Stalker nedir? Stalklamak ne anlama geliyor?
Stalker ve Stalk kelimelerini son yıllarda sıkça duymaya başladık. Sosyal medyanın her geçen gün etkisini artırdığı bir dönemde karşımıza çıkan stalk kelimesi nedir? Stalklama ne anlama geliyor? Bu yazımızda bu sorulara olabildiğince siz MobilDost kullanıcıları için detaylıca cevap vermeye çalışıcaz.
Stalklamak, milyonlarca kişinin yer aldığı sosyal medya platformlarında her geçen gün daha da fazla duyduğumuz bir tabir. Tıpkı ‘selfie’ gibi bazı kelimeler sosyal medyada kısa bir zaman içerisinde popüler oluyor ve günlük hayatta luğatımıza dahil oluyor. Stalk kelimesi de bunlardan biri. Sosyal medya platformlarında bir kişinin başka bir kişiyi araştırması, incelemesi, sosyal medya hesaplarından gizlice takip etmesi, gözetlemesi ve paylaşımlarını incelemesi anlamlarına geliyor. Stalklamak nedir sorusunun cevabı da işte bu anlama geliyor. Stalk eyleminin yapılması ve alışkanlık haline dönüşmesi durumu olarak özetlememiz mümkün. Kısaca modern çağın gizli takipçileri, hayranları bunlar.
Sizin sizi takip eden bu kişilere ilişkin hiç bilginiz yok, ancak onlar sizin ile ilgili her şeyi biliyorlar. Hatta size sizden çok daha iyi tanıyorlar attığınız adımı aldığınız nefesi takip ediyorlar. Hele bunun dijital versiyonlarında size ait çok daha fazla bilginiz bulunuyor. Bu sebeple sosyal medya platformlarında bıraktığınız ayak izlerinize çok dikkat etmelisiniz. Yıllar sonra bile karşınıza çıkacaktır.
Sürekli bir başkasını stalklayan kişilere stalker adı veriliyor. Yani bu gözetleme, gözlemleme ve inceleme işlemlerini sosyal medya üzerinden gerçekleştiren, stalk’layan kişiye stalker deniyor. Peki bu stalker kelimesini neden son dönemde daha fazla duymaya başladık? Bunun en önemli sebebi internetin gelişmesinin ardından alternatif platformların çoğalması. Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal medya platformlarının gücü arttığı için buna bağlı olarak birçok kişinin sosyal medya aracılığıyla kendi hayatlarında olanı ve biteni internete aktarması, insanoğlunun doğasındaki merak duygusunu da evrilterek stalkerlık kavramını hayatımıza dahil etti. Biri sizi gözetliyor…
İngilizce bir terim olaran stalk kelimesi böylelikle tıpkı selfie gibi hayatımıza dahil oldu. Stalk durumu beraberinde mahremiyet kavramını da gündeme taşımış oldu. Mahremiyet ve özel hayat gibi konulan stalker’lığın yasal ya da doğru olup olmadığı gibi tartışma konuları oluşturdu. İlk etapta ‘masum bir gözlem’ olarak düşünülen ve genel geçer olarak bu şekilde kabul edilen stalker’lık kavramı yavaş yavaş taciz olaylarıyla anılmaya başladı. Özellikle ünlülerin de sosyal medya hesaplarını kullanmalarıyla beraber ‘taciz’ durumlarının sayısı artmaya başladı ve ünlüler kendilerini stalk’layan insanlar hakkında şikayetçi olmaya başladı. Bu sebepten ötürü de insanların özellikle de sosyal medya hesaplarından paylaşım yaparken stalker olan ve stalker olduğunun farkında bile olmayan kişilere karşı tedbirli davranması bir gereklilik haline dönüştü.
STALK YAPMAK NE DEMEKTİR?
Sosyal medya hesaplarından gizlice bir başka hesaba bakmak stalk olarak adlandırılıyor. Farklı alanlara göre farklı kullanımları olan stalk kelimesinin mantığında bir işi fark ettirmeden, gizli bir şekilde yapmak vardır. Stalkladığınız kişiler ünlü, yakın arkadaş, akraba olabilir. Hesapları açıksa o kişinin fotoğraflarına ve beğenilerine bakabiliyorsunuz. Whatsapp’ta çevrimiçi ve çevrimdışı özelliğine sürekli bakmak da bir çeşit stalktır. Tıpkı selfie gibi stalk da sosyal medyada kısa bir zaman içerisinde popüler oldu. Sosyal medya mecraları da insanların artık neredeyse her şeyini paylaştığı yerler olarak görülüyor.
