Partneriniz İle Uyku Kalitesini Artırmanın Kolay Yolları
Aynı yatakta uyku sorunu. Partneriniz ile uyku kalitesini artırmanın kolay yolları nelerdir? İnsan bazen tek başına bile huzurlu bir uyku uyumakta zorlanırken bir kadın veya erkek ile aynı yatağı uyku için paylaşma fikri hiç cazip gelmeyebilir. Uyku daha çok kişiye özgü bir durum olması sebebiyle bunun bir başka kişiyle paylaşılıyor olması ve hatta birlikte ortak yapılacak olması sanıldığı kadar kolay bir süreç degil dir. Her insan buna kolay uyum sağlayamayabilir. Verimli bir uyku, sabahları güne pozitif enerjiyle başlamanıza yardımcı olurken stresi de azaltarak; canlılığı, fiziksel ve zihinsel performansı geliştirir.
Kaliteli uyku sadece ertesi günün daha verimli geçmesine mi yardımcı oluyor? Yoksa tüm hayatımızı etkileme gücüne sahip mi? Sağlıklı yaşam için beslenme ve egzersiz kadar, hatta kimilerine göre bunların da ötesinde önem ifade eden uykuyu en doğru şekilde deneyimlemek için MobilDost olarak size özel önerilerimizi okuyabilirsiniz. MobilDost’a üye olmak için buradan giriş yapabilirsiniz.
Uykuya dalmayı ve deliksiz uyumayı kolaylaştırmak için yatak odalarında sessizlik ve karanlık çok önemli unsurlar. Mavi ışık yayan her türlü elektronik cihazında da odanızda bulunmaması gerekenler listesindedir. Elektroniklerden yayılan mavi ışığın cildimizin yaşlanma sürecini de hızlandırdığı düşünülünce, en azından uyku sırasında dijital detoks yapmak en doğrusu olacaktır.
Peki cihazlardan uzaklaşmak yeterli olur mu? Elbette bu sorunun cevabı ne yazık ki hayır, çünkü ortalama bir yetişkinin alması gereken 8 saatlik kaliteli uyku için odanın fiziki şartlarına dikkat etmemiz gerekir. Odanızın olabildiğince iki taraf içinde uyku için ideal şekilde olması gerekir. Ayrıca yatakta hangi tarafta yatacağınıza da karar vermis olmalısınız. Yatakta uyku öncesi sohbet, muhabbet keyifli olabilir ancak bunun çok uzamaması daha sağlıklı olacaktır. Telefon sohbetlerinin de yatakta yapılmaması tercih edilmelidir. Burası adı üzerinde yatak odası yatmak için kullanılıyor. Yastık altı sohbetleri için her zaman vakit ayırın partnerinize, cinsel hayatınız mutlu iyi olmalı.
Partneriniz İle Aynı Yatağı Paylaşmak
İnsanlık tarihinin bir noktasında, partnerinizle aynı yatağı paylaşmak norm haline geldi. Kimse gerçekten isteyip istemediğinizi sorgulamadan eşiyle aynı yatakta uyuyor – veya uyuyamıyorsunuz.
Birçok insan gibi partnerinizle aynı yatakta güzel bir uyku çekmekte zorlanıyor olabilirsiniz fakat bu son derece normal. Horlama, sağlıkla ilgili uyku sorunları ve çalışma saatlerinin farklılıkları gibi şeylerle uğraşmak kaliteli dinlenmede ciddi aksaklıklar yaratabiliyor ve nihayetinde ihtiyaç duyduğunuz uykuyu alamadığınız için partnerinize öfkeli olmanıza neden olabiliyor. Uykunuzu tam olarak almamış olmak veya kalitesiz bir uyku sonrası mutlaka gergin ve sinirli olursunuz.
UCLA’da pulmoner, kritik bakım ve uyku tıbbı klinik görevlileri, uyku tarzlarındaki bu tür çatışmalar için “olağanüstü derecede yaygın.” ifadelerini kullanıyor. Sonuç olarak hayatlarının bundanm önceki kısımlarında tek başlarına yaptıkları ve özgür oldukları bir alanda şuan bir sınırlama geldi.Kolay degil.Şimdi görücez aslında aşk herşeyi çözer mi?
Uzmanlar; “Bazı insanlar için aynı yatağı paylaşmamak, ‘Hem sen uykunu al hem de ben.’ demek gerçekten sorun değil. Ama bazıları içinse, bu çiftlerde birbirine yakın olmanın bir parçası, iyi bir ilişki için geceleri aynı yatakta birlikte uyumak değiştirilemez bir kaide.” şeklinde açıklıyor.
Partnerinizle aynı yatakta iyi bir uyku çekemiyorsanız, bu sorunu halletmek için uyku terapisti uzmanlardan yardım alabilirsiniz. Şimdi bakalım partneriniz ile uyku kalitesini artırmak için kolayca neler yapabiliriz. İlişkinizin mutlu şekilde devam etmesini ve aynı yatakta kalmayı istiyorsanız bu soruna kalıcı bir çözüm bulunması gerekiyor ve bunu çift olarak birlikte buluyor olacaksınız. Kimse bunu tek başına çözemez.
1. Partnerinizi suçlamaktan veya eleştirmekten uzak durun.
İlişkilerde çatışmayı çözmenin temel kurallarını burada da uygulayabilirsiniz: Uyku sorununuzu partnerinize anlatacaksanız (veya tekrar ikinciye gündeme getirecekseniz) “sen” dilini kullanmaktan kaçının. ‘Sen’ dili sizi eleştirel ve suçlayıcı gösterebilir. Sorunu nazik bir şekilde dile getirmeyi tercih edin. Ünlü terapist Mishay Butler-Ozore, “’Sen’ dilini kullanmak yerine, ‘Uyumakta güçlük çekiyorum ve uykumuzu iyileştirmenin bir yolunu bulabilirsek, gerçekten çok mutlu olurum, diyebilirsiniz.” diyor.
Yani genel olarak, diğer kişiyi suçlamak yerine ihtiyaçlarınızın ne olduğunu belirterek konuşmaya yaklaşmayı deneyin, diyor Mishay Butler-Ozore. Muhtemelen partneriniz daha açık olacak çünkü hemen savunmaya geçmesi gerektiğini hissetmeyecek. Unutmayın ki, partneriniz sizin uykunuzu isteyerek bölmüyor. Biraz anlayış ve empati.
2. Merhametli ve empatik olun.
Uykunuzu alamadığınız için bu durumdan şikayetçi olabilirsiniz. Peki ilişkinizde uyuyamayan taraf sadece siz misiniz? Partneriniz de iyi uyuyamıyor olabilir. Bütün gece horluyorsa veya dönüp duruyorsa, muhtemelen o da güzel bir uyku çekemiyordur.
Mishay Butler-Ozore, endişenizden bahsetmenizi tavsiye ediyor. Örneğin, “Bütün gece dönüp durduğunu fark ettim ve huzurlu bir şekilde uyuyamadığını düşünüyorum” demek. Bir taşla iki kuş: İkiniz de pek iyi uyuyamıyorsunuz ve bir çözüm bulmak herkesi memnun edecektir. Bir nevi kazan-kazan durumu.
Burada vurgulanan şey, kimsenin bilerek uykunuzu kaçırmak istemediği. Mishay Butler-Ozone, “Sorunu büyütmeyin ve kişisel bir savaş haline getirmeyin.” tavsiyelerini veriyor.
3. Sorunun kaynağına inin ve bu süreçte ona desteğinizi gösterin.
Uzmanlar, sağlıkla ilgili olmayan şeyler de uykuyu etkileyebilir – birbirinden farklı çalışma vardiyaları gibi – ancak çoğu zaman biri eşiyle uyuyamayacağını söylüyorsa, bunun nedeni eşinin sağlıkla ilgili bir uyku sorunu olmasıdır, diyor.
Horlama küçümsenmemesi gereken bir şey. “Çok yaygın ve büyük etkileri olan bir durum” diyor. “Eşiniz her gece boğuluyormuş ve yüksek sesle horluyormuş gibi geliyorsa, bu sorunun ele alınması gerekebilir.” Bu sadece sizi rahatsız eden bir şey değil, aynı zamanda bir tür uyku apnesine veya bir kişinin uyurken tekrar tekrar nefes almayı bıraktığına işaret edebilen gerçek bir sağlık sorunudur. Birinin yatakta yalpalamasına neden olan diğer uyku bozukluklarının da aynı şekilde ele alınması gerekir.
Sorunu nasıl çözeceğinizi anlamak için partnerinize nazikçe bir uyku laboratuvarından randevu alıp uyku kalitesini değerlendirmesini yaptırmasını önermek, uzun vade de ikinize de yardımcı olabilir. “Uyumak benim için gerçekten zor ve buna isteyerek sebep olmadığını biliyorum, ama ikimizin de geceleri daha iyi uyuması için bir yol bulabilir miyiz?” gibi bir şey söylemek partnerinizi incitmeden konuyu açmanıza olanak sağlayabilir.
Desteğiniz bu noktada sandığınızdan daha önemli. Uzmanlar, “Bunu başlatan birinin eş veya partner desteği, sorunun çözüme ulaşması için gerçekten çok önemli” diyor. Özellikle uyku apnesi için gereken CPAP (Uyku ve Solunum Cihazları) makinesinin kullanımı bazı insanlar için tedirgin edici olabilir. Partnerlerinin onlar için orada olduğunu ve soruna bir çözüm üzerinde birlikte çalışmak istediğini bilmek, bu endişeyi gidermeye yardımcı olacaktır.
4. Çözümleriniz ilişkiniz için yaratıcı ve yardımcı olsun.
“Uyku boşanmaları” (eşlerin ayrı yataklarda yatması) en uç haliyle, çiftin tamamen ayrı odalarda uyumasına kadar uzanabilir. Bu durum uyku sorununa kesinlikle yardımcı olabilir ancak gerçek şu ki, herkesin başka bir yatak odasında uyuma şansı yok (veya fazladan yatak odanız olsa bile farklı odalarda uyumak istemeyebilirsiniz.) Bu nedenle, aynı odada kalırken durumu iyileştirmenin kolay yollarını aramak en iyi seçenek gibi gözüküyor.
Uzmanlar, göz maskeleri, kulak tıkaçları, karartma perdeleri ve beyaz gürültü makineleri gibi kolay çözümler partnerinizin horlaması, CPAP kullanması veya siz derin uykudayken ışıkları açması nedeniyle uyanmanıza sebep olan duyusal uyarımı azaltmaya yardımcı olabilir diyor.
Ayrıca daha yaratıcı olup olası bazı çözümleri de deneyebilirsiniz. Mishay Butler-Ozore: “Örneğin, bir kişinin önce uykuya dalması için belki de uyku saatlerinizi kademeli olarak ayarlayabilirsiniz.” diyor. Veya aynı yatak odasında farklı yataklarda yatarak, yorgan çekme savaşına girmeden kendi çarşaf ve yorganınıza sahip olmak sorununuzu çözebilir.
5. Ayrı odalarda kalıyorsanız, uykudan önce fiziksel yakınlık için özel zaman ayırın.
Aklınıza gelen her şeyi denediniz ve hala eşinizle iyi uyuyamıyorsunuz. O zaman fiziksel bağınızın büyük bir kısmını (ister sarılma, ister seks, ister yatak sohbetleri yatmadan önce veya sabah fark etmez) yatakta geçirdiğinizden emin olun.
Mishay Butler-Ozore: “Ayrı uyumaya karar verirseniz, o zaman yakınlaşmaya zaman ayırmalı ve hatta yakınlaşmaya daha istekli olmalısınız.” diyor. Belki bu, belirli günlerde aynı yatakta birlikte yatmanız gerektiği anlamına gelebilir. Ya da yatakta uzanıp, fiziksel yakınlık kurup ve birlikte uyku öncesi sohbeti ile zaman geçirip uykuya dalmaya hazır olduğunuzda yatakları ayırabilirsiniz.
Uzmanlar, uyku ve yakınlık arasındaki bu ilişkiyi kırmanın gerçekten zor olabileceğini söylüyor. Ancak uyku eksikliği de bir ilişkiyi ciddi şekilde zorlayabilir. Tabii, her iki tarafın ihtiyaçlarını karşılayan bir çözüm için birlikte çabalamak, aranızdaki bağın daha güçlü olmasını sağlayacaktır.
Ayrıca çözümleri birlikte tartışmaya karşı açık olun diyor Mishay Butler-Ozore.
“Bir şeyi denerseniz ve işe yaramazsa, tekrardan başa dönüp yeni bir şey denemenizde bir sorun yok.”Aynı şeyi deneyip farklı sonuçlar beklemeyin.
Unutmamalısınız ki bir ilişkide diğer her şey gibi, açık iletişim, samimiyet, uzlaşma ve dürüstlük ilişkinizin uzun ömürlü olmasını sağlar. Bu yazımızdan hemen sonra Erkekler Seksten Sonra Neden Uyurlar başlıklı yazımızı buradan okuyabilirsiniz.
Bireysel Uyku Kalitesini Artırmak İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Sağlıklı yaşam için uyku vücudumuzun vazgeçilmez ihtiyacıdır. Vücudun dinlenmesi, çocuklar için büyümenin gerçekleşmesi, yetişkinler için ise hücrelerin kendini yenilemesi ve yeni güne dinlenmiş ve daha zinde başlamak için kaliteli bir uyku uyumuş olmanız gerekiyor. Kaliteli uyku içinde bazı gereklilikler söz konusu. Bireysel olarak iyi uyku uyumak ve zinde bir vücuda sahip olmak istiyorsanız her şey den önce kafanızı ve midenizi mutlaka boşaltın…
- Uykunuz gelmeden yatağa girmeyin. Yatak ile uykuyu beyniniz eşitlemiş olsun.
- Gün içerisinde yapılan küçük egzersizler bedensel olarak yorulmanızı sağlayacak uykuya dalmanız kolaylaşacaktır.
- Gün içinde yaşadığınız olayları gece yattığınızda çözme olasılığınız yoktur.
- Yaşadığınız sıkıntılı olayları ve çözümleri yatağa yattıktan sonra eşinizle paylaşmayın. Hem kendi uyku kalitenizi hem de eşinizin uyku kalitesini düşürecektir.
- Gün içerisinde kısa kestirmeler yapmanız geceki uyku kalitenizi düşürecektir. Öğlen 5-10 dk’lık tek bir uyku hariç.
- Uyumak için asla alkol kullanmayın. Eğer alkol almadan uyuyamıyorsanız bu bir psikiyatrik sorun olabilir. Mutlaka psikiyatristten yardım alın.
- Televizyon karşısında uyumayın. Bu asla dinlendirici olmayacaktır. Beyniniz hala sese karşı duyarlı
- Gece yatma ve sabah kalkma saatlerini değiştirmemeye dikkat edin. Biyolojik saatinizi bozmayın.
- Gece yarısından önce uyumaya özen gösterin. Bu daha dinlendirici uyku sağlar.
- Yatmadan önce ağır bir yemek yemeyin, bu uyku kalitenizi bozacaktır.
- Hobi edinin, bu sayede günün gerginliğini azaltın ki, bu da uykunuza olumlu yansısın.
- Gece oturup gündüz uyumak insanın biyolojik saatinin bozulmasına neden olduğundan bu alışkanlıktan kurtulun.
- Mevsim geçişlerinde uyku fazlalaşır. Bu dönem uzarsa, tedavi gerekebilir.
- İşiniz veya mecburiyetiniz olmasa bile mutlaka erken kalkın ve ona uygun bir kalkma düzeni oluşturun
- Uykunuz gelmediğinde ılık bir duş almak sizi rahatlatacaktır.
- Geceleri çay ve kahve gibi uykunuzu bozabilecek içeceklerden uzak durun.
- Eve geldiğinizde yorgun olabilirsiniz. Ancak kısa bir uyku şekerlemesi geceki uykunuzu olumsuz etkileyebilecektir.
- Moral bozukluğu ve uyku bozukluğu bir arada olduğunda ve bunun 15 günü geçmesi durumunda mutlaka uzman bir psikiyatristten yardım alın.
- Uzun süren uykusuzluklar psikiyatrik hastalıklara neden olabilmektedirler.
- Kaliteli ve iyi bir uyku için uykuya dalmakta, sürdürmekte veya uyanmakla ilgili yaşadığınız sorunlar için mutlaka uzman bir psikiyatriste başvurun. Geçer diye düşünüp bu durumu asla zamana bırakmayın.
İlişkilerde uyku konusu son derece önemli, sabah mutlu kalmak istiyorsanız akşam mutlu yatmalısınız. Aksi halde çiftlerden birisinin mutluluğu diğerinin mutsuzluğuna dönüşüyor. İyi bir uyku için odanızın fiziksel şartları, ışık, gürültü vb hepsini olabildiğince ideal uyku standartlarına getirmek gerekir. Çiftlerden birisi ışık açıkken uyuyamıyor diğeri da karanlıkta uyuyamıyor ise çekeceğiniz var demektir.