Cuma , 29 Mart 2024
Alo Sohbet Hattı
Alo Sohbet Hattı

Alo Sohbet Hattı

Alo Sohbet Hattı Nedir? Alo Sohbet Hatları Ne Zaman Kurulmuştur? Alo sohbet hatlarının ülkemizdeki kısa tarihine gelin birlikte bakalım. 1990’lı yılların başında kurulan 0900’lü hatlar artık  hayatımızda bulunmuyor. Sizi biraz geçmişe götürüp 40 yaş üstü üyelerimizin anılarını tazeliyor olalım. Pek çok film, dizi ve tiyatro oyununda konu olan 0900’lü hatlar numara planlama yönetmeliğine göre planlama içerisinde aktif olarak var ancak aboneler tarafından aktif olarak kullanılamıyor.

0900’lü hatları arayabilmek için aboneler hizmet aldıkları telekom şirketi ile irtibata geçerek, hatlarını 0900’lü numaraları aramaya açmak için ıslak imzalı dilekçe vermeli. 2010 yılında bu şekilde yeni bir düzenleme yapıldı. Fakat aradan geçen bunca sene içinde abonelerin doğal olarak bu yönde bir talebi olmadı.

0900’lü hatlar üzerinden 90’lı yıllarda sanatçılar ve siyasetçiler bile servis verdi. Google üzerinde arama yaparsanız o tarihteki numara, servis ve reklam görsellerini görebilirsiniz. Bugün bakınca durum komik. Zaman içinde insanlar 0900’lü hatlara ALO SOHBET HATTI ismini verdi.

Toplum hafızasında 0900 deyince ALO SOHBET HATLARI geliyor. Diğer bir ismi ise erotik sohbet hatları veya cinsel içerikli sohbet hatları. Oysa 80’li yılların sonunda bu numara grubu çok farklı servisler için açılmıştı. Açıldığı yıllarda henüz Türk Telekom özelleştirilmemiş ve alternatif operatör şirketler pazarda bulunmuyordu. Hatta GSM şirketleri bile henüz kurulmamıştı. 900’lü hatların açıldığı yıllarda sadece ev ve iş telefonu olarak kullanılan sabit hatlar vardı. Bir de bunlar dışında telefon kulübelerinde kullanılan ankesörlü telefonlar vardı.

0900’lü canlı sohbet hatları. Evden veya iş yerinden günün 24 saati arayabileceğiniz telefon hatları servisleri içinde pek çok eğlence servisi hizmeti bulunuyordu.

0900’lü Hatlar

Açılmasını takiben 0900’lü  hatlar ve bu telefon numaraları üzerinden verilen yüzlerce farklı servis o yıllarda toplumun eğlence kaynağı oldu. İnsanlar sevdikleri sanatçı ve siyasetçilerin sesini duymak için yada onlarla çok sınırlı süreler konuşabilmek için bu hatları arardı. Aramada ya ses kaydını dinler yada şanslı ise sanatçı veya siyasetçi ile konuşup canlı olarak sesini duyardı.

Aslında bugünün sosyal medya platformu olan Instagram dı. Toplumsal sosyal hayat o yıllarda bu şekilde oluştu. Milyonlarca abone gazete, dergi, televizyonların teletext sayfalarıyla televizyon kanallarında gördükleri numara reklamlarını ev veya iş telefonundan arayıp, alo sohbet hattı servislerinden faydalanırdı. Üstelik o tarihte bu numaraların ücretleri hiç de ucuz değildi.

0900’lü hatlar 90’lı yıllarda son derece zengin bir içerik sunuyordu abonelere. Aklınıza gelen her konuda servisler vardı. Sanatçı hatları, astroloji, burç hatları, siyasetçilerin hatları, çizgi film karakterlerinin, film artislerinin hatları hatları vb. Parayı vuranlar belgeselini Blu TV de izleyebilirsiniz.

0900 Canlı Sohbet Hattı

Yıllar içerisinde 0900’lü hatlar; finansal bilgi, sanatçı fan hatları, siyasetçiler için açılan servisler, taraftar hatları, bilgi ve eğlence servisleri, bilgi yarışması hatları gibi pek çok farklı alanda servisler verdi. Bir süre sonra var olan servislerin içerisinde canlı sohbet hatları yada 0900 cinsel içerikli sohbet/erotik sohbet hatları servisleri eklendi. Açılan bu yeni servislere olan talep oldukça fazla oldu.

Milyonlarca abone günün 24 saati bu yeni canlı sohbet hatlarını aramaya başladılar. Alo sohbet hatlarının milyonlarca kullanıcısı oldu. Aslında bugün ki sosyal medya dünyasından farksız. O gün de insanların yalnızlıklarına, sosyalleşme isteklerine o güne uygun bir çözüm oldular.

Bugün de insanlar ellerinden cep telefonlarını bırakamıyorlar. Yemeğe giden insanlar bile karşılıklı sohbet etmek yerine ellerindeki cep telefonlarından sosyal medyalarında geziniyorlar. O yıllarda  henüz internet olmadığı veya bu kadar yaygın kullanılmadığı için insanların en büyük sosyal medyası 0900’lü hatlar olmuştu. 1990’lı yıllardan bugüne aslında çok bir şey değişmedi. İnsan hala aynı, yalnız insan. Değişen tek şey platformlar oldu. Alo sohbet hatları numaraları değişse bile hizmet vermeye devam ediyor.

0900’lü hat servisleri içinde zamanla erotik sohbet hattı servisleri ön plana çıkmaya başladılar. O yıllarda bu hatları aramayan erkek yok gibidir. Ama sorarsanız kimse aradım demez. 90’lı yıllarda en büyük eğlenceydi erkekler için bu 900’lü hatlar.

Telefon Sohbet Hattı

O gün kullanıcılar telefon sohbet hattını arıyordu. Bugün facebook, twitter, instagram, telegram, whatsapp gibi mecralarda sosyalleşiyor. Arada değişmeyen tek şey TELEFON ve TELEFON HATTI. O hep var ve var olacak. Eskiden sadece ev ve işten çevirmeli telefon cihazları kullanılırdı.

Şimdi GSM teknolojisinin gelişip yaygınlaşması ile birlikte sabit hatlar çok azalırken mobil cihaz ve kullanıcı sayıları 80  milyon civarında. Akıllı telefonlar ve mobil geniş bant internet ile birlikte kullanıcı sayıları hızla artıyor. Dünyanın genelinde bulunan mobil telefon kullanıcı sayısı 6 milyar civarında.

Tüm dünyada dış fırçasından çok daha fazla satılan ve milyarlarca kullanıcısı olan GSM – Cep Telefonu sektöründe telefon bağımlılığı gün geçtikçe artmaktadır.

Telefon Bağımlılığı

Eskiden bu sosyalleşme alanları yerelken şimdi tamamı uluslararasıdır. Tüm dünya insanları birbirine görünmeyen kablolar ile bağlı durumda. Eskiden süreli/kesintili bir bağlantı varken şimdi kesintisiz bir bağlantı söz konusu. Eskiden telefon ile  konuşmak için fiziksel olarak cihazın yanına gitmek gerekiyordu şimdi ise telefon sizin ile birlikte cebinizde geziyor.

Telefonda sohbet etmek, konuşmak için mekan ve zamandan bağımsız bir hayatımız var. Yeni nesil için bu bağımsızlık hali aynı zamanda yeni bir bağımlılık hali. Gençler telefon bağımlılığı yaşıyorlar, telefonsuz bir an düşünemiyorlar. Cihaz ellerinden alınınca sanki ne yapacaklarını bilemez bir hal alıyorlar.

Bağımsız bağımlılık.

1990’lı yıllar her şeye rağmen çok daha sıcak ve samimiydi. O yıllar bu şekilde hafızalarımızda kalmaya devam edecek.

Tıpkı 90’ların şarkıları gibi, sıcak çok sıcak daha da sıcak olacak!..

Kontrol Ediniz

14 şubat sevgililer günü

Aşkın Evreleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

14 Şubat Sevgililer Günü Sohbetleri Aşkın evreleri hakkında bilinmesi gerekenler. Haftaya 14 Şubat Dünya Sevgililer …

Sevginizi göstermek için nasıl öpersiniz

Sevginizi Göstermek İçin Nasıl Öpersiniz?

Öpüşelim mi? Sevginizi göstermek için nasıl öpersiniz? Öpüşmek bir tür iletişim şeklidir. Ancak yıllardır öpüşüyor …

İlişkide teknolojiden nasıl faydalanırsınız

İlişkinize Faydalı Olabilecek Teknolojiler

İlişkinize Faydalı Teknolojiler İlişkinize faydalı olabilecek teknolojiler…Yaşadığınız ilişkiye hangi teknolojinin ne gibi yardımı veya katkısı …

partnerine karşı ilgisini kaybeden kişiler

Partnerine Karşı İlgisi Azalan Kişiler

Sevgilisine İlgisi Azalanlar Partnerine karşı ilgisi azalan kişiler. Bu yazımız daha çok sizin için MobilDost …