STALK YAPMAK BAĞIMLILIK YAPAR MI?
Bire bir stalk yapmak bağımlılıktır diyemeyiz çünkü, “merak etmek” insan psikolojisinde kişiyi bir şeyler öğrenmeye, yapmaya ve motive etmeye sevk eden bir dürtüdür. Önemli olan bu merakın düzeyi ve hangi nesneye ne amaçla yöneldiğidir. Bir kişinin başkasının hayatını merak etmesi bir dereceye kadar normal olabilir ama birey artık kendisine ve çevresine zarar vermeye başladıysa, zihni çoğunlukla izlediği kişiyle meşgul,kıskançlık ve nefret gibi duygular besliyor ve günlük hayatı etkileniyor ise bu kişilerin yardım alması gerekmektedir.
Sosyal medyanın olumsuz etkilerine aman dikkat!
“Sosyal medya kullanım amaçlarını kişilere sorduğumuzda genelde; yakın çevre, aile ve dostlar ile iletişim içerisinde kalmak ve görünür olmak gibi cevaplar alıyoruz. Ama bu durum çoğu zaman, yalancı-sahte dijital kimlikler oluşmasına neden olup kişilerin hayatlarını olumsuz etkilemektedir” diyen Psikiyatri Uzmanı Dr. Gözde Manisa, merak edilenleri açıkladı!
SOSYAL MEDYADA OLDUĞUMUZDAN FARKLI MI DAVRANIYORUZ?
Sosyal medya kullanımı esnasında oluşan riskli durumlardan biri de; sosyal medyanın verdiği bağımsızlık ortamına bağlı, kişinin olmak istediği yer ile olduğu yer arasındaki uçurumu kapatma çabasıyla kendisini olduğundan farklı göstermesidir. Buna bağlı olarak kişilerin, gerçek ile yüzleşmekten kaçınması gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor. MobilDost instagram sayfasında birbirinden güzel üyelerimizi görmek için hemen tıkla….
BAĞIMLI OLDUĞUMUZU NASIL ANLARIZ?
Bağımlılığın bir takım kriterleri vardır. Sosyal medya bağımlılığı, diğer bütün bağımlılıklarda olduğu gibi ödüllendirme sisteminin devreye girmesi ile oluşan bir durumdur. Bu bağlamda; sosyal medyayı kullanmıyorken eksiklik hissediyorsak, sabah kalktığımızda ilk önce aklımıza elimize telefon almak geliyorsa, her gün normalde geçirdiğimiz saatten çok daha fazla saat geçirmeye başladıysak, telefonu sık sık bildirim gelmiş mi diye kontrol ediyorsak, işlevselliğimiz buna bağlı olarak bozuldu ve aklımız sürekli orada kalmaya başladı ise sosyal medya bağımlısı olma yolunda ilerliyoruz demektir.
İDEAL KULLANIM SÜRESİ KAÇ SAAT?
Bu durum kişiden kişiye değişmekte olduğu için ideal bir kullanım süresinden bahsedemeyiz. Çünkü bazı işlerimizin dijital ortamdan yürütülmesi gerekiyor, bunun yanında mesleğini bizzat sosyal medya üzerinden icra etmesi gereken kişiler var. Burada önemli olan, kullanımı kontrol edebilmektir. Bireylerin kendisini tutamayıp sık sık sosyal medyaya yönelmesi, uyku düzeninin bozulması ve günlük hayatındaki işlerini aksatması, ilişkilerinin bozulması o kişiler için bağımlılık açısından riskli bir kullanımdır. Kişinin hayatındaki dengeleri düzgün kurması lazım. Bu sebeple telefonu bugün neredeyse bir vücut uzvu gibi kullanan kişiler var. Şayet işiniz bu platformda olmak degilse mutlaka telefon içinde geçen zamanı kontrl etmeniz gerek aksi halde istemeden bile olsa bir bağımlı olabilirsiniz. Bugün doğan çoçuklar neredeyse telefon ile doğmuş gibiler başka oyun, oyuncak bilmiyorlar.
Sizde mutlaka bir kere veya daha fazla sayıda sosyal medya üzerinden stalklama işlemi yapmış olmalısınız. Bu işlemi abartmadıgınız sürece bir problem yok.
Mobildost gerçek arkadaşlık dünyası içinde bulunan binlerce üyemiz içinde stalklama işlemini yapabilirsiniz, onlar seni merak ediyor sende onları merak ediyorsan. Binlerce yeni MobilDost üyesi kadın üyemiz sizin aramanızı bekliyor. Tanışmak için hemen arasana.