlişkide teknolojiden nasıl faydalanırsınız

İlişkinize Faydalı Olabilecek Teknolojiler

İlişkinize Faydalı Teknolojiler İlişkinize faydalı olabilecek teknolojiler…Yaşadığınız ilişkiye hangi teknolojinin ne gibi yardımı veya katkısı …

partnerine karşı ilgisini kaybeden kişiler

Partnerine Karşı İlgisi Azalan Kişiler

Sevgilisine İlgisi Azalanlar Partnerine karşı ilgisi azalan kişiler. Bu yazımız daha çok sizin için MobilDost